Ανησυχία προκαλεί η «επιδημία» κοριών στο Παρίσι με τον δήμαρχο της πόλης να δηλώνει ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων 2024. Ποια είναι όμως η κατάσταση με τους κοριούς στην Ελλάδα; Έχουν παρατηρηθεί ήδη αρκετά κρούσματα στις τουριστικές περιοχές της χώρας μας.
«Ουσιαστικά μιλάμε για ένα έντομο – ταξιδευτή, δηλαδή θα μπορέσει να εισέλθει εύκολα σε αποσκευές και με τον τρόπο αυτό να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, οπουδήποτε. Επίσης, μπορεί να βρεθεί και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή σε πλοία, αεροπλάνα ή και σε λεωφορεία. Ο κοριός θα ψάξει να βρει έναν χώρο – σε σημεία τα οποία είναι δυσπρόσιτα – για να κάνει φωλιά, οπότε σε αρκετές περιπτώσεις καταλαβαίνουμε την εκτεταμένη προσβολή από τα τσιμπήματα, τα οποία θα μπορούσε να χαρακτηρίσουμε σαν ‘γάζωμα’», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Λάμπρου.
Οι κοριοί εντοπίζονται κυρίως κατά τη θερινή περίοδο όπου υπάρχει αυξημένη ροή πληθυσμού σε σε τουριστικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα.
Πού εμφανίζονται οι κοριοί
«Θα δούμε κοριούς σε ξενοδοχεία, σε στρατόπεδα, σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και σε διαμερίσματα. Δηλαδή είναι κλασική η αναφορά από διαμέρισμα όπου βρέθηκε κοριός μετά από κάποιο ταξίδι ή αφού επέστρεψε κάποιος στρατεύσιμος από τη θητεία του», υπογράμμισε ο κ. Λάμπρου.
Οι κοριοί δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν, καθώς είναι πολύ μικροσκοπικοί. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρατηρήσουμε τα σημεία που κοιμούνται άνθρωποι και εάν εντοπίσουμε τα παρακάτω «σημάδια», τότε πρέπει να ανησυχήσουμε:
- Οσμή μούχλας: Οι κοριοί παράγουν χημικές ουσίες για να επικοινωνήσουν, κάτι που προκαλεί την οσμή
- Κηλίδες αίματος: Εάν υπάρχουν κηλίδες αίματος στις ραφές των σεντονιών, των κουβερτών, των μαξιλαριών, του στρώματος κλπ, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε προβληθεί με κοριούς
- Εξωτερικοί σκελετοί: Οι κοριού αφήνουν πίσω τους το εξωτερικό κέλυφός τους
- Αυγά: Οι θηλυκοί κοριοί θα γεννήσουν λευκά, οβάλ αυγά σε ρωγμές και σχισμές μετά το ζευγάρωμα.
«Δεν πρέπει πάντως να μας πιάνει πανικός. Είναι κάτι το οποίο λύνεται. Υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης. Δεν πρέπει να προχωράμε σε ακραία μέτρα και σίγουρα να εκθέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου είδαμε να γίνεται αλόγιστη χρήση χημικών από ιδιώτες σε επιφάνειες που θα ακουμπήσει δέρμα, δηλαδή σε καναπέδες, σε στρώματα, σε καρέκλες κτλ. Έχουμε δει ακόμα να γίνονται ψεκασμοί. Κατά τη γνώμη μου αδικαιολόγητο», κατέληξε.
Ο Κωνσταντίνος Ντελέζος, υγιεινολόγος, Λέκτορας υγιεινής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι στην Ελλάδα έχουμε τον «κοριό του κρεβατιού» και σημείωσε ότι «Κατά κύριο λόγο είναι από τα κρεβάτια και τα κλινοσκεπάσματα, τα σεντόνια, άρα και τα ρούχα τα οποία θα ακουμπήσουμε πριν τα βάλουμε στη βαλίτσα μας για να ταξιδέψουμε. Εκεί πρέπει να γίνει παρέμβαση. Σε ό,τι αφορά ρουχισμό βάζουμε τα πάντα σε καυτό νερό για να μειώσουμε τον πληθυσμό και να μην χρησιμοποιήσουμε χημικά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα