Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Βαρύ το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει κεντρικής επιτροπής: Οι δημόσιες κόντρες, η αμφισβήτηση Τσίπρα και το άγχος για το ΠΑΣΟΚ


Η ιστορία του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ιστορία εσωκομματικών συγκρούσεων και δραμάτων σε βαθμό ακόμη και εχθροπάθειας μεταξύ "συντρόφων".
Ανακλαστικά επιβίωσης
Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του capital, αρκεί μια στοιχειώδης επαφή και ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στο συριζαϊκό στρατόπεδο για να έχει πληροφορηθεί κανείς τα μαχαίρια που ίπτανται κατά καιρούς πάνω από τα κεφάλια στελεχών που ανήκουν σε αντίπαλα εσωκομματικά στρατόπεδα: Της επίσημης εσωκομματικής αντιπολίτευσης (Ομπρέλα), των θεωρητικώς "προεδρικών" (Κίνηση Μελών) και των "ανένταχτων" στα μεγάλα εσωκομματικά στρατόπεδα, πλην όμως πολύ κοντά στον πρόεδρο, (π.χ Δ. Τζανακόπουλο).
Από το βράδυ της Κυριακής, της "οδυνηρής ήττας", το κλίμα είναι τόσο βαρύ στο εσωτερικό του κόμματος που υπήρχε η αίσθηση πως παρότι το ζήτημα "αλλαγή ηγεσίας", βρισκόταν στο έρκος των οδόντων όλων , το έθετε ως θέμα όχι η δημοσιογραφική ατζέντα αλλά η ίδια η πραγματικότητα μετά το αναπάντεχο εύρος της ήττας, τα επιβιωτικά ανακλαστικά των στελεχών, θα υπερκερνούσαν την καθ έξιν συνήθεια για κομματική κλωτσοπατινάδα και κανείς δεν θα επιχειρούσε τέτοια πολιτική αυτοχειρία.
Ένιωσαν στο σβέρκο τους την καυτή ανάσα του ΠΑΣΟΚ, για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία δίνουν μάχη να κρατηθούν ως αναμφισβήτητη ηγεμονική δύναμη στον προοδευτικό χώρο. Λειτούργησαν τα επιβιωτικά ανακλαστικά, όντως. Για κάποιες ώρες: Κανείς δεν θέτει θέμα ηγεσίας, έδωσε πρώτος το στίγμα το ίδιο βράδυ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε κατ ιδίαν συνομιλιες του με δημοσιογράφους.
Σημειωτέον πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι εκ των ηγετικών στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, όπερ σημαίνει πως το γεγονός ότι βγήκε πρώτος να "καθαρίσει" το πεδίο από τέτοια συζήτηση, έχει τη σημειολογία του.
Άρχισαν τα όργανα
Παραμένοντας συνεπείς στο πόσο ασυγκράτητοι είναι στον ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, τις αμέσως επόμενες ώρες, δεν απογοήτευσαν όσους στοιχημάτιζαν πως "έξις δευτέρα φύσις", οπότε είναι θέμα (λίγου) χρόνου να αρχίσουν τα όργανα.
Μια δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ (για τελευταία φορά και κοντά στην Ομπρέλα σε ό,τι αφορά τον εσωκομματικό χάρτη) άναψε φωτιές, δίνοντας αίσθηση ότι "φωτογραφίζει" πρόσωπα που θα μπορούσαν να διαδεχθούν τον Αλέξη Τσίπρα: Με τον Τσίπρα επικεφαλής, να βγάλουμε πιο μπροστά και νέα στελέχη όπως η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλου , πρότεινε, εξαγριώνοντας στελέχη της Κίνησης Μελών:
1. Για "αηδιαστικές δηλώσεις για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια" έκανε λόγο η Ρένα Δούρου ( δεύτερη σε σταυρούς μετά την ΄'Εφη Αχτσιόγλου στην Δυτική Αθήνα)
2. Για "μια πολιτική άποψη, που είναι εντελώς άστοχη και εκτός τόπου και χρόνου", μίλησε ο Νίκος Παππάς.
Αίσθηση προκάλεσαν και δηλώσεις του Ανδρέα Ξανθού ( τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ- Ομπρέλα, ο οποίος δεν επανεξελέγη) : Μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι "αυτό είναι ένα θέμα ταμπού", απάντησε ερωτηθείς για το εάν μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, θα τεθεί θέμα ηγεσίας.
"Ο Αλέξης Τσίπρας είναι κεφάλαιο και για την Αριστερά και για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τη χώρα. Ανέλαβε την ευθύνη και συνεχίζει τη μάχη ως ηγέτης", είναι το σχόλιο της Όλγας Γεροβασίλη, στα περί αλλαγής ηγεσίας.
Αλλαγές και αφήγημα
Σε αυτό το περιβάλλον πραγματοποιείται η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου άπαντες από όλες τις εσωκομματικές μπάντες, διαβεβαιώνουν πως παρά τις χθεσινές δηλώσεις και κλίμα γκρίνιας, θα δοθεί "ενωτικό μήνυμα" εν όψει της κάλπης.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει με την ομιλία του, το περίγραμμα των αλλαγών που θα γίνουν και για τις οποίες μίλησε στην πρώτη του δήλωση το βράδυ της Κυριακής χαρακτηρίζοντάς τις "άμεσες" αλλά και για το αφήγημα με το οποίο θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του Ιουνίου.
Με δεδομένο πάντως πως η εκλογική επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες κάλπες, είναι ευθέως συναρτώμενο με την επόμενη ημέρα στο κόμμα, ο κ. Τσίπρας δεν προβλέπεται να ανοίξει τα χαρτιά του για τη μετά τις εκλογές , εποχή. Το βέβαιο είναι πως θα πραγματοποιηθεί συνέδριο του κόμματος, πιθανότατα το Φθινόπωρο.
Στο μεταξύ είναι ορθάνοιχτα και ζητούν απάντηση και άλλα ζητήματα προς διευθέτηση: Η λίστα που θα καταρτίσει ο κ. Τσίπρας βάσει της οποίας θα εκλεγούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ( δεν υπάρχει πλέον σταυρός) θα είναι με τη σειρά εκλογής τους, ήτοι με το πόσες ψήφους συγκέντρωσαν ή θα υπάρξουν αλλαγές;
Το αυτό μένει να απαντηθεί προσεχώς και για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα