Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Σαν σήμερα 8/5, Τρεις σπουδαίοι αγωνιστές σκοτώνονται την ίδια μέρα, σε κρίσιμη καμπή για την Ελληνική Eπανάσταση


Η Ελληνική Επανάσταση ψυχομαχούσε, όταν τρεις σπουδαίοι αγωνιστές σκοτώνονται την ίδια μέρα!
Ο Ιμπραήμ πασάς είχε αποβιβαστεί στα εδάφη των επαναστατημένων Ελλήνων με ένα και μόνο σκοπό: να καταστείλει κάθε επαναστατική ενέργεια και σκέψη· προς στιγμή το είχε πετύχει!
Κάτι οι εμφύλιοι που κατέτρωγαν το νου και το κορμιά των Επαναστατών, κάτι η στρατηγική ιδιοφυία του Αιγύπτιου πασά, και λίγο η κούραση των ξεσηκωμένων, κοντά ήταν ο Μπραήμης να γυρίσει την Ελληνική Επανάσταση τέσσερα χρόνια πίσω· δεν το κατάφερε.
Μια μέρα σαν σήμερα, όμως, 8 Μαΐου του 1825, οι δυνάμεις του Ιμπραήμ έχοντας «πατήσει» το Νεόκαστρο κατέλαβαν το νησί Σφακτηρία, σκοτώνοντας τρεις επιφανείς Αγωνιστές της Επανάστασης: τον Αναγνωσταρά, τον πλοίαρχο Αναστάσιο Τσαμαδό και τον φιλέλληνα Ιταλό κόμη Σανταρόζα.
Ο Αναστάσιος Τσαμαδός είχε καταλάβει με το καράβι του, το «Άρης», μαζί με τον υπουργό Πολέμου τον Χρήστος «Αναγνώστης» Παπαγεωργίου ή Αναγνωσταρά, το νησί Σφακτηρία, απέναντι από το Ναυαρίνο (τη σημερινή Πύλο) και ανεφοδίαζε τους πολιορκημένους στο Νεόκαστρο.

Άγαλμα του Σανταρόζα στην πλατεία της γενέτειράς του, στο Σαβιλιάνο.

Το πλοίο του Τσαμαδού «Άρης» -το τελευταίο ελληνικό που παρέμεινε στη Σφακτηρία-, ανέλαβε ο Δημήτριος Σαχτούρης και κατάφερε να σπάσει τον εχθρικό κλοιό και να διαφύγει, οδηγώντας σε ασφαλή τόπο (δυστυχώς…) τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Την ίδια εκείνη μέρα, που έπεσαν μαχόμενοι ο Αναγνωσταράς με τον Τσαμαδό, ο κόμης Σαντόρε ντι Σανταρόζα- ο Ντερόσι για τους δικούς του- λίγο πριν την πτώση της Σφακτηρίας, τραυματίσθηκε βαριά και αρνούμενος να παραδοθεί, ένας Αιγύπτιος στρατιώτης τον σκότωσε.
Ο Αναγνωσταράς ήταν ανάμεσα στους οπλαρχηγούς που μπήκαν πρώτοι στην Τριπολιτσά. Ο Υδραίος Τάσος Τσαμαδός, ατρόμητος ναυτικός, κυβερνήτης και αρχηγός μοίρας υπό τον Ανδρέα Μιαούλη· ήταν από τους πρώτους που εισέβαλε στη Χίο και επιτέθηκε στο ντελίνι του καπουδάν Πασά, επίσης, συμμετείχε τον Φεβρουάριο του 1822 στη Ναυμαχία των Πατρών.
Ο Σανταρόζα, αφού πολέμησε τους γρεναδιέρους του Ναπολέοντα, κυνηγήθηκε στην πατρίδα του, την Ιταλία, για τις επαναστατικές κινήσεις του και «κατέβηκε» να βοηθήσει στην Ελλάδα· τρελούσε υπό τις διαταγές του Μαυροκορδάτου όταν χτυπήθηκε θανάσιμα… Τρεις απώλειες σπουδαίων αγωνιστών σε κρίσιμο σταυροδρόμι για την Επανάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα