Φέτος, για πρώτη φορά, θα εφαρμοστεί η διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Η επιστολική ψήφος είναι αποκλειστική (δεν θα μπορούν να ψηφίσουν με άλλο τρόπο) για τους Ελληνες εκλογείς που είναι κάτοικοι εξωτερικού και προαιρετική για τους Ελληνες εκλογείς εντός Επικράτειας.
Επομένως δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό όπως στις βουλευτικές εκλογές.
ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ:
1. Ολοι οι πολίτες Ελληνες και Ελληνίδες που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους (δηλαδή έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.2007), είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων της χώρας και δεν έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα.
2. Οι πολίτες των λοιπών κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι κατοικούν στην Ελλάδα εφόσον έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου της χώρας, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ψηφίζουν συνδυασμό ελληνικού κόμματος, από εκείνους που θα έχουν ανακηρυχθεί από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου.
Αν δεν εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, οι πολίτες αυτοί μπορούν επίσης να ψηφίσουν στις πρεσβείες και τα προξενεία τους που βρίσκονται στην Ελλάδα, τους συνδυασμούς όμως της χώρας καταγωγής τους.
3. Οι Ελληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό, από 17 ετών και άνω, αποκλειστικά με επιστολική ψήφο. Απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματός τους είναι η εγγραφή τους στην ειδική ηλεκτρονική πύλη του ΥΠΕΣ για όσους επιθυμούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο (βλ. αναλυτικά παρακάτω). Διαφορετικά, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις επικείμενες ευρωεκλογές, θα πρέπει να έρθουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα όπου είναι εγγεγραμμένοι.
ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ:
Σύμφωνα με σχετικές διευκρινίσεις από το ΥΠΕΣ, οι ευρωεκλογές θα γίνουν με τους εκλογικούς καταλόγους της Α' Αναθεώρησης (δηλαδή με τις αλλαγές που έγιναν μέχρι 29.02.2024).
Κατ' εξαίρεση, δίνεται η δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να κάνει αίτηση μέχρι τις 30 Απριλίου 2024 για να ψηφίσει ως ετεροδημότης στον τόπο κατοικίας του. Στις ευρωεκλογές δεν καταρτίζονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών όπως στις βουλευτικές εκλογές. Στις ευρωεκλογές οι ετεροδημότες εκλογείς ψηφίζουν στα εκλογικά τμήματα του τόπου κατοικίας τους.
Επομένως, όποιος είχε κάνει αίτηση να ψηφίσει ως ετεροδημότης στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και δεν το έχει αλλάξει (δεν έχει ζητήσει να διαγραφεί), θα ψηφίσει ως ετεροδημότης στις ευρωεκλογές στον τόπο κατοικίας του.
Αν κάποιος έκανε εκλογική μεταδημότευση για να είναι υποψήφιος στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές και δεν έχει κάνει κάποια άλλη κίνηση από τότε, θα ψηφίσει για τις ευρωεκλογές εκεί που ήταν υποψήφιος στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές. Αν δεν θέλει να ψηφίσει εκεί, μπορεί είτε να κάνει αίτηση ως ετεροδημότης και να ψηφίσει σε εκλογικό τμήμα του τόπου κατοικίας του, είτε να κάνει αίτηση να ψηφίσει με επιστολική ψήφο.
Αν κάποιος έκανε εκλογική μεταδημότευση για να είναι υποψήφιος στις δημοτικές - περιφερειακές εκλογές και μετά από αυτές έκανε κανονική μεταδημότευση μέχρι τις 28 Φλεβάρη 2024 για να γραφτεί στο δημοτολόγιο του δήμου που κατοικεί, ψηφίζει κανονικά στον τόπο κατοικίας του και δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο.
Οποιος επιθυμεί να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσει ως ετεροδημότης, πρέπει:
1. να επισκεφτεί την ιστοσελίδα https://aitiseis.eterodimotes.gov.gr/login?returnUrl=%2Fhome
2. να συνδεθεί με κωδικούς taxisnet
3. στο πλαίσιο διαλόγου που εμφανίζεται να επιλέξει «Νέα Αίτηση»
4. να συμπληρώσει τα απαραίτητα στοιχεία και την υποβάλλει.
Εναλλακτικά, οι αιτήσεις είναι δυνατό να υποβάλλονται και στους οικείους δήμους και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Για την υποβολή της αίτησης στους οικείους δήμους οι εκλογείς είναι δυνατό να απευθύνονται μόνο στον δήμο που κατοικούν, ενώ στα ΚΕΠ είναι δυνατό να απευθύνονται όλοι οι εκλογείς ανεξάρτητα από τον δήμο κατοικίας τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα