Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Σαν σήμερα 18/9, Βασιλικοί γάμοι στην Αθήνα: οι Έλληνες πλήρωσαν κυριολεκτικά τη νύφη – Το κόστος της τελετής και οι μικρότητες της Φρειδερίκης

Μια μέρα σαν σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου του 1964, τελούνται οι πρώτοι και οι τελευταίοι βασιλικοί γάμοι στην Αθήνα. Ο (τότε) βασιλεύς των Ελλήνων Κωνσταντίνος νυμφεύθηκε την πριγκίπισσα της Δανίας Άννα Μαρία.
Ο Κωνσταντίνος και η Άννα Μαρία ανήκαν στην ίδια δυναστεία (Σλέσβιχ – Χολστάιν – Ζόντερμπουργκ – Γκλύξπουργκ) και ήταν μακρινοί συγγενείς. Ο Κωνσταντίνος ήταν μόλις 24 χρονών και είχε διαδεχθεί στον θρόνο τον πατέρα του Παύλο, που είχε πεθάνει έξι μήνες πριν, στις 6 Μαρτίου του 1964.
Η λαμπρή τελετή κόστισε σχεδόν τον μισό προϋπολογισμό στους Έλληνες φορολογούμενους, σε μια εποχή που το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στην Ελλάδα ζούσε στα όρια της φτώχειας.
Μητρόπολη είχε στολιστεί με 10.000 κόκκινες γλαδιόλες. Παράνυμφος (κουμπάρα…) ήταν η βασιλομήτων Φρειδερίκη, ενώ παραβρέθηκαν 1.200 καλεσμένοι. Ανάμεσά τους 18 βασιλείς (Μποντουέν και Φαμπιόλα του Βελγίου, Φουμιφόν και Σιρικίτ της Ταϊλάνδης, Χουσεΐν και Μόνα της Ιορδανίας και όλα τα σκανδιναβικά βασιλικά ζεύγη), επτά διάδοχοι θρόνων, δύο βασιλικοί σύζυγοι, 103 πρίγκιπες και πριγκίπισσες, καθώς και 20 δούκες και κόμητες.


Έγραφε η εφημερίδα «Καθημερινή»: «Πολλαί εκατοντάδες χιλιάδων λαού εις ένα άνευ προηγουμένου συναγερμόν κατέκλυσαν χθες το κέντρον της πρωτευούσης διά να ίδουν, να επευφημήσουν και να ευχηθούν το νεόνυμφον βασιλικόν ζεύγος. […] Εις εν εκατομμύριον υπελόγισεν η αστυνομία το πλήθος που κατέκλυσε την περιοχήν διά να ίδη την πομπήν των πρώτων γάμων Έλληνος Βασιλέως εις τας Αθήνας.
Παραφωνία...
Και στο χρονογράφημά του ο Γιάννης Καιροφύλας αφού καταγράφει τις λεπτομέρειες για την μετάδοση της τελετής από την ιταλική τηλεόραση, επισημαίνει: «Μεγάλη κακοφωνία αποτελούσαν στο χώρο της Μητρόπολης τα στασίδια που είχαν βγάλει από το ναό και τα είχαν τοποθετήσει έξω, στο χώρο μεταξύ Μητρόπολης και Αγίου Ελευθερίου. Έμοιαζαν με τα έπιπλα κάποιου άτυχου νοικοκύρη που του έκαναν έξωση. Μπροστά από τα εξωσθέντα στασίδια περνούσαν όχι λίγοι επίσημοι. Τα πάντα είχαν προβλεφθεί ωστόσο για την πομπή. Ακόμα και οι ουρές των αλόγων των βασιλικών γάμων που συνόδευαν τη βασιλική άμαξα ήταν όχι μόνο καλοχτενισμένες, αλλά και κατσαρωμένες». Κι από τις κατσαρωμένες ουρές ας πάμε στα παραλειπόμενα της τελετής που αποκαλύπτουν την πραγματική εικόνα της μοναρχίας πίσω από τα λαμπερά φώτα και τη χλιδή.
Άπληστη κουμπάρα...
Η απληστία της Φρειδερίκης δεν είχε όρια. Ο γάμος του γιου της έδωσε στη Φρειδερίκη μία θεόσταλτη ευκαιρία για να βγάλει ξανά χρήματα: καθώς πλησίαζε η ημέρα της τελετής, ο Αριστοτέλης Ωνάσης πήγε στο Τατόι για να ζητήσει τη βοήθεια της Φρειδερίκης στην επιλογή ενός διαμαντένιου στέμματος για την Άννα Μαρία. Ο Ωνάσης άνοιξε ένα κουτί που περιείχε δύο στέμματα και καθώς το πλησίασε προς τη βασίλισσα για να της τα δείξει ρώτησε ποιο από τα δύο πιστεύετε ότι θα προτιμούσε η μέλλουσα νύφη της. «Και τα δύο», είπε ξεδιάντροπα η Φρειδερίκη και χαμογελώντας πήρε το κουτί με τα δύο στέμματα!


Και κάτι ακόμα που δείχνει πόσο χρηματόδουλοι ψιλικατζήδες ήταν οι «ελέω Θεού μονάρχες»: είχε δοθεί τότε, πριν από τον βασιλικό γάμο, εντολή από το Παλάτι σε γνωστό αργυροχρυσοχόο της Αθήνας να κατασκευάσει μικρά ασημένια κουτιά με σκαλισμένες στις υπογραφές του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας, ως μικρά συμβολικά δώρα για τους αρχηγούς κρατών που είχαν προσκληθεί στη γαμήλια τελετή. Κρυφά, όμως, το Παλάτι είχε πει στον αργυροχρυσοχόο να κατασκευάσει δεκάδες επιπλέον τα οποία θα τα πουλούσε ακριβότερα, ως ενθύμια στο λαό όπως και έγινε!
Δεξιώσεις για τους «πτωχούς» και για τους άνακτες
Πριν από τη γαμήλια τελετή είχαν διοργανωθεί τρεις «λαϊκές δεξιώσεις» στα ανάκτορα του Τατοΐου από όπου πέρασαν πάνω από 5000 προσκεκλημένοι. Υπουργοί, δημόσιοι υπάλληλοι, στρατηγοί, στρατιώτες, μεγαλοαστοί, εργάτες και αγρότες συνέφαγαν ευχόμενοι «βίον ανθόσπαρτον» στο βασιλικό ζεύγος. Αυτά για το θεαθήναι γιατί πίσω από τις βαριές πύλες των ανακτόρων η πολυτελής δεξίωση για τους κραταιούς του κόσμου ήταν απερίγραπτης χλιδής. Οι προσκεκλημένοι ξεπέρασαν τους 1.600 και ανάμεσά τους ήταν βασιλιάδες, βασίλισσες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες. Τα έξοδα; Ποιος νοιαζόταν; Ο λαός πλήρωνε!
Και για να μην γαυγίζουν τα «σκυλιά», ο λαός δηλαδή, τις ώρες που κάλπαζαν τα βασιλικά άτια, η Κυβέρνηση είχε δια νόμου παραγράψει πρόστιμα που έφθαναν το ποσό των 2000 δραχμών σε όλους τους πολίτες. Επίσης είχαν αποφυλακιστεί 885 «ελαφροποινήτες κατάδικοι» µε αναστολή. Έτσι σαν δώρα από τη Δικαιοσύνη. Ο Βασιλιάς παντρευόντανε, αφού…
Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς… απλά επιζήσαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα