Με προσθήκη στο υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο με τίτλο «δράσεις δημόσιας υγείας - ρυθμίσεις για την ενίσχυση του ΕΣΥ», με διάταξη που προστέθηκε γίνεται «επίσημο» το χαράτσι σε παραπεμπτικά είτε για διαγνωστικές εξετάσεις είτε για επεικονιστικό έλεγχο.
Συγκεκριμένα η διάταξη αναφέρει πως «Από 1.4.2024 ορίζεται η εκ μέρους των ασθενών καταβολή υπέρ του ΕΟΠΥΥ του ποσού του ενός (1) ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό. Οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ καταβάλλουν από την 1η.4.2024 στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων.».
Επιπλέον προσθέτει πως «Τα έσοδα που εισπράττονται από τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη εκάστοτε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ».
Απόφαση για μείωση του clawback
Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτή τη απόφαση στην προσπάθειά της να μειωθεί το clawback, κατ' εντολή του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά για την τόνωση των κρατικών ταμείων.
Στο συγκεκριμένο χαράτσι είχε αναφερθεί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ο οποίος με ανακοίνωσή του είχε γνωστοποιήσει το σχέδιο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τα ποσά αυτά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού (με αιτιολογία υπέρ ΕΟΠΥΥ) αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό.
Επίσης, το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα (λογιστικά) από τον ΕΟΠΥΥ στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback.
Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς αυτή τη φορά καλούνται να συμμετέχουν οικονομικά και στο clawback των ιδιωτικών εργαστηρίων, το οποίο δεν προτίθεται να μειώσει η κυβέρνηση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου:
Την Πέμπτη 15/02/2024 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Υγείας κ Άδωνη Γεωργιάδη και τη 16μελή Επιτροπή του Π.Ι.Σ. για τη διαχείριση του claw-back. Συζητήθηκαν όλοι οι παράμετροι του χρόνιου αυτού προβλήματος και συμφωνήθηκαν τα εξής:
Διαχωρισμός του claw-back σε πρωτογενές και δευτερογενούς προκειμένου να υπάρξει δικαιότερη κατανομή ανά γεωγραφικό Νομό και ανά κατηγορία.
Άμεση εφαρμογή των Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα υπερσυνταγογράφησης.
Προσπάθεια αύξησης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.
Συζητήθηκε πρόταση του Υπουργείου για την αποζημίωση εργαστηριακών εξετάσεων (1,00 ευρώ ανά παραπεμπτικό) και απεικονιστικών εξετάσεων (3,00 ευρώ ανά παραπεμπτικό) πληρωτέα από τον ασθενή. Τα ποσά αυτά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού (με αιτιολογία υπέρ ΕΟΠΥΥ) αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό.
Επίσης το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα (λογιστικά) από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback.
Ενεργοποίηση και λειτουργία της θεσμοθετημένης Επιτροπής Θεραπείας για τα ποιοτικά κριτήρια.
Εφαρμογή κωδικού (OTP) στους ασφαλισμένους για την έκδοση παραπεμπτικών εξετάσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα