Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Κακοκαιρία Daniel: Κίνδυνος για ελονοσία και γαστρεντερίτιδα στις πληγείσες περιοχές - Καθηγήτρια επιδημιολογίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου


Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel στη δημόσια υγεία κρούει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. «Οι επιπτώσεις από τις πλημμύρες μπορεί να είναι άμεσες ή έμμεσες, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας αναφέρθηκε και στους εγκλωβισμένους που μετά από δύο σχεδόν 24ωρα είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
«Οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις σχετίζονται με τη μη δυνατότητα των ατόμων σε πόσιμο νερό, σε φαγητό, σε ηλεκτρισμό, σε θέρμανση, σε ψυγείο, τη μη δυνατότητα μετακίνησής τους σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια υγεία σε περίπτωση που έχουν κάποιο θέμα και στη διάλυση του υδροφόρου ορίζοντα», σημείωσε.
Αναφορικά με τους πιθανούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία εκτίμησε ότι οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων περιοχών σε Μαγνησία, Θεσσαλία, Φθιώτιδα μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω ελονοσίας, γαστρεντερικών προβλημάτων, αναπνευστικών και δερματολογικών προβλημάτων. «Χρειάζονται μια μεγαλύτερη παρέμβαση» σημείωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουν άμεσα ασφαλές νερό και φαγητό.
Μεγάλη προσοχή στο νερό
Μιλώντας για την ποιότητα του νερού τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος της ύδρευσης και χλωρίωση των νερών. «Τα γεγονότα αυτά σε συνδυασμό με τις θανατώσεις ζώων που υπάρχουν, δημιουργεί ένα βραχυπρόθεσμα μεγάλο πρόβλημα στη δημόσια υγεία στην περιοχή», είπε.
Και συμπλήρωσε πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πρέπει να υπάρχει άφθονο τυποποιημένο συσκευασμένο νερό και τροφή στην περιοχή.
Αναφερόμενη και στο ψυχολογικό κόστος εκτός από το σωματικό αποτύπωμα που άφησε η κακοκαιρία Daniel στους πληγέντες τόνισε ότι θα είναι μεγάλο όταν πια θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τις καταστροφές που έχουν υποστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα