Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Ευρωεκλογές 2024 - Να μην ανοίξουν νέα μέτωπα θέλει η κυβέρνηση: Στόχος να αποφευχθούν λάθη στο παρά πέντε των ευρωεκλογών


Να αποφύγει τις εκπλήξεις στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές θέλει η κυβέρνηση, που επιδιώκει να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα για να πετύχει το μέγιστο δυνατό ποσοστό συσπείρωσης. Στο γαλάζιο στρατόπεδο εκτιμάται πως είναι εφικτός ο στόχος το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στην αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου να είναι τουλάχιστον 33% (όσο δηλαδή ήταν και στις ευρωεκλογές του 2019) και ικανοποίηση υπάρχει για τα δημοσκοπικά ευρύτατα. Ωστόσο, αναγνωρίζεται πως στην τελική ευθεία προς τις κάλπες απαιτείται αυξημένη ετοιμότητα και το μήνυμα που εκπέμπεται στους βουλευτές και τα κομματικά στελέχη είναι πως πρέπει να μην δίνουν αφορμή για να παρερμηνευθούν τα λεγόμενά τους.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε χθες τον κύκλο επαφών με βουλευτές (συναντήθηκε με βουλευτές από την Αττική) και εστίασε στην ανάγκη να προβληθεί το κυβερνητικό έργο και να τονιστεί η κρισιμότητα της επικείμενης αναμέτρησης. Το επόμενο διάστημα μεικτά κλιμάκια από υπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη καλούνται να πραγματοποιήσουν ένα μπαράζ περιοδειών, προκειμένου να υπογραμμίσουν την ανάγκη οι πολίτες να στείλουν στην κάλπη μήνυμα σταθερότητας.
Στη Νέα Δημοκρατία θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ή βουλευτών, που να δίνουν πάτημα στην αντιπολίτευση για να πρεσάρει την κυβέρνηση. Άλλωστε από την Πειραιώς επιδιώκουν να μιλήσουν σε ένα ευρύτερο κοινό λίγο πριν τις κάλπες και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να χαθούν ψηφοφόροι με ένα πιο κεντρώο και μετριοπαθές προφίλ.
Σφοδρές αντιδράσεις υπήρξαν για τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο για τις γυναικοκτονιές, με τον ίδιο να μιλά στη συνέχεια για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε πως ο κ. Βαρτζόπουλος έκανε μία ανάλυση με την επιστημονική του ιδιότητα (είναι ψυχίατρος) για να προσθέσει «μετά τις αντιδράσεις – εγώ θα πω είναι και δικαιολογημένες σε ένα βαθμό – έσπευσε να εξηγήσει ακριβώς τι είπε».
Πάντως ο κ. Μαρινάκης έστειλε μήνυμα πως « όσοι έχουμε το οποιοδήποτε αξίωμα και απευθυνόμαστε δημοσίως στους πολίτες, έχουμε δηλαδή ένα δημόσιο βήμα, πρέπει να είμαστε διπλά και τριπλά προσεκτικοί, να είμαστε ακριβείς στις διατυπώσεις, για να μην παρερμηνεύονται και δημιουργούνται οι αντιδράσεις αυτές».
Τι λέει η κυβέρνηση μετά την απόφαση για το Μάτι
«Οι κρίσεις για το Μάτι δεν είναι οριστικές, ούτε τελεσίδικες. Μπορούν, εφόσον η ίδια η Δικαιοσύνη το κρίνει -επαναλαμβάνω: είναι η μόνη αρμόδια να το πράξει- να επανεξεταστούν με τρόπο νόμιμο» σημείωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στη Βουλή. Υπογράμμισε πως «θα πρέπει συνεπώς να περιμένουμε και με τη σκέψη βέβαια και την παρότρυνση οι εθνικές τραγωδίες να μην μπορούν, να μην γίνονται κομματικά εργαλεία, με δύο μέτρα και δύο σταθμά».
Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως τα αδικήματα της συγκεκριμένης υπόθεσης κρίθηκαν με βάση ένα ευμενέστερο πλαίσιο, το οποίο ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ. Για να προσθέσει « αν κρίνονταν με το πλαίσιο το οποίο εμείς ψηφίσαμε, οι ποινές θα ήταν αυστηρότερες».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «πράγματι υπήρξε μεγάλη αργοπορία, κάτι που ακριβώς δικαιώνει τις παρεμβάσεις αυτού του νομοσχεδίου» (σημείωση : συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια ο νέος δικαστικός χάρτης). Τόνισε παράλληλα ότι «η εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη δεν πρέπει να τραυματιστεί, γιατί είναι η ίδια η τρίτη εξουσία της δημοκρατίας που έχει τα θεσμικά αντίβαρα να θεραπεύσει τυχόν αστοχίες της, όπως έδειξε και η αντίδραση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη
Στην κυβέρνηση υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως έχει κλείσει το μέτωπο με την Εκκλησία, που είχε δημιουργηθεί όταν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Αύριο ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρακολουθήσει την ακολουθία των Παθών στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή είχε μεταβεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Δήλεσι σε δομές της Αρχιεπισκοπής.
Παράλληλα βέβαια από το Μαξίμου δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην μάχη των τιμών, καθώς η ακρίβεια αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί την Βαρβάκειο, ενώ από την κυβέρνηση εστιάζουν σε μία σειρά θετικών κινήσεων που δρομολογούνται στο πεδίο της οικονομίας.
Αμέσως μετά το Πάσχα θα εντατικοποιηθούν οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα εστιάσει στην κρισιμότητα της επικείμενης αναμέτρησης. «Για εμάς το πρώτο ζητούμενο παραμένει η σταθερότητα και η συνέχεια αυτής της πορείας ανάπτυξης, που έχει ήδη αποδώσει χειροπιαστά αποτελέσματα. Γι’ αυτό και, ναι, σηκώνουμε το γάντι των αληθινών διλημμάτων αυτών των ευρωεκλογών» σημείωσε χθες χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα