Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Κίνδυνος περικοπών στις συντάξεις χηρείας


Τον κίνδυνο των περικοπών που διατρέχουν χιλιάδες συντάξεις χηρείας που καταβάλλονται σε δικαιούχους που προέρχονται από τον Ιδιωτικό Τομέα, καταγγέλλει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζητώντας ειδική νομοθετική παρέμβαση από την Κυβέρνηση.
Το ΕΝΔΙΣΥ υπογραμμίζει ότι έως τώρα, η διάταξη που ορίζει πως οι συντάξεις χηρείας θα χορηγούνται στο 70% του αρχικού ποσού για μία τριετία και μετά θα υποχωρούν στο ήμισυ, εφαρμόζεται μόνο για όσους προέρχονται από το Δημόσιο Τομέα και από τον ΟΓΑ. Το εν λόγω μέτρο χαρακτηρίζεται ως «άδικο» και ως εκ τούτου, τονίζεται ότι δεν πρέπει η Κυβέρνηση να το επεκτείνει στον ιδιωτικό τομέα.
Αντίθετα, το ΕΝΔΙΣΥ ζητάει να αλλάξει ο νόμος και να επιστραφούν τα χρήματα που περικόπηκαν στους δικαιούχους από το 2020 και μετά. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή το μέτρο επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα, τότε τονίζεται ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να είναι δεκάδες χιλιάδες οι δικαιούχοι που θα τύχουν νέων περικοπών στις συντάξεις χηρείας που λαμβάνουν, ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν και αναδρομικά ποσά προς τα Δημόσια Ταμεία, καθώς το μέτρο θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2020».
Το ΕΝΔΙΣΥ υπενθυμίζει ότι το συγκεκριμένο μέτρο, θεσμοθετήθηκε το 2016, εν μέσω Μνημονίων και βαθιάς Οικονομικής Κρίσης. Τώρα όμως, το 2024, με την Ελλάδα να καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης της Οικονομίας, δεν πρέπει να εφαρμοστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα