Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Η κυβέρνηση κάνει τα πρόστιμα για παραπλανητικές εκπτώσεις... σύσταση - «Κάντε ότι θέλετε, δεν σας ενοχλεί κανείς»


Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν τη νέα διάταξη που προβλέπει τη μείωση στα πρόστιμα που επιβάλλονται στις παραπλανητικές εκπτώσεις, καταναλωτικές οργανώσεις.
«Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι για την προστασία του καταναλωτή, όπως λένε, αλλά για την προστασία του επιχειρηματία», αναφέρουν.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 31 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, καταργούνται οι παράγραφοι 2α και 2β του άρθρου 15, καθώς και η παράγραφος 2 του άρθρου 21 του νόμου 4177/2013 περί ανακοίνωσης μείωσης τιμής. Η εν λόγω διάταξη αντικαθίσταται από τις προβλέψεις που υπάρχουν για πρόστιμα στον νόμο 2251/1994, όπως ισχύει, περί προστασίας καταναλωτή. Επιπλέον, με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται ακόμη και η μη επιβολή προστίμου, αλλά σε πρώτη φάση σύσταση προς τον έμπορο.
Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ κ. Γιώργος Λεχουρίτης σχολίασε σχετικά  
«Είναι αδιανόητη γιατί ουσιαστικά δίνει ένα μήνυμα στην αγορά κάντε ότι θέλετε και δεν σας ενοχλεί κανένας. Δηλαδή η κατάργηση της παραγράφου 2 του άρθρου 21 νόμου 4177 του 2013, σημαίνει ότι κατά αυτό τον τρόπο διότι λέει η σχετική διάταξη που προωθούν, αυτός ο οποίος παραπλανά τον καταναλωτή είτε με άλλες τιμές ή κόλπα δεν διώκεται, δεν επιβάλλεται πρόστιμο με βάση τον νόμο του 5%. Αυτή η διάταξη από μόνη της και μάλιστα υποτίθεται ότι είναι για την προστασία του καταναλωτή και την φέρνει ο κ. Σκρέκας είναι αδιανόητα απαράδεκτη. Στη Βουλή ζήτησα να σταματήσει η συγκεκριμένη διάταξη. Το νομοσχέδιο αυτό δεν είναι για την προστασία του καταναλωτή αλλά για την προστασία του επιχειρηματία. Ζήτησα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής να αποσυρθεί το νομοσχέδιο».
Από την πλευρά τους καταναλωτές μιλώντας στο Dnews αναφέρουν πως το «ποτήρι ξεχείλισε».
«Κάθε δύο μήνες μας ανακοινώνουν μέτρα κατά της ακρίβειας που ουσιαστικά δεν έχουν βοηθήσει σε τίποτα. Όλοι μας φωνάζουμε να μπει πλαφόν στις τιμές και να γίνονται έλεγχοι. Εμείς δηλαδή γιατί ελεγχόσαστε από για παράδειγμα από την εφορία, προκειμένου να μην κλέβουμε το κράτος; Τα σούπερ μάρκετ γιατί δεν τα έλεγχοι κανείς; Και τώρα μου λέτε ότι πάνε να περάσουν ένα νομοσχέδιο που μειώνει ή καταργεί κατά κάποιο τρόπο τα πρόστιμα; Είναι απαράδεκτο, ντροπή τους. Το ποτήρι έχει ξεχειλίσει», δηλώνει ιδιωτικός υπάλληλος.
Χωρίς φρένα η ακρίβεια
Σε ρεπορτάζ που πραγματοποίησε το Dnews παρουσιάζει πόσο κοστίζουν οι ανατιμήσεις σε μια τετραμελή οικογένεια.
Όπως αποδεικνύεται τουλάχιστον 280 ευρώ τον μήνα ή 3.360 ευρώ ετησίως είναι η επιβάρυνση για μια τετραμελή οικογένεια (ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά) από τις διαρκείς ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες. Η μεγαλύτερη επιβάρυνση προκύπτει από τις αυξημένες δαπάνες για την αγορά τροφίμων, για την πληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και για τις μεταφορές. Συγκεκριμένα, η επιβάρυνση μόνο από αυτές τις τρεις κατηγορίες δαπανών υπολογίζεται σε 190-200 ευρώ. 
dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα