Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Μελέτη ΤτΕ: Μόνιμη η βελτίωση της οικονομίας και του τραπεζικού τομέα από την επενδυτική βαθμίδα


Σε μόνιμη βελτίωση της οικονομίας και του τραπεζικού τομέα οδηγεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος, με θέμα: «Οι επιδράσεις της πιστοληπτικής αναβάθμισης της Ελλάδος στην επενδυτική κατηγορία».
Εκτιμάται ότι μακροπρόθεσμα το επίπεδο του πραγματικού ΑΕΠ αυξάνεται, όπως επίσης ενισχύονται τα τραπεζικά κεφάλαια και τα τραπεζικά δάνεια.
Με βάση το μοντέλο που χρησιμοποιούν, τα στελέχη της ΤτΕ διαπιστώνουν ότι θα υπάρξει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% μακροπρόθεσμα. Παράλληλα, τα τραπεζικά κεφάλαια θα αυξηθούν κατά 11,1% και οι χορηγήσεις δανείων κατά 4,6%, ενώ αύξηση αναμένεται και για τις επιχειρηματικές επενδύσεις και τις επενδύσεις σε κατοικίες.
Η μελέτη σημειώνει ότι τα οφέλη για την ελληνική οικονομία μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερα καθώς η ενίσχυσή της μπορεί να σημειωθεί και μέσω παραγόντων που δεν έχουν διερευνηθεί, όπως η βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων.
Η ελληνική οικονομία θα είναι επίσης περισσότερο προστατευμένη σε περίπτωση εξωγενών κρίσεων καθώς η όποια συρρίκνωση της δραστηριότητας θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με οικονομίες που δεν έχουν την επενδυτική βαθμίδα.
Μείωση των αποδόσεων κατά 70 μ.β.
Εκτιμάται ότι η αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία επιφέρει μια μόνιμη μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων κατά περίπου 70 μονάδες βάσης, την περίοδο τρεις μήνες πριν έως και τρεις μήνες μετά την αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία.
Η μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων οδηγεί και στη μείωση των αποδόσεων των τραπεζικών ομολόγων, τόσο έμμεσα όσο και άμεσα. Εμμέσως, επειδή η έως τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι η αναβάθμιση των πρώτων οδηγεί σε αναβάθμιση και των δεύτερων. Το άμεσο όφελος προκύπτει επειδή σημείο αναφοράς για τις αποδόσεις των τραπεζικών ομολόγων είναι το κόστος δανεισμού του δημοσίου.
Η διάρθρωση της μελέτης
Η μελέτη διερευνά στην αρχή εμπειρικά τις επιδράσεις μιας αναβάθμισης στην επενδυτική κατηγορία, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο δείγμα οικονομιών, τόσο αναπτυσσόμενων όσο και ανεπτυγμένων, ορισμένες εκ των οποίων αναβαθμίστηκαν στο διάστημα 2000-2022.
Στη συνέχεια, εξετάζει τις δυνητικές επιδράσεις μιας αναβάθμισης στην επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική οικονομία. Αρχικά, εκτιμάται η μείωση του κόστους χρηματοδότησης για το Ελληνικό Δημόσιο που αναμένεται ως συνέπεια της αναβάθμισης, με τη χρήση υποδειγμάτων καμπύλης αποδόσεων.
Κατόπιν, διερευνώνται οι δυνητικές επιδράσεις της εν λόγω μείωσης στον πραγματικό και στο χρηματοπιστωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο ενός δυναμικού στοχαστικού υποδείγματος γενικής ισορροπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα