Πέμπτη 11 Απριλίου 2024

Νέο χαράτσι στους λογαριασμούς ρεύματος, πληρώνουν οι πολίτες γιατί δεν μπορεί το κράτος


Η μεγάλη χασούρα από τις ρευματοκλοπές, οι οποίες υπολογίζονται σε 500 εκατ. ευρώ, έρχεται να καλυφθεί με νέο «χαράτσι» στους λογαριασμούς ρεύματος.
Την λύση θα δώσουν οι συνεπείς πολίτες που πληρώνουν στην ώρα τους τους λογαριασμούς ρεύματος. Το φίδι από την τρύπα λοιπόν θα το βγάλουν οι πολίτες καθώς θα κληθούν να πληρώσουν με νέο χαράτσι στους λογαριασμούς την αδυναμία του κράτους να λύσει το ζήτημα των ρευματοκλοπών.
Οι τιμές του ρεύματος στη χονδρική αγορά υποχωρούν, όμως οι τιμές στη λιανική παραμένουν σταθερές ή ακόμη και αυξάνονται.
«Έχουμε μία καθοδική πορεία στη χονδρική αγορά του ρεύματος. Ξεκίνησε από τον Ιανουάριο και από την 1η Απριλίου έχει ξεκινήσει ελαφρά άνοδος της λιανικής τιμής. Όλοι οι πάροχοι «τσίμπησαν» τον Απρίλιο για να κλείσουν σταδιακά την «τρύπα» λόγω των ρευματοκλοπών», είπε στο Mega και την εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.
Οι αιτίες αύξησης της λιανικής τιμής ρεύματος είναι οι εξής:Ρευματοκλοπή σε ποσοστό 4,85%
Φυσιολογικές απώλειες μεταφοράς ρεύματος από το δίκτυο σε ποσοστό 5,17%
Μη καταμέτρηση και καταλογισμό χρεώσεων από χιλιάδες μετρητές καταναλωτών σε ποσοστό 3,53%
Σύμφωνα με το ienergia, ο πάροχοι έχουν ήδη καταβάλει για απώλειες δικτύου και κλοπές ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω παράνομων συνδέσεων, 1,6 δισ. για την περίοδο 2021-2022. Θέση τους είναι ότι το κόστος τουλάχιστον των ρευματοκλοπών και των ελλιπών μετρήσεων θα πρέπει κατά το μεγαλύτερο μέρος να βαρύνει τον διαχειριστή, που είναι και ο αρμόδιος για τον περιορισμό του φαινομένου και το ζήτημα έχει τεθεί ήδη στη ΡΑΑΕΥ, η οποία έχει βάλει στόχους στον διαχειριστή για τη μείωση των ρευματοκλοπών κατά μέσον όρο 2% ετησίως το διάστημα 2021-2024, έναντι ποινών.
Οι στόχοι αυτοί, σύμφωνα με την αγορά, θεωρούνται εξαιρετικά χαμηλοί ενώ στο μεταξύ δεν έχουν επιτευχθεί. Αντιθέτως, όπως επιβεβαιώνουν από τον ΔΕΔΔΗΕ, οι ρευματοκλοπές από 4,9% το 2021 αυξήθηκαν σε 5,32% της συνολικής κατανάλωσης το 2022 και οι τεχνικές από 5,1% το 2021 σε 5,88% το 2022.
Το ζήτημα απασχολεί και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, η οποία ανακοίνωσε από τον περασμένο Νοέμβριο μέτρα κατά των ρευματοκλοπών, τα οποία όμως δεν έχει θεσμοθετήσει ακόμη. Αναγνωρίζει δε ότι το ζήτημα πρέπει να το ξαναδεί και η ΡΑΑΕΥ με μεγαλύτερη αυστηρότητα ως προς τις υποχρεώσεις του ΔΕΔΔΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα