Ήρθε η ώρα να φύγουν οι «σκελετοί» από τις λίστες των οφειλετών της εφορίας και να να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στις βιώσιμες επιχειρήσεις. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ) σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχεδιάζουν μια σημαντική παρέμβαση για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας με νέα εργαλεία, αλλά και με αλλαγές στο καθεστώς διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία.
Ειδικότερα, θα παρέχεται η δυνατότητα ευέλικτων ρυθμίσεων στις οφειλές των επιχειρήσεων που έμπρακτα αποδεικνύουν τη βιωσιμότητά τους σε αντίθεση με τις λεγόμενες «επιχειρήσεις ζόμπι» που ζουν σε βάρος των εργαζόμενων και του Δημοσίου. Παράλληλα, θα επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο για τον χαρακτηρισμό και αποχαρακτηρισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ως «ανεπίδεκτων είσπραξης». Ετσι θα δοθεί και μια λύση σε ένα χρέος της τάξης των 26 δισ. ευρώ που σέρνεται, χρόνια τώρα, στις λίστες της φοροδιαφυγής και δεν πρόκειται να εισπραχθεί ποτέ!
Συγκεκριμένα, με βάση τον σχεδιασμό του ΥΠΕΘΟ και της ΑΑΔΕ προχωρά η λειτουργία του Κέντρου Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων που έχει σκοπό:
■ Την εξεύρεση προσωποποιημένων βιώσιμων ρυθμίσεων με έμφαση στις μεσαίες και μεγάλες οφειλές.
■ Την κεντρικοποίηση διαχείρισης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για φορολογικά και ασφαλιστικά χρέη προς το Δημόσιο.
■ Την ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων και την αποφυγή χρεοκοπίας για όσες επιχειρήσεις μπορούν να διασωθούν.
■ Την παρακολούθηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων του φορέα και την έγκαιρη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου.
■ Τον διαχωρισμό των οφειλών σε εισπράξιμες και ανεπίδεκτες είσπραξης.
■ Το ξεκαθάρισμα παλαιών οφειλών μέσω δημιουργίας και εφαρμογής νέου πλαισίου διαγραφής οφειλών.
Σήμερα τα χρέη των επιχειρήσεων προς την εφορία ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από το παρελθόν και αφορούν χρεοκοπημένες επιχειρήσεις ή παλαιές επιχειρήσεις του Δημοσίου. Πρόκειται για οφειλές που χαρακτηρίζονται, δηλαδή, ανεπίδεκτες και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα χρέη της παλιάς Ολυμπιακής, της Πειραϊκής Πατραϊκής, της Ακρόπολις Χρηματιστηριακής, αλλά και δεκάδων φυσικών προσώπων, λογιστών ή άλλων καταδικασμένων για φορολογικές απάτες. Επαναχαρακτηρίζονται δε ως εισπράξιμα εάν πριν από την παραγραφή τους διαπιστωθεί ότι υπάρχει ή αποκτήθηκε από τον οφειλέτη ή συνυπόχρεο πρόσωπο περιουσιακό στοιχείο που καθιστά δυνατή τη μερική ή ολική εξόφληση της οφειλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα που εξετάζεται για τον χαρακτηρισμό ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ως «ανεπίδεκτων είσπραξης», προβλέπει ότι το «εισπράξιμο» ληξιπρόθεσμο χρέος κάθε οφειλέτη θα προσδιορίζεται με βάση την πραγματική οικονομική του κατάσταση, δηλαδή με κριτήρια το ύψος των ετήσιων εισοδημάτων του και τη συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του. Ετσι, αν π.χ. κάποιος φορολογούμενος χωρίς εισοδήματα έχει απλήρωτο χρέος ύψους 1 εκατ. ευρώ και εμφανίζεται να έχει στην κατοχή του ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 200.000 ευρώ, η «εισπράξιμη» οφειλή του θα προσαρμόζεται στο επίπεδο αξίας της ακίνητης περιουσίας του, δηλαδή στο ποσό των 200.000 ευρώ και το υπόλοιπο των 800.000 ευρώ θα θεωρείται ανεπίδεκτο είσπραξης και θα διαγράφεται.
Με το σημερινό καθεστώς, το πότε ένα χρέος χαρακτηρίζεται ως ανεπίδεκτο είσπραξης και πότε όχι προκύπτει από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Συγκεκριμένα πρέπει:
■ Να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της φορολογικής διοίκησης, προκειμένου να διαπιστωθεί η μη ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων ή απαιτήσεων αυτών έναντι τρίτων.
■ Να έχει διαπιστωθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή με διαδικασία εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον πρόκειται για πτωχό.
■ Να έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας φορολογικής ή τελωνειακής αρχής, ο οποίος να πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.
■ Να έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης, σε όσες περιπτώσεις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν είναι δυνατή η υποβολή αυτής.
Για χρέη εταιρειών που τελούν υπό κρατικό έλεγχο και οι οποίες τελούν υπό εκκαθάριση ή πτώχευση, απαιτείται η αναγγελία του Δημοσίου στις διαδικασίες αυτές. newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα