Πρόκειται για δύο σημαντικά ζητήματα που εκκρεμούν την τελευταία τετραετία και τα οποία αφέθηκαν να χρονίζουν είτε επειδή δεν ήταν έτοιμο ένα ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ είτε επειδή καθυστέρησε η εφαρμογή των σχετικών νομοθετικών διατάξεων.
Ωστόσο τώρα ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και οι αποφάσεις που καλείται να λάβει η κυβέρνηση θα είναι επώδυνες για χιλιάδες συνταξιούχους.
Επιστρέψτε μισθούς!
Η πρώτη περίπτωση αφορά συνταξιούχους οι οποίοι συνέχισαν να εργάζονται στον δημόσιο, οι οποίοι θα κληθούν να επιστρέψουν αναδρομικά χιλιάδων ευρώ.
Πρόκειται για τους υπαλλήλους του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι παρότι έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, συνέχιζαν να εργάζονται στο δημόσιο τομέα.
Οι αμοιβές των συγκεκριμένων εργαζόμενων / συνταξιούχων, καταβάλλονταν με βάση το τρέχον μισθολογικό κλιμάκιο, που αμείβονταν πριν τη συμπλήρωση των συντάξιμων χρόνων, δηλαδή με βάση το υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο, που βρίσκονταν λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή τους.
Όμως, τον περασμένο Μάιο εκδόθηκε μια εγκύκλιος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία καλούνται οι απασχολούμενοι στον δημόσιο τομέα, να δηλώνουν κάθε εξάμηνο τις όποιες πρόσθετες αμοιβές μπορεί να λαμβάνουν, από τυχόν άλλες θέσεις εργασίας, εντός ή εκτός δημοσίου.
Επίσης, θα πρέπει να δηλώνονται και οι αντίστοιχες αμοιβές από τις συντάξεις, όπως προβλέπει ο ν.4354/2015.
Ερμηνεύοντας την εγκύκλιο του Ε.Σ., το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξέδωσε εγκύκλιο στην οποία σημειώνει ότι, οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και παρέμειναν στην υπηρεσία τους, δεν θα έπρεπε να λαμβάνουν αμοιβές με βάση το υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο, αλλά με βάση το χαμηλότερο του νεοεισερχόμενου στην υπηρεσία!
Στο πλαίσιο αυτό, χιλιάδες υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιο και δημόσιο τομέα θα κληθούν συντόμως να επιστρέψουν τη διαφορά των αποδοχών μεταξύ του χαμηλότερου και του υψηλότερου μισθολογικού κλιμακίου, από την ημερομηνία της συμπλήρωσης του συνταξιοδοτικού ορίου.
Πρόκειται για ποσά της τάξης των 20.000 – 30.000 ευρώ, τα οποία εφόσον βεβαιωθούν θα φέρουν σε αδιέξοδο χιλιάδες εργαζόμενους / συνταξιούχους.
Και οι συντάξεις χηρείας
Παράλληλα, με σημαντική περικοπή κινδυνεύουν και όσοι λαμβάνουν συντάξεις χηρείας προερχόμενοι από τον ιδιωτικό τομέα.
Πρόκειται για τις συντάξεις χηρείας στις οποίες δεν έγινε το 2019 περικοπή κατά 50%, όπως ορίζει ο νόμος και η υπόθεση ακόμη εκκρεμεί, με κίνδυνο να επιστρέψουν χιλιάδες ευρώ, όσοι τις εισέπρατταν.
Πρόκειται για περιπτώσεις που λαμβάνουν και δική τους σύνταξη και προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Γι΄ αυτούς η σύνταξη χηρείας έπρεπε να μειωθεί στην τριετία στο 50% αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη, επειδή ο ΕΦΚΑ δεν είχε φτιάξει ή προμηθευτεί το κατάλληλο λογισμικό.
Η θέση των συγκεκριμένων συνταξιούχων, του ιδιωτικού τομέα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, επειδή η αντίστοιχη περικοπή κατά 50%, έχει γίνει στις συντάξεις χηρείας του δημοσίου τομέα.
Έτσι θα κληθούν να επιστρέψουν το 50% των συντάξεων που έλαβαν τα τελευταία 4 χρόνια (!) με συνέπεια τα ποσά να ανέρχονται επίσης σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Και άλλο η περικοπή
Ακόμη, σύντομα θα αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), για τη συνταγματικότητα της εγκυκλίου που είχε εκδοθεί στα τέλη του 2020 από το υπουργείο Εργασίας, που όριζε ότι όσοι λαμβάνουν ήδη μία κύρια σύνταξη και εισπράττουν και σύνταξη χηρείας, θα πρέπει να χάσουν την εθνική σύνταξη, σε μία εκ των δύο παροχών.
Δηλαδή η εθνική σύνταξη να προσμετράται μόνο μία φορά για κάθε συνταξιούχο. Το βάρος που θα επωμιστούν οι συνταξιούχοι είναι τεράστιο, εάν μάλιστα η απόφαση του ΣτΕ ορίσει και αναδρομική εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα