Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Σαν σήμερα 7/5, Ο πόλεμος τελείωσε: ο Άλφρεντ Γιοντλ υπογράφει συνθηκολόγηση της Γερμανίας


Ο Άλφρεντ Γιόντλ ήταν ένας από τους Ναζί που μπορεί να έχει καταχωρηθεί το όνομά του στα πίσω πίσω κεφάλαια της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όμως ήταν μια ξεχωριστή περίπτωση.
Ο Γιοντλ, ήταν εκείνος που τραυματίστηκε περισσότερο από όλους κατά την απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ, στις 20 Ιουλίου του1944 από τη βόμβα του Κλάους φον Στάουφενμπεργκ· ήταν η θρυλική Επιχείρηση Βαλκυρία.
Ο Γιοντλ πάλι, ήταν αυτός που υπέγραψε δύο ιδιαίτερα σημαντικές διαταγές κατ’ εντολή του Χίτλερ και μια τρίτη, όταν πια ο Χίτλερ είχε αυτοκτονήσει.
Ο Γιοντλ είχε υπογράψει τη διαταγή εκτέλεσης όλων των κομάντος, οπουδήποτε και αν αυτοί συλλαμβάνονταν και ανεξάρτητος περιβολής, επίσης είχε υπογράψει διαταγή εκτέλεσης των πολιτικών κομισάριων του Κόκκινου Στρατού. Τέλος, αυτός ήταν που υπέγραψε την προκαταρτική άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας, μια μέρα σαν σήμερα, 7 Μαΐου του 1945 στη Ρενς της Γαλλίας.
Ο Γιοντλ, αμέσως μετά την υπογραφή της συνθηκολόγησης συνελήφθη και οδηγήθηκε στο στρατόπεδο αιχμαλώτων του Φλένσμπουργκ, όπου και παρέμεινε μέχρι την έναρξη της Δίκης της Νυρεμβέργης. Η ετυμηγορία των δικαστών ήταν: ένοχος για όλες τις κατηγορίες (συνωμοσία, εγκλήματα κατά της ειρήνης, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας)· καταδικάσθηκε σε θάνατο με απαγχονισμό.


Έχει μείνει ιστορική η δήλωση του Γιοντλ στη Δίκη: «Με εντυπωσίαζε όταν άκουγα οι αξιωματούχοι του κόμματος πλούτιζαν εκμεταλλευόμενοι τις νίκες μας γιά προσωπικό τους όφελος»…
Ο Γιοντλ, πριν συλληφθεί, δικαστεί απαγχονιστεί και αποτεφρωθεί για να λερώσει η στάχτη του τον ποταμό Ίζαρ, ήταν Αρχηγός του Επιτελείου Επιχειρήσεων της Ανώτατης Διοίκησης της Βέρμαχτ· αποκαλούσε τον Χίλτλερ «μεγαλύτερο στρατηλάτη όλων των εποχών» και ήταν από τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του Φύρερ που αποκαλούνται κατ’ ευφημισμό αυλοθεράποντες ή αυλοκόλακες και μεταφορικά: γυμνοσάλιαγκες…
Ο Γιόντλ εκτελέστηκε στις 16 Οκτωβρίου του 1946 και οι τελευταίες λέξεις που βγήκαν από το στόμα του- όπως λένε- ήταν: «Ich gru?e Dich, mein ewiges Deutschland» δηλαδή: σε χαιρετώ, αιώνια Γερμανία μου»… Ο Θεός (ίσως) να τον συγχωρέσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα