Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Σαν σήμερα 22/5, Το Δόγμα Τρούμαν οδηγεί στη συντριβή τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας – Η αρχή του τέλους του Εμφυλίου

Ήταν το Δόγμα Τρούμαν, ουσιαστικά και όχι ο Ελληνικός Στρατός που, τυπικά, συνέτριψε τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας και έφερε το τέλους του Εμφυλίου Πολέμου.
Μια μέρα σαν σήμερα, 22 Μαΐου του 1947 ψηφίζεται νόμος στο Κογκρέσο των ΗΠΑ με τον οποίο χορηγείται στρατιωτική και οικονομική βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων σε Ελλάδα και Τουρκία, χώρες που πολεμούσαν κόντρα σε εσωτερικές κομμουνιστικές εξεγέρσεις· είναι το διαβόητο Δόγμα Τρούμαν, που σφράγισε τυπικά την αρχή του Ψυχρού Πολέμου!
Με λίγες λέξεις είχε πείσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν τους γερουσιαστές να ψηφίσουν τον νόμο: «Ολοκληρωτικά καθεστώτα εξαναγκάζουν ελεύθερους ανθρώπους» Και δόγμα του ήταν: «Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να υποστηρίξει τους ελεύθερους λαούς που αντιστέκονται στην προσπάθεια υποδούλωσή τους από ένοπλες μειονότητες ή από εξωτερικές πιέσεις»!

Καταλυτική η ομιλία του Χάρι Τρούμαν...

Νέοι ορίζοντες για τις Ηνωμένες Πολιτείες
Το Δόγμα Τρούμαν ουσιαστικά αναπροσανατόλιζε την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, που συνήθως έμενε μακριά από περιφερειακές συγκρούσεις οι οποίες δεν ενέπλεκαν άμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια πιθανή επέμβαση σε μακρινές συγκρούσεις.
Η άμεση αιτία για την ομιλία-διατύπωση του Δόγματος ήταν η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι, από τις 31 Μαρτίου του 1947, δεν θα παρείχε πλέον στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση που μαστιζόταν από εμφύλιο πόλεμο με τους κομμουνιστές. Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πίστευε ότι η Σοβιετική Ένωση υποστήριζε την ελληνική κομμουνιστική πολεμική προσπάθεια και ανησυχούσε ότι, αν οι κομμουνιστές επικρατούσαν στον Ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο, οι Σοβιετικοί θα επηρέαζαν τελικά την ελληνική πολιτική. Στην πραγματικότητα, ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν είχε αποφύγει εσκεμμένα να παράσχει οποιαδήποτε υποστήριξη στους έλληνες κομμουνιστές και, μάλιστα, είχε αναγκάσει τον Γιουγκοσλάβο ηγέτη Γιόσιπ Τίτο να ακολουθήσει το παράδειγμά του.
Ο Τρούμαν υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούσαν πλέον να σταθούν στο περιθώριο και να επιτρέψουν τη βίαιη επέκταση του σοβιετικού ολοκληρωτισμού σε ελεύθερα, ανεξάρτητα έθνη, κυρίως διότι η αμερικανική εθνική ασφάλεια ήταν συνάρτηση της ασφάλειας σε ολόκληρη τον Κόσμο και όχι μόνο στην αμερικανική επικράτεια.
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ, τον Μάιο του 1947, απαντώντας θετικά στην έκκληση του Τρούμαν, παρείχε στην Ελλάδα 400 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια. Η αμερικανική αρωγή συνέβαλε στην ήττα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και οι ήττες του Ελληνικού Στρατού (από το 1946 ως το 1948) μετατράπηκαν σε θριάμβους. Τα υπόλοιπα να ανέλαβε η Ιστορία και συνήθως την Ιστορία την γράφουν οι νικητές... Συνήθως, γιατί στην Ελλάδα την κεντρική ιδέα της ιστορίας εκείνης την έχουν γράψει οι ηττημένοι….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα