Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Καμπανάκι ΕΚΤ προς τράπεζες: Προσοχή στους κινδύνους για νέα «κόκκινα δάνεια»


Επανεξέταση των επιπέδων προβλέψεων ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη οπτική για πιθανή επιδείνωση των χαρτοφυλακίων τους και μεγαλύτερη εστίαση στις διαδικασίες διαχείρισης πιστωτικών κινδύνων ζητά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καθώς η αύξηση των επιτοκίων ενισχύει μεν τα κέρδη των τραπεζών, ωστόσο αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων. Και όλα αυτά ενώ ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guidos, χαρακτηρίζει πρόωρες τις συζητήσεις για μείωση των επιτοκίων.
Το «καμπανάκι από την ΕΚΤ»
«Εδώ και αρκετό καιρό δίνουμε σήμα στις τράπεζες ότι ζούμε σε αβέβαιες εποχές. Έχουμε τονίσει την ανάγκη να παραμείνουν σε εγρήγορση και να παρακολουθούν στενά τα χαρτοφυλάκια δανείων τους» υπογράμμισε η Εlizabeth McCaul μέλος του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ σε πρόσφατη συνέντευξη της, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σημάδια επιδείνωσης. Ωστόσο «σε ένα οικονομικό περιβάλλον, όπως αυτό, με αυξανόμενα επιτόκια και γεωπολιτική αβεβαιότητα ζητάμε από τις τράπεζες να εφαρμόσουν ισχυρές διαδικασίες διαχείρισης πιστωτικού κινδύνου για όλα τα χαρτοφυλάκια».
Στο επίκεντρο στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια
Στο μικροσκόπιο ωστόσο βρίσκονται τα στεγαστικά δάνεια και αυτά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και στα εμπορικά ακίνητα. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ στην Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ιούνιος 2023) είχε επισημάνει ότι τα επαγγελματικά ακίνητα συνιστούν απειλή για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος καθώς :
«Σε ένα περιβάλλον αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και αυξημένης μακροοικονομικής αβεβαιότητας οι αποτιμήσεις των επίμαχων ακινήτων συνέχισαν να μειώνονται απότομα. Η ζήτηση έχει μειωθεί σημαντικά, τόσο στα γραφεία, όσο και στα καταστήματα, με τους συνολικούς όγκους συναλλαγών να μειώνονται με ρυθμό παρόμοιο με αυτόν που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης».
Στο ερώτημα αν οι φορολόγηση των τραπεζών (πχ η Ισπανία ανακοίνωσε έκτακτη φορολόγηση) έχει αρνητικό αντίκτυπο τους τραπεζικούς ισολογισμούς, η ΜcCaul υπογραμμίζει ότι η προτεραιότητα είναι η προσοχή στον πιστωτικό κίνδυνο.
«Αν ο φόρος απορροφήσει το περιθώριο επιτοκίου των δανείων, αυτό θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο, καθώς θα παρότρυνε τις τράπεζες να κάνουν χαμηλότερες προβλέψεις επειδή αυτές θα είχαν υπολογιστεί με εσφαλμένο κόστος κινδύνου. Άρα έχουμε ανησυχία για τον φόρο από αυτή την άποψη. Πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ελκυστικές για τους επενδυτές. Και όταν υπάρχουν νέες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις επενδύσεις, κάτι που θα πρέπει επίσης να μας ανησυχεί.».
Θα μειωθεί η κερδοφορία των τραπεζών
Για το ίδιο θέμα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos ξεκαθάρισε ότι η άποψη της Φρανκφούρτης είναι πολύ σαφής: αυτοί οι φόροι δεν πρέπει να βλάψουν την πίστωση και δεν πρέπει να δημιουργούν κανέναν περιορισμό στην κεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αυτό όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και σε ότι αφορά τα πληρωμές μερισμάτων, στις εξαγορές μετοχών ακόμα και τις αμοιβές των τραπεζιτών και οι τράπεζες θα πρέπει να είναι συνετές.
Ο Luis de Guindos σημείωσε ότι η κερδοφορία των τραπεζών θα μειωθεί στο μέλλον, τα σημερινά στοιχεία είναι ένα είδος ψευδαίσθησης , όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ «αρχίζουμε να βλέπουμε ότι η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων επιδεινώνεται και υπάρχει αύξηση των μην εξυπηρετούμενων δανείων» και επιπλέον, οι φόροι στα τραπεζικά κέρδη έχουν δημιουργήσει κάποια αβεβαιότητα. Βέβαια, όπως είπε δεν είναι όλοι τραπεζικοί φόροι πανομοιότυποι και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ιταλίας: «η τελική πρόταση είναι πολύ πιο λογική από την αρχική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα