Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και του αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα από την DBRS δεν είναι το τελευταίο βήμα που χρειάζεται να γίνει αλλά αποτελεί ένα ορόσημο που οι ξένοι οίκοι και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία (Bloomberg) το αξιολόγησαν ως πολύ σημαντικό.
Τα ελληνικά ομόλογα είναι τα άμεσα ευνοημένα
Η «επόμενη ημέρα» της αναβάθμισης θα είναι σίγουρα θετική για τα ελληνικά ομόλογα (κρατικά και εταιρικά), αφού ωφελούνται άμεσα. Δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμη στα επιλέξιμα ομόλογα από την ΕΚΤ για αγορές, ωστόσο είναι βέβαιο ότι πολλά funds αλλά κυρίως μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια (Aσφαλιστικά Ταμεία, Aσφαλιστικές εταιρείες, Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, Τράπεζες) θα αυξήσουν θεαματικά τις τοποθετήσεις τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Επίσης, πολλά funds αναμένεται να αυξήσουν θέσεις και σε μεγάλες εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις.
Aναμένεται ράλι μέχρι την άλλη Παρασκευή που αποφασίζει η Moody's
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι εδώ και 5 χρόνια (από το 2018) τα κερδοσκοπικά funds είχαν στραφεί προς τα ελληνικά ομόλογα γιατί αφ' ενός είδαν τότε την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση και αφ' ετέρου προείδαν σταδιακά και χρόνο-χρόνο την επίτευξη δημοσιονομικών μεγεθών και ρυθμών ανάπτυξης ιδιαίτερα σημαντικών ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020-2021.
Πλέον, τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται μέσα στη δεκάδα των καλύτερων ευρωπαϊκών ομολόγων βάσει αποδόσεων και αρκετά υψηλά ως προς την φερεγγυότητά τους. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού το τελευταίο διάστημα είχε αυξηθεί προς και πάνω από το 4% αλλά την Παρασκευή, πιθανότατα γνωρίζοντας την απόφαση της DBRS, βγήκαν πολλοί αγοραστές με αποτέλεσμα να μειωθεί η απόδοση του στο 3,94%. Σε μικρότερους όγκους συνέβη το ίδιο και τις υπόλοιπες εκδόσεις (2ετή, 5ετή, 15ετή , 30ετή). Από την αγορά θεωρείται βέβαιο ότι από Δευτέρα ίσως έχουμε νέα αποκλιμάκωση αποδόσεων (αύξηση αξίας δηλαδή) προς το 3,8-3,7%. Όπως μας ανέφεραν τραπεζικά στελέχη, δεν αποκλείεται η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων να φτάσει το 3,55% μέχρι την άλλη Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου όταν θα ανακοινωθεί και η απόφαση της Moody's. Στις 20 Οκτωβρίου αποφασίζει η S&P και την 1η Δεκεμβρίου η FITCH.
Η επενδυτική βαθμίδα είχε εν πολλοίς προεξοφληθεί στα ομόλογα
Η εικόνα που έδειχνε η ελληνική αγορά ομολόγων, σε όλες τις εκδόσεις από τον Ιανουάριο μέχρι πρόσφατα, ήταν ότι ξένοι επενδυτές ήθελαν πάρα πολύ τα ελληνικά ομόλογα αφού είχαν το συνδυασμό των υψηλών κουπονιών με την ικανοποιητική φερεγγυότητα. Με απλά λόγια, έβλεπαν υψηλές αποδόσεις σε χαμηλές τιμές, δηλαδή ήταν επενδυτικές ευκαιρίες. Από εδώ και πέρα, το αν το ελληνικό 10ετές ομόλογο (το χρησιμοποιούμε ως μέτρο σύγκρισης ) κινηθεί προς τις αποδόσεις των αντίστοιχων ισπανικών, πορτογαλικών και βέλγικων ομολόγων που θα θεωρούνται ισότιμα μ' αυτό θα εξαρτηθεί από την δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που θα κάνει το οικονομικό επιτελείο. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε ανώτερο στέλεχος ξένου οίκου σε οικονομικό συνέδριο τον Απρίλιο 2023, «το δύσκολο δεν είναι να πάρεις την επενδυτική βαθμίδα. Το δύσκολο τις περισσότερες φορές είναι να την διατηρήσεις».
Χρηματιστήριο – Οι τράπεζες είναι οι μεγάλες κερδισμένες
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, και μόνο η ανακοίνωση της Nomura ότι η αναβάθμιση είναι πολύ πιθανή, αποτέλεσε την αφορμή για αγορές μετοχών την Παρασκευή. Ο Γενικός Δείκτης που είχε κυλήσει προς τις 1.234 μονάδες με αρκετές ρευστοποιήσεις, αίφνης γύρισε ανοδικά και ξεπέρασε τις 1.260 μονάδες. Τελικά έκλεισε στις 1.259,4 μονάδες αφήνοντας μία καλή βάση για ανοδική πορεία την επόμενη εβδομάδα.
Η αλλαγή τάσης προήλθε κυρίως από αγορές σε τραπεζικές μετοχές που είχαν πιεστεί ιδιαίτερα το προηγούμενο διάστημα (Αύγουστο-Σεπτέμβριο). Οι ελληνικές τράπεζες έχουν να κερδίσουν σημαντικά από την επενδυτική βαθμίδα γιατί έχουν τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ελληνικών ομολόγων. Εκτός από τις επενδυτικές υπεραξίες που θα φέρει η επενδυτική βαθμίδα, θα βελτιωθεί και η αξιολόγηση των εποπτικών τους κεφαλαίων.
Αρκεί να τονίσουμε ότι τα ελληνικά ομόλογα στα εποπτικά χαρτοφυλάκια αξιολογούνταν στα stress tests μέχρι το 2021, περίπου στο 70-75% της αξίας τους. Η επενδυτική βαθμίδα θα οδηγήσει την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια στο 85-90% της αξίας τους (στο 90% αξιολογούνται τα γερμανικά ομόλογα). Αυτό σημαίνει ότι θα απελευθερωθεί μεγάλη ρευστότητα που θα βοηθήσει και στη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων στο μέλλον.
Μη χρηματοοικονομικοι κλάδοι – Η κατάσταση στις ξένες αγορές θα διαμορφώσει τις τοποθετήσεις
Για τους μη χρηματοοικονομικούς κλάδους, η επενδυτική βαθμίδα σημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον θα δούμε περισσότερες ελληνικές μετοχές στους δείκτες MSCI και Stoxx ενώ θα αυξηθούν και οι ποσοστώσεις τους στα χαρτοφυλάκια θεσμικών επενδυτών καθώς θα ενταχθούν υπό τους καταστατικούς κανόνες τους. Όλα αυτά βέβαια είναι τα απολύτως θετικά σενάρια. Εάν θέλουμε να δούμε «δράκους» πίσω από τις εξελίξεις, οι επενδύσεις των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα θα εξαρτηθεί από την εικόνα των οικονομιών στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Εάν υπάρξει αύξηση πληθωρισμού και ύφεση τότε ίσως έχουμε αποεπενδύσει από ελληνικά assets όχι κατ' ανάγκη γιατί δεν θα είναι αξίας αλλά γιατί σε περιόδους κρίσεων οι ξένοι επενδυτές αυξάνουν ρευστότητα και επικεντρώνονται σε assets υψηλής αξίας και εμπορευσιμότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα