Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι που έχει καταγράψει ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ. για τις συνομιλίες που είχαν οι συνοριοφύλακες στον Έβρο, που διακινούσαν μετανάστες, με τους Τούρκους διακινητές.
Στις συνομιλίες που έφερε στο φως η Μίνα Καραμήτρου στο μεσημεριανό δελτίο του OPEΝ, είναι σαφές ότι, οι συνοριοφύλακες μπορεί να χρησιμοποιούσαν ακόμα και κωδικές λέξεις για να συνεννοηθούν. Παρόλα αυτά οι αδιάφθοροι της ελληνικής αστυνομίας κατάφεραν να τους συνδέσουν με τη δωροληψία, και μάλιστα αυτή να είναι μία από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν σήμερα, που βρέθηκαν και ενώπιον του εισαγγελέα.
«Έχετε και τα πόθεν έσχες εσείς οι αστυνομικοί»
Σε μία από αυτές τις συνομιλίες έχει γίνει η παράνομη διακίνηση από τον Τούρκο διακινητή και οι αστυνομικοί ψάχνουν να εντοπίσουν πού τους έχει αφήσει τη «βαλίτσα». Υπενθυμίζεται ότι ο κωδικός «βαλίτσα» ήταν το παράνομο όφελος που θα έπαιρναν από τον Τούρκο διακινητή.
Σε μία από αυτές τις συνομιλίες ένας από τους συλληφθέντες αστυνομικούς αναφέρει: «Το κομάντο λέει θα αφήσει μία τσάντα. Με πήρε πάλι για δύο “ζευγάρια παπούτσια”. Κάπου στη γωνία “το άφησε”. Να τη, εκεί πρέπει να είναι στην πινακίδα. Ναι, ναι, άρα τώρα πέρασαν και την άφησαν. Κάτσε θα σταματήσω, για να την πάρω».
Πρόκειται για συνομιλία που εκτυλίχθηκε ανάμεσα σε δύο από τους κατηγορούμενους οι οποίοι ήθελαν να πιστοποιήσουν ότι, ο Τούρκος διακινητής, τούς έχει αφήσει πράγματι κάπου τη βαλίτσα με το παράνομο όφελος και θέλουν να πάνε να την παραλάβουν.
Περισσότερος τους ενδιέφερε να δικαιολογήσουν τα χρήματα
Όμως, αυτό που φαίνεται ότι τους ενδιέφερε περισσότερο, είναι το πώς θα δικαιολογήσουν χρήματα τα οποία έχουν στη διάθεσή τους και με τα οποία κάνουν αγορές. Για παράδειγμα, ένας από τους κατηγορούμενους ήθελε να αγοράσει ένα πολυτελέστατο αυτοκίνητο και ο ενδοιασμός του ήταν το πώς θα μπορούσε να δικαιολογήσει τα χρήματα καθώς δεν φαίνεται να έχει χρήματα στις καταθέσεις.
Στη συνομιλία, λοιπόν, αυτή, με κάποιο πρόσωπο, λέει τα εξής: «Εγώ πρέπει να δικαιολογήσω τα λεφτά, αν μού πουν πού τα βρήκα; Πρέπει να φαίνεται στο πόθεν έσχες», με τον άγνωστο άντρα να τού απαντάει, «έχετε και τα πόθεν έσχες εσείς οι αστυνομικοί». Και του απαντά ο αστυνομικός, «κατάλαβες; Εγώ, πρέπει να φαίνεται το αμάξι σε δάνειο, γιατί δεν έχω καταθέσεις πουθενά. Θα μού πουν, “πού βρήκες αυτά τα λεφτά και τα πήρες;”». Και τότε ο άγνωστος άντρας που, απ’ ότι φαίνεται γνωρίζει πολύ καλά τον αστυνομικό, τού λέει, «από τους Πακιστανούς, πες τους».
Το κόλπο για να αποφύγουν την άρση τραπεζικού απορρήτου
Ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο το οποίο αποκαλύπτεται είναι το γεγονός ότι, σε δύο από τους συλληφθέντες, εντοπίστηκε μία χρεωστική κάρτα βρετανο – λιθουανικής, ψηφιακής τράπεζας, στην οποία δεν υπάρχουν προμήθειες συναλλάγματος και, αυτό, έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί, σε περίπτωση άρσης τραπεζικού απορρήτου θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο για τους αστυνομικούς αυτή τη στιγμή, να μπορούν να εντοπίσουν ποιες συναλλαγές έχουν γίνει. Τέλος, υπάρχουν τέσσερις Τούρκοι παράνομοι διακινητές οι οποίοι φαίνεται να είχαν όλο αυτό το διάστημα, τις επαφές και τις τηλεφωνικές αλλά και τις επιχειρησιακές με τους αστυνομικούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα