Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Eurostat: Μείωση του πληθωρισμού στο 2,4% τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα και στο 4,3% στην Ευρωζώνη


Στο 2,4 μειώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο από 3,5% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών της Eurostat. Στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 4,3% από 5,2% τον Αύγουστο.
Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν ο τρίτος χαμηλότερος στην Ευρωζώνη, μετά την Ολλανδία (-0,3%) και το Βέλγιο (0,7%).
Αύξηση στις τιμές τροφίμων
Οι τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα μειώθηκαν 18,4% έναντι μείωσης 17,3% τον Αύγουστο, ενώ η αύξηση των τιμών στην κατηγορία των τροφίμων, του αλκοόλ και καπνού ήταν υψηλή αλλά μικρότερη από τον Αύγουστο και συγκεκριμένα 8% έναντι 9,3%.
Μείωση δομικού πληθωρισμού στο 4,3%
Επιβράδυνση σημείωσαν και οι τιμές των υπηρεσιών (αύξηση 3,8% από 4,2% τον Αύγουστο) καθώς και των μη ενεργειακών προϊόντων (αύξηση 4,8% από 6,5%), με αποτέλεσμα ο δομικός πληθωρισμός - που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού - να υποχωρήσει σημαντικά στο 4,3% από 5,4%.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη
Στην Ευρωζώνη, οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν 4,7% έναντι μείωσης 3,3% τον Αύγουστο, ενώ οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού αυξήθηκαν 8,8% έναντι αύξησης 9,7%.
Οι τιμές των υπηρεσιών επιβραδύνθηκαν σημαντικά καθώς αυξήθηκαν 4,7% έναντι αύξησης 5,5% τον Αύγουστο, όπως επιβραδύνθηκαν και οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων (αύξηση 4,2% έναντι 4,7%).
Μεγάλη μείωση σημείωσε ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, ο οποίος προσγειώθηκε στο 4,5% από 5,3% τον Αύγουστο. Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί στενά τον δομικό πληθωρισμό, η εξέλιξη εκτιμάται ότι απομακρύνει το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στα επιτόκια της ΕΚΤ τον Οκτώβριο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα