Όμως χωρίς να υπάρχει καταγγελία, είναι δύσκολη υπόθεση ο εντοπισμός των νοθευμένων προϊόντων. Και αυτή γίνεται στο 11717 ή στο σάιτ του φορέα (efet.gr), όπου δίνονται και οδηγίες για το πώς καταναλωτές και επιχειρήσεις μπορούν να προστατευθούν από φαινόμενα νοθείας. «Πρώτα από όλα καλούμε τους καταναλωτές να μην αγοράζουν χύμα και να προμηθεύονται ελαιόλαδο από εταιρείες και καταστήματα που γνωρίζουν, με παραστατικά και αποδείξεις. Σε καμία περίπτωση να μην εμπιστεύονται τα social media όπου υπάρχει και μεγάλη δυσκολία εντοπισμού της απάτης. Αν πάλι επιθυμούν να κάνουν αγορές μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, καλό θα ήταν να προτιμούν γνωστά sites και εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση αν έχουν βρει κάτι επιλήψιμο, έχουμε δώσει ένα τηλέφωνο στο site μας για καταγγελίες και πληροφορίες για τον καταναλωτή. Συνεργαζόμαστε με την Οικονομική Αστυνομία και προχωράμε στους ελέγχους», επισημαίνει ο κ. Ζαμπέλας.
«Η νόθευση γίνεται συνήθως με σπορέλαιο β’ κατηγορίας και φυσικά χρωστικά ώστε να αλλοιώνεται το χρώμα και η ποικιλότητα και να ξεγελά εύκολα το μάτι. Τα εύκολα θύματα είναι πάντα οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που συνήθως βρίσκονται στο σπίτι στις εργάσιμες ώρες», σημειώνει στην εφημερίδα η δικηγόρος Ανθούλα Ανάσογλου που έχει χειρισθεί αρκετά περιστατικά νοθείας. Προσθέτει ότι η πώληση γίνεται από πλανόδιους πόρτα – πόρτα και ειδικά σε χωριά που οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι να αγοράζουν από πλανόδιους για ευκολία και οικονομία. «Με την τιμή του ελαιόλαδου να έχει πάρει φωτιά, κατανοεί κανείς ότι η διακίνηση νοθευμένου ελαιόλαδου αποτελεί και θα αποτελέσει ένα έγκλημα που θα απασχολήσει τις Αρχές για μεγάλο χρονικό διάστημα», συμπληρώνει η κ. Ανάσογλου.
Χαρακτηριστική, τέλος, είναι η πρόσφατη περίπτωση σε χωριό των Σερρών όπου οι Αρχές συνέλαβαν έναν 37χρονο με 30 τενεκέδες ελαιόλαδο στο αυτοκίνητό του. Η έρευνα έδειξε ότι ήταν νοθευμένο (σπορέλαιο με χρωστικές ουσίες) και ο 37χρονος είπε στις αρχές ότι το προμηθεύθηκε για προσωπική και οικογενειακή χρήση από μια ηλικιωμένη.
Επίσης πρόσφατα, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παραγωγών Ελαιόλαδου Μάκρης, Δημοσθένης Χατζηνικολάου, κατήγγειλε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ότι φαινόμενα απάτης με νοθευμένο λάδι που πωλείται σε πολύ χαμηλές τιμές απαντώνται στην περιοχή του Έβρου το τελευταίο διάστημα. «Δεν είναι ελαιόλαδο αλλά μαζέματα λαδιών, βαμβακέλαια, φοινικέλαια, σπορέλαια τα οποία αναμιγνύονται και με την ανάλογη χρωστική βγαίνουν στο εμπόριο και πωλούνται ως γνήσιο ελαιόλαδο. Τα αυτοκίνητα που κουβαλούν τα λάδια είναι κρυμμένα και αυτοί εμφανίζονται στα καφενεία ή τις γειτονιές κουβαλώντας τα στα χέρια και πουλώντας τα 16 λίτρα προς 70 -75 ευρώ, τιμή εκτός πραγματικότητας», λέει ο κ. Χατζηνικολάου.
Αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζει η φετινή παραγωγή, ο κ. Χατζηνικολάου σημείωσε ότι φτάνει στο 50% σε σχέση με πέρυσι, είναι κατά πολύ μειωμένη για τους γνωστούς λόγους και από αυτό θα εξαρτηθεί και η διαμόρφωση της τιμής του ελαιόλαδου που όπως εκτιμά θα κυμανθεί για την συσκευασία των 16 λίτρων, στα 125-135 ευρώ από 90- 100 ευρώ που ήταν πέρυσι.
Από τους 300.000 τόνους πέρυσι στους 120.000 φέτος
Από 300.000 τόνους πέρυσι στους 120.000 τόνους θα πέσει φέτος η παραγωγή ελαιόλαδου στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung. «Θα μετατραπεί το ελαιόλαδο σε προϊόν πολυτελείας;», διερωτάται στον τίτλο της η εφημερίδα, αναφερόμενη στην αύξηση των τιμών του ελαιόλαδου σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία Σημειώνει ότι στην Ελλάδα «σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πιθανότατα ούτε οι μισοί παραγωγοί δεν θα έχουν καλή σοδειά φέτος. Αντί για 300.000 τόνους, θα είναι πιθανώς μόνο 120.000 τόνοι».
Το δημοσίευμα τονίζει επίσης ότι «οι ελαιοπαραγωγοί της Ευρώπης ανησυχούν για τις σοδειές τους. Ο “πράσινος χρυσός” γίνεται όλο και πιο σπάνιος ενώ οι τιμές αυξάνονται δραματικά. Άσχημα τα νέα για τους καταναλωτές που πλήττονται από τον πληθωρισμό και καλά νέα για τις επιχειρήσεις νοθευμένων προϊόντων».
Η εφημερίδα διαπιστώνει ότι «αφενός οι βροχές κατά την περίοδο της ανθοφορίας και αφετέρου το υγρό καλοκαίρι, ήταν οι λόγοι που επηρέασαν την μειωμένη παραγωγή. Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα – η κρίση πλήττει τους πάντες, ενώ στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται σταθεροποίηση των τιμών. Τουναντίον», καταλήγει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα