Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Χωρίς ελπίδα οι Έλληνες: 8 στους 10 δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς, «η φωνή μου δεν μετράει»


Στην εκπνοή του 2023, οι Έλληνες δηλώνουν παντελώς απαισιόδοξοι για τη νέα χρονιά - τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την πορείας της οικονομίας: Οι 8 στους 10, άλλωστε, τους περασμένους 12 μήνες δυσκολεύτηκαν επανειλημμένα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
Είναι να απορεί κανείς για την «πρωτιά» που δίνει ο Economist στην Ελλάδα για το 2023 αν πάρει υπόψη του το γεγονός πως - 10 χρόνια μετά την κρίση - περισσότεροι από τους μισούς πολίτες στη χώρα δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους στο τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του νέου Ευρωβαρόμετρου, μάλιστα, το «χάσμα» μεταξύ Ελλάδας και του μέσου όρου της ΕΕ των «27» παραμένει μεγάλο, καθώς εκεί που στην Ελλάδα μόλις ένα 14% δεν έχει δυσκολευτεί ποτέ ή σχεδόν ποτέ στην εξόφληση των λογαριασμών, στην ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 62%.
Το 36% (9% στην ΕΕ) των Ελλήνων δυσκολεύονται τις περισσότερες φορές, ενώ ένα συντριπτικό 50% αντιμετωπίζει «κατά καιρούς» αντίστοιχες δυσκολίες.



«Μετά από χρόνια επίπονης αναδιάρθρωσης, η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή της ετήσιας κατάταξης των πλούσιων οικονομιών του κόσμου το 2023», σημείωνε πριν δύο ημέρες ο Economist.
Η κεντροδεξιά κυβέρνησή της επανεξελέγη τον Ιούνιο. Η εξωτερική της πολιτική είναι υπέρ της Αμερικής, υπέρ της ΕΕ και επιφυλακτική απέναντι στη Ρωσία. Η Ελλάδα δείχνει ότι από τα πρόθυρα της κατάρρευσης είναι δυνατό να θεσπιστούν σκληρές, λογικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να ανοικοδομηθεί το κοινωνικό συμβόλαιο - σημειώνεται στο «πανηγυρικό» αυτό δημοσίευμα.
Οι Έλληνες, ωστόσο, δεν συμμερίζονται αυτό τον ενθουσιασμό.
«Η ζωή θα χειροτερέψει»
Αντίθετα, έξι στους δέκα εκτιμούν πως - σε ένα χρόνο από σήμερα - οι συνθήκες διαβίωσής τους θα είναι ακόμη χειρότερες, ενώ μόλις ένα 7% πιστεύει σε κάποια πρόοδο.



Αντίστοιχη είναι η εικόνα και από τις προσδοκίες για την πορεία της εθνικής οικονομίας το 2024: Το 66% εκτιμά πως η οικονομία θα πάει ακόμη χειρότερα τη νέα χρονιά, ένα 24% εκτιμά πως η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, ενώ μόλις ένα 9% είναι αισιόδοξο και πιστεύει πως τα πράγματα θα βελτιωθούν.



«Η άποψή μου δεν μετράει στη χώρα μου»
Και αν η πορεία της οικονομίας αλλά και οι δυσκολίες στην καθημερινή επιβίωση δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός πως η πλειοψηφία των πολιτών νιώθει πως η φωνή του δεν ακούγεται - σε εθνικό αλλά και στο ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Η άποψή μου δεν μετράει στη χώρα μου» πιστεύει το 65% των Ελλήνων (έναντι 36% στην ΕΕ των 27), « η άποψή μου δεν μετράει στην ΕΕ» πιστεύει το 59%.





Η απογοήτευση, η αίσθηση απομόνωσης και αδικίας αντικατοπτρίζεται και στο πολιτικό σκηνικό: Η δημοκρατία δεν λειτουργεί ικανοποιητικά για το 63% των Ελλήνων, αλλά και το 45% των Ευρωπαίων - στοιχείο ενδεικτικό της απόλυτης αποτυχίας θέσπισης ενός κράτους δικαίου όπου οι πολίτες παίζουν ενεργό ρόλο στη χάραξη της πολιτικής και αντιμετωπίζονται από το κράτος ως ίσοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα