Κυριακή 7 Μαΐου 2023

Αυτή είναι η δίαιτα που χαρίζει μακροζωία: Τα νέα δεδομένα και οι αλλαγές που μπορούμε να κάνουμε


Μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά ή μια υγιεινή διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες θα μπορούσε να είναι η απάντηση στο πως θα πετύχουμε να ζήσουμε περισσότερα χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Internal Medicine.
Προηγούμενες κλινικές δοκιμές έχουν δείξει τα πολλά οφέλη για την υγεία που έχουν οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών και υδατανθράκων, μεταξύ των οποίων η απώλεια βάρους και η καρδιαγγειακή υγεία.
Αυτή η νέα μελέτη, ωστόσο, προσθέτει ακόμη μια σημαντική παράμετρο.
Στη μελέτη, μια υγιεινή διατροφή φτωχή σε λιπαρά χαρακτηρίστηκε από χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και υψηλή πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών και υδατανθράκων υψηλής ποιότητας.
Ενώ οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών έχουν συσχετιστεί με λιγότερους θανάτους από όλες τις αιτίες (καρδιαγγειακές (καρδιοπάθειες) και διάφορους τύπους καρκίνου), τα ευρήματα της νέας μελέτης σχετικά με τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων ήταν ελαφρώς πιο περίπλοκα.
Συνολικά, οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και οι ανθυγιεινές δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων συσχετίστηκαν με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά συνολικής θνησιμότητας, καρδιαγγειακής νόσου και καρκίνου.
Ωστόσο, μια υγιεινή δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες συνδέθηκε με ελαφρώς χαμηλότερα ποσοστά θανάτου.
"Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τη σημασία μιας υγιεινής διατροφής χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά για την πρόληψη της θνησιμότητας όλων των αιτιών στα άτομα μέσης ηλικίας και στους ηλικιωμένους", αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.
"Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να τρώνε πολλούς υδατάνθρακες και λίπος, η μείωση αυτής της ποσότητας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του βάρους, γενικά, κάτι που συνήθως οδηγεί σε πιο υγιή αποτελέσματα όταν πρόκειται για χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης και πολλές άλλες", εξηγούν .
Ποιες αλλαγές μπορούμε να κάνουμε στη διατροφή μας
Μικρές αλλαγές στην καθημερινή μας διατροφή μπορούν να έχουν σημαντικά αποτελέσματα, σημειώνουν οι ειδικοί.
Για παράδειγμα, μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερες φυτικές ίνες, άπαχες πηγές πρωτεΐνης, υγιή λίπη και μη αμυλούχα λαχανικά. Αντί για κρέας με πατάτες, μπορούμε να προτιμήσουμε σολομό με μπρόκολο.
Στόχος είναι να τρώμε όσο γίνεται λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, αποφεύγοντας τα κορεσμένα λίπη, τα ανθυγιεινά έλαια, το νάτριο και τα ραφιναρισμένα σάκχαρα. Τα όσπρια επίσης αποτελούν εξαιρετική επιλογή.
Οι ειδικοί συστήνουν τέλος να εξασκηθούμε στον έλεγχο των μερίδων που καταναλώνουμε σε κάθε γεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα