Πρόκειται για μια απόφαση που θα επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην αγορά ακινήτων, καθώς οι περισσότερες μεταβιβάσεις γίνονται με μετρητά είτε στο σύνολο είτε εν μέρει.
Η συνήθης πρακτική, που δεν κινεί υποψίες είναι η καταβολή του τιμήματος που καλύπτει την αντικειμενική αξία του ακινήτου και είναι η «επίσημη» τιμή του ακινήτου, με τραπεζική επιταγή είτε με μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό και το επιπλέον ποσό πληρώνεται μετρητοίς.
Ωστόσο, εξακολουθούν να γίνονται μεταβιβάσεις ακινήτων και με μετρητά στο σύνολό τους, γεγονός που κινεί υποψίες για τη διακίνηση μαύρου χρήματος.
Από τον Μάρτιο του 2021, που ξεκίνησε να λειτουργεί η πλατφόρμα myPROPERTY έχουν καταχωριστεί 42.613 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων, το τίμημα των οποίων εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά και ανέρχεται αθροιστικά στα 462,49 εκατ. ευρώ.
Επίσης, έχουν καταχωριστεί επιπλέον 41.741 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων το τίμημα των οποίων εξοφλήθηκε εν μέρει μόνο με μετρητά και ανέρχεται αθροιστικά στα 2,98 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι από το ποσό αυτό δεν μπορεί να διαχωριστεί επ’ ακριβώς, ποιο ποσό πληρώθηκε μέσω τραπεζών και ποιο μετρητοίς.
Συνολικά οι μεταβιβάσεις που έγιναν αποκλειστικά ή εν μέρει με μετρητά αποτελούν το 24,9 % του συνόλου των μεταβιβάσεων ήτοι μία στις τέσσερις.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θεσμοθετείται η υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέσα πληρωμής.
Στο εξής, τα συμβόλαια αγοραπωλησίας ακινήτων θα αναγράφουν υποχρεωτικά την εξόφληση του τιμήματος μεταβίβασης αποκλειστικά με τραπεζικά μέσα πληρωμής. «Στόχος, να καταργηθεί η δυνατότητα αγοράς ακινήτων με μετρητά, η οποία συντηρεί φαινόμενα φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» αναφέρει το ΥΠΕΘΟΟ.
Η αύξηση του αφορολόγητου των δωρεών
Μεγάλη ώθηση στη διακίνηση του μαύρου χρήματος και στον τομέα των αγορών ακινήτων έδωσε η αύξηση του αφορολόγητου ποσού των δωρεών σε 800.000 ευρώ, που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2021.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν ενταθεί οι έλεγχοι της Εφορίας στις μεταβιβάσεις των ακινήτων που έχουν ήδη γίνει καθώς και σε αυτές που γίνονται.
Ήδη, οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ είναι εστιασμένοι σε 2.500 υποθέσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου» για τη διάπραξη φοροδιαφυγής καθώς και για ξέπλυμα χρήματος.
Η προσοχή των ελεγκτικών υπηρεσιών επικεντρώνεται σε υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων με αντάλλαγμα καθώς και τις υποθέσεις λόγω κληρονομιάς, γονικής παροχής και δωρεάς.
Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχονται βασικά οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων καθώς και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο τιμή τού ακινήτου.
Στις περιπτώσεις αγοραπωλησιών ελέγχονται οι αγοραστές για την προέλευση των χρημάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα