Κάθετη διαφωνία του Πολάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο Παύλος Πολάκης σε χθεσινή του ανάρτηση αμέσως μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου γνωστοποίησε πως είχε «ενστάσεις» και «ανησυχίες» κυρίως για την «επέκταση των δικαιωμάτων, μέσω Ευρωπαϊκού Δικαίου, στην τεκνοθεσία και το δικαίωμα απόκτησης παιδιών μέσω παρένθετης κύησης. Θεωρώ ότι τα όποια νομικά ζητήματα υπήρχαν θα μπορούσαν να λυθούν με διεύρυνση των όσων προβλέπονται από το σύμφωνο συμβίωσης».
Με την δήλωση ο Παύλος Πολάκης ουσιαστικά αποκάλυψε ότι δεν είχε απλά αγωνία για το πώς θα εξηγήσει το νομοσχέδιο σε χωριά σε υψόμετρο άνω των 300 μέτρων, όπως είχε πει παλιότερα στην Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διαφωνούσε με την επί χρόνια πολιτική θέση του κόμματος.
Λίγες ώρες νωρίτερα, προκειμένου να δικαιολογήσει την απουσία του, ο βουλευτής είχε αναρτήσει φωτογραφίες από κλινική, λέγοντας ότι συμμετέχει σε χειρουργείο συγγενικού του προσώπου. Στη νεότερη δήλωσή του, δεν επανέλαβε τον ίδιο ισχυρισμό.
Η διαγραφή Πολάκη κερδίζει έδαφος
Ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να μην απαντήσει στο ερώτημα τι θα πράξει με τον Παύλο Πολάκη εχτές το βράδυ, καθώς προτίμησε να βρεθεί στο club Sodade2 στο Γκάζι προκειμένου μαζί με φίλους και συνεργάτες του την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Ωστόσο, το ζήτημα πώς θα μεταχειριστεί τον βουλευτή παραμένει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να μην έχει συζητήσει με άλλα στελέχη με ποιον τρόπο θα δράσει.
Τα ενδεχόμενα είναι όλα ανοικτά και οι επιλογές συγκεκριμένες. Είτε θα τον διαγράψει, είτε θα τον απομακρύνει από την θέση του συντονιστή των ΕΠΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, είτε θα τον διατηρήσει στην ίδια θέση. Το πρώτο ενδεχόμενο φαίνεται να κερδίζει έδαφος έναντι του δεύτερου, καθώς ο Παύλος Πολάκης συμβαδίζει σε κομμάτι της επιχειρηματολογίας του με το ΚΚΕ και τον Αντώνη Σαμαρά.
Ωστόσο, μια διαγραφή Πολάκη πιθανόν να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην Κουμουνδούρου. Η κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό να θέλει να αποφύγει νέες αναταράξεις λίγες ημέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου και μερικούς μήνες πριν τις ευρωεκλογές. Μια τελεσίδικη ρήξη με τον Παύλο Πολάκη και το κοινό του πιθανόν να αποδυναμώσει έτι περαιτέρω τον ΣΥΡΙΖΑ, που παλεύει για την δεύτερη θέση στις κάλπες για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Ωστόσο, η δήλωση του κρητικού βουλευτή περιπλέκει τα πράγματα.
Ένα «ημίμετρο» θα φέρει γκρίνιες
Εάν ο Στέφανος Κασσελάκης αποφασίσει να διαχειριστεί πιο ήπια τον Παύλο Πολάκη, εάν δηλαδή δεν τον διαγράψει και απλώς τον απομακρύνει από την θέση του συντονιστή των ΕΠΕΚΕ, τότε μεν θα έχει συντελεστεί ένα βελούδινο πολιτικό διαζύγιο ανάμεσά τους, ωστόσο ίσως προκύψουν αντιδράσεις από άλλους βουλευτές που είχαν εκφράσει τις ίδιες απόψεις με τον Παύλο Πολάκη, αλλά είχαν κάνει το «λάθος» να τις εκφράσουν δημόσια (πχ ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος).
Πρόκειται για βουλευτές που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο υπό το βάρος της κεντρικής κομματικής γραμμής και υπό το φόβο των συνεπειών. Εάν ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δράσει, τότε θα εμφανιστεί απόλυτα αναξιόπιστος.
Η περίπτωση Κασιμάτη
Το «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου επέλεξε στο μεταξύ η Νίνα Κασιμάτη, ενώ υπερψήφισε κάποια από τα άρθρα. Η βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «σφίγγα» καθ’όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, ενώ κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν άγνοια για το τι τελικά θα επιλέξει. Η ίδια μετέδιδε εξαρχής ότι «ακόμα το σκέφτεται», και εν τέλει κράτησε ουδέτερη στάση.
Η Νίνα Κασιμάτη είχε επιτεθεί, χωρίς να τον κατονομάζει, στον Γιάννη Ραγκούση, βασικό αντίπαλό της στην περιφέρεια όπου εκλέγεται. Με ανάρτησή της ανέφερε πως το «μέλος της κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου, που παρακαθόταν με τους ακροδεξιούς Βορίδη, Άδωνι, Καρατζαφέρη —και από θέσεις ευθύνης του το ΠΑΣΟΚ πήγε στο 12%, όπως ανάλογα και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 17% — έχει πολύ ελεύθερο χρόνο μετά από τις τελευταίες εκλογές, αλλά και την εσωκομματική ήττα του, για να πυροδοτεί συστηματικά την εσωστρέφεια στο κόμμα μας την ώρα που στόχος μας είναι η επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη».
«Από διαρροή (του) στα ΜΜΕ πληροφορηθήκαμε πως «θέλει να ξέρει» προκαταβολικά τι κυρώσεις θα επιβάλει ο Πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης στους Βουλευτές, που τυχόν καταψηφίσουν σήμερα. Αν εκλεγεί ποτέ Βουλευτής, θα τον ειδοποιήσουμε» συμπλήρωνε.
Είναι άγνωστο πώς θα μεταχειριστεί την Νίνα Κασιμάτη ο Στέφανος Κασσελάκης. Άλλωστε, η διαφορά των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ δεν επιτρέπει ιδιαίτερα πειράματα.
Σημειώνεται ότι με την τελική καταμέτρηση των ψήφων, προέκυψε και τρίτη διαφοροποίηση εντός ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής επικράτειας του κόμματος Όθων Ηλιόπουλος απείχε της ψηφοφορίας, χωρίς μέχρι στιγμής να γίνουν γνωστοί οι λόγοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα