Και αυτό διότι σε οικονομικό αδιέξοδο είναι χιλιάδες εργαστηριακοί γιατροί σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να επιστρέφουν ακόμα και το 60% των εισοδημάτων τους στον ΕΟΠΥΥ. Ο κλάδος είναι σε απόγνωση καθώς πάνω από μία δεκαετία το περιβόητο clawback, καταστρέφει την οικονομική κατάσταση ειδικά των μικρών διαγνωστικών εργαστηρίων.
Ήδη οι εργαστηριακοί γιατροί βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα σε απεργία η οποία συνεχίζεται έως και την Παρασκευή. Αποτέλεσμα όμως είναι οι πολίτες να μην μπορούν να πραγματοποιήσουν βασικές διαγνωστικές εξετάσεις με την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ.
Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ εδώ και περίπου 12 χρόνια εφαρμόζει κλειστούς προϋπολογισμούς για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ορίζοντας συγκεκριμένα κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων του. Όταν το ορισθέν ποσό ξεπεραστεί, οι εργαστηριακοί γιατροί αλλά και τα διαγνωστικά κέντρα δεν αμείβονται αφού επιστρέφουν υποχρεωτικά τα ποσά στον Οργανισμό με τη μορφή του clawback.
Συνάντηση εργαστηριακών γιατρών με τον Άδωνι Γεωργιάδη
Οι εργαστηριακοί γιατροί καθώς και τα μικρά διαγνωστικά κέντρα έχουν βάλει λουκέτο στις περιφερειακές πόλεις με συνεχόμενες 24ωρες απεργίες, ζητώντας άμεσα από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε να σταματήσει το στρεβλό σύστημα των υποχρεωτικών επιστροφών στο σύστημα υγείας.
Στο πλευρό των εργαστηριακών γιατρών είναι οι περισσότεροι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας καθώς το πρόβλημα παραμένει εδώ και χρόνια χωρίς μέχρι στιγμής όμως να έχει βρεθεί μια λύση.
Υπό το πρίσμα αυτό αλλά και την πίεση των απεργιακών κινητοποιήσεων ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να συναντήσει την Πέμπτη το μεσημέρι εκπροσώπους των εργαστηριακών γιατρών προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή.
Λάδι στη φωτιά η απόφαση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ
Πάντως, λάδι στη φωτιά φαίνεται ότι έριξε πρόσφατη απόφαση της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, η οποία προειδοποιεί τους ιδιώτες παρόχους ότι θα διακόψει τη σύμβαση μαζί τους εάν δεν εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους.
Σε ανακοίνωση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Οργανισμού επισημαίνεται πως στο άρθρο 69 του πρόσφατα ψηφισθέντα νόμου 5102/24, «προβλέπεται η αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων παρόχων σε περίπτωση εκ μέρους τους άρνησης παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεσης των παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «οι συμβάσεις παρόχων με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι αρνούνται την παροχή υπηρεσιών ή την εκτέλεση των παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ κατά παράβαση των όρων των συναφθεισών συμβάσεων και της υπό στοιχεία ΓΠ 80157/31.10.2018 κοινής απόφασης των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών και Υγείας με θέμα ‘Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ’ (Β΄4898) λύονται αυτοδικαίως και αζημίως για τον ΕΟΠΥΥ και οι πάροχοι αποκλείονται της δυνατότητας σύναψης νέας σύμβασης για διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών από την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα