Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Μπορεί το μυστικό της ευζωίας να κρύβεται στα μικρά παιδιά; Τι μπορούμε να διδαχτούμε από τις νηπιακές ηλικίες

Ένα άρθρο των New York Times στάθηκε έμπνευση για το συγκεκριμένο θέμα. Εκεί, φιλοξενήθηκε ο Hasan Merali, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο McMaster και παιδίατρος στα επείγοντα περιστατικά, ο οποίος κλήθηκε να μιλήσει για ένα νέο του βιβλίο. Μέσα σε όλα εκείνα που ειπώθηκαν ο Merali είπε, ότι ακόμα και αν τα νήπια – εννοώντας παιδιά ηλικιών 1 έως 5 ετών – έχουν ξεσπάσματα μέσα στην μέρα τους, κατά τα άλλα είναι «πρότυπα ευημερίας». Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Έχετε σκεφτεί άραγε ποτέ πόσο χαρούμενοι είναι αυτοί οι μικροί άνθρωποι; Σίγουρα πολύ περισσότερο από πολύ κόσμο. Χαμογελάνε συνεχώς, τρέχουν ανέμελα μέσα στο σπίτι, σκορπάνε το γέλιο όπου κι αν βρίσκονται και δεν χρειάζονται καμία, μα καμία, δικαιολογία ή πρόφαση για να εκδηλώσουν ελεύθερα τα συναισθήματά τους ή να ζητήσουν μια τρυφερή αγκαλιά μας.
Ο Merali λοιπόν εξηγεί και προτείνει, ότι βλέποντας όλα αυτά τα υπέροχα χαρακτηριστικά των νηπίων και την έμφυτη ικανότητά τους να ζουν στο παρόν, θα ήταν ίσως πολύ σοφό για εμάς να τα ενστερνιστούμε και να παραδειγματιστούμε από αυτά. Έτσι, σε έναν κόσμο όπου το άγχος και οι ανησυχίες συχνά κυριαρχούν, ίσως έχει έρθει η ώρα να στραφούμε σε αυτούς τους μικρούς γκουρού για καθοδήγηση.
Μικροί, μεγάλοι δάσκαλοι
Πολλοί ειδικοί, όπως και ο Merali, συμφωνούν ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά από τον τρόπο με τον οποίο τα νήπια προσεγγίζουν τη ζωή. Παρακάτω, ακολουθούν μερικές βασικές «υποψίες» σχετικά με το γιατί τα νήπια κατέχουν το μυστικό της ευημερίας:
Ξεκινάμε από το προφανές: τα παιδιά ζουν στην παρούσα στιγμή. Τα νήπια ειδικότερα, είναι μάστορες της ενσυνειδητότητας, καθώς βυθίζονται αβίαστα σε ό,τι κάνουν χωρίς να ανησυχούν για το παρελθόν ή το μέλλον. Πόσο απελευθερωτικό μοιάζει αυτό; Είτε παίζουν με παιχνίδια, είτε εξερευνούν την ύπαιθρο, είτε απλώς απολαμβάνουν ένα σνακ, τα νήπια είναι πλήρως παρόντα σε κάθε στιγμή. Αυτή η ικανότητα εστίασης στο εδώ και τώρα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ευημερίας, συμβάλλοντας στη μείωση του στρες και του άγχους, προωθώντας την αίσθηση ηρεμίας και ικανοποίησης.
Ειδικότερα το τελευταίο συναίσθημα όμως, φαίνεται να έρχεται πολύ ευκολότερα στα παιδιά από ότι σε εμάς τους ενήλικες. Αναρωτιέστε γιατί; Η αλήθεια κρύβεται στο γεγονός ότι τα παιδιά βρίσκουν τη χαρά στα απλά πράγματα. Τα νήπια έχουν μια απίστευτη ικανότητα να βρίσκουν χαρά στις πιο καθημερινές σκηνές. Από το κυνήγι φυσαλίδων, μέχρι το αγκάλιασμα με το αγαπημένο λούτρινο ζωάκι, τα νήπια μας υπενθυμίζουν ότι η ευτυχία μπορεί να βρεθεί στις καθημερινές στιγμές της ζωής. Σε έναν κόσμο λοιπόν, που συχνά εξυμνεί τα υλικά αγαθά και τα επιτεύγματα, αυτή η παιδική ικανότητα να βρίσκουμε χαρά στα καθημερινά χρησιμεύει ως μια ισχυρή υπενθύμιση για να εκτιμήσουμε τα μικρά πράγματα και να καλλιεργήσουμε την ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε.
Κίνηση, περιέργεια και άφθονο γέλιο
Τα νήπια έχουν, πέρα από τα παραπάνω και μια ακόρεστη περιέργεια για τον κόσμο γύρω τους. Κάθε νέα εμπειρία αντιμετωπίζεται από τα ίδια με θαυμασμό και ενθουσιασμό, είτε βλέπουν για πρώτη φορά μια πεταλούδα είτε ανακαλύπτουν τη χαρά του πλατσουρίσματος σε λακκούβες. Αγκαλιάζοντας την έμφυτη περιέργειά τους, τα νήπια προσεγγίζουν έτσι τη ζωή με μια αίσθηση ελευθερίας και εξερεύνησης, αναζητώντας συνεχώς νέες ευκαιρίες για μάθηση και ανάπτυξη. Φυσικά σε αυτό βοηθάει πάρα πολύ και η έμφυτη τους ανάγκη να κινούνται συνεχώς. Τα δίχρονα παιδιά, πιο συγκεκριμένα, είναι ενεργά για σχεδόν πέντε ώρες την ημέρα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση 24 μελετών, ενώ «κινούνται χαρούμενα και ενστικτωδώς» δηλώνει ο Dr. Merali. Και αν αναρωτιέστε που μπορεί να βοηθάει αυτό, να σας ενημερώσουμε ότι έχει αποδειχθεί ότι οι σύντομες εκρήξεις δραστηριότητας αυξάνουν τη μακροζωία, αν ανέρχονται σε 10 λεπτά την ημέρα. Μάλιστα, η ορθοστασία για τρία λεπτά κάθε μισή ώρα, μπορεί επίσης να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα μας.
Όμως αυτά δεν είναι τα μοναδικά πράγματα που μπορούμε να δανειστούμε από την καθημερινότητα των μικρών παιδιών. Υπάρχει βλέπετε, ακόμα μια μοναδική τους ικανότητα που θα βοηθούσε πολύ την ζωή μας και τις μέρες που νιώθουμε ότι αυτή δεν πάει όπως θα θέλαμε: το γέλιο. Τα νήπια “βλέπουν τον κόσμο σαν ένα κωμικό”, γράφει ο Dr. Merali στου New York Times. Μάλιστα μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα νήπια γελούν έξι φορές περισσότερο από τους ενήλικες. Αν και σίγουρα έχουμε πολύ λιγότερους λόγους για να γελάμε μέσα στη μέρα, θα μπορούσαμε σίγουρα να υιοθετήσουμε αυτή την ιδιότητα περισσότερο στη ζωή μας. Από το να στέλνουμε αστεία βίντεο και reels στους φίλους μας, μέχρι να ακούμε κωμικά podcast και να θυμόμαστε τις αστείες στιγμές μας.

Δημιουργώντας γνήσιες συνδέσεις
Τα νήπια είναι φυσικά κοινωνικά όντα, δημιουργώντας αβίαστα συνδέσεις με τους γύρω τους. Είτε μοιράζονται παιχνίδια με ένα άλλο παιδί, είτε αναζητούν παρηγοριά από έναν έμπιστο ενήλικα, τα νήπια κατανοούν τη σημασία της ανθρώπινης σύνδεσης για την προώθηση της ευτυχίας και της ευημερίας. Ως ενήλικες, ίσως ένα τελευταίο μάθημα που θα μπορούσαμε να μάθουμε από αυτά είναι η καλλιέργεια των σχέσεών μας και η προτεραιότητα στην κοινωνική σύνδεση, έννοιες που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη συνολική μας ευτυχία και την αίσθηση πληρότητας. Αγκαλιάζοντας λοιπόν αυτά τα μαθήματα από τα μικρότερα μέλη της κοινωνίας μας, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε το μυστικό της ευημερίας μας και να ζήσουμε πιο ευτυχισμένες, πιο ολοκληρωμένες ζωές. Έτσι, την επόμενη φορά που θα πιάσουμε τον εαυτό μας να αισθάνεται αγχωμένος ή καταβεβλημένος, μπορούμε να πάρουμε παράδειγμα από ένα μικρό παιδί και να προσεγγίσουμε τη ζωή με την ίδια αίσθηση θαυμασμού και χαράς. Εξάλλου, μερικές φορές τα πιο μικρά και απλά μαθήματα είναι και τα πιο βαθιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα