Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Κύκλωμα εφοριακών ΔΟΥ Χαλκίδας: Η «Λίνα», η διεκπεραιώτρια, ο λογιστής και οι εκβιάσεις επιχειρηματιών

Στην αποδόμηση ενός πολυμελούς κυκλώματος εφοριακών που είχε ως έδρα τη ΔΟΥ Χαλκίδας και εκβίαζε επιχειρηματίες αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά προχώρησαν τα στελέχη του Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η οργάνωση αποτελούνταν από την προϊσταμένη της ΔΟΥ, τον υποδιευθυντή, τρεις εφοριακούς, μία διεκπεραιώτρια και έναν λογιστή. 
Άπαντες συνελήφθησαν  και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία- κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα. Επιπλέον στην υπόθεση εμπλέκονται και άλλα άτομα, ανάμεσα τους λογιστές, που δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.
Η αντίστροφη μέτρηση για την αποδόμηση της ομάδας ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου του 2023 όταν ένας άγνωστος κάλεσε τις Αρχές και κατήγγειλε δύο υπαλλήλους της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας Χαλκίδας για επίμεμπτες ενέργειες.
Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, μία υπάλληλος του Τμήματος Εσόδων ονόματι «Λίνα», αγνώστων λοιπών στοιχείων, σε συνεργασία με την προϊσταμένη της, απαιτούσαν και λαμβάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές και να μην εισπράττουν τις οφειλές ως πρέπει.
Επιπρόσθετα, ο καταγγέλλων ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε το χρηματικό ποσό των πέντε χιλιάδων 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους, επισημαίνοντας ότι οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της προαναφερόμενης υπαλλήλου, ονόματι «Λίνα».



Ακολούθησε αστυνομική έρευνα από την οποία διαπιστώθηκε η δράση μίας, ιεραρχικά δομημένης, εγκληματικής οργάνωσης, με επιχειρησιακή δομή και διακριτούς ρόλους, η οποία προέβαινε σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά καθήκοντα των εμπλεκόμενων υπαλλήλων καθώς και στις εκβιάσεις επιχειρηματιών εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας είτε στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας είτε εκβιαστικά, χρηματικά ποσά ως αντίτιμο.
Τα μέλη της υπό έρευνα οργάνωσης αποτελούσαν υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας (Προϊστάμενοι γραφείων και λοιποί) και ιδιώτες (λογιστές/διεκπεραιωτές). Η δράση της, δε, ήταν διαρκής, τουλάχιστον από αρχές του μήνα Νοεμβρίου του 2023, με σκοπό την αποκόμιση παράνομων χρηματικών ποσών για τα μέλη της.
Οι ενέργειες - διευκολύνσεις στις οποίες προέβαινε ως «υπηρεσία» η εγκληματική οργάνωση, απαιτώντας το ανάλογο αντίτιμο, λάμβαναν χώρα κατ’ εντολή, γνώση και έγκριση της προϊσταμένης, ενώ τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση, παραλάμβανε είτε η προϊσταμένη είτε κάποιο σημαίνον μέλος της οργάνωσης.
Η ομάδα είχε έδρα την Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας. Για τον μέγιστο εντοπισμό υποθέσεων με φορολογικές εκκρεμότητες και την απαίτηση χρηματικού ποσού, η προϊσταμένη επικοινωνούσε τακτικά και με την διεκπεραιώτρια, παρείχε πληθώρα πληροφοριών σχετικά με εταιρείες.
Διαρκούσης έρευνας, διαπιστώθηκε η ύπαρξη και δράση μίας υποομάδας (Κλειστός πυρήνας Αρχηγού), αποτελούμενη από δύο μέλη, λογιστής και διεκπεραιώτρια, η οποία είχε άμεση επικοινωνία με την προϊσταμένη.
Μάλιστα, η προϊσταμένη προέβαινε σε επικοινωνία με τα μέλη της εν θέματι υποομάδας, αποκλειστικά με επιχειρησιακή τηλεφωνική σύνδεση (ghost phone) υπό στοιχεία ανύπαρκτου αλλοδαπού, προκειμένου να εξαλείψει πιθανότητα εντοπισμού από Διωκτικές Αρχές.
Πώς συνελήφθησαν
Η επιχείρηση για τη σύλληψή τους στήθηκε στις 21 Μαΐου όπου οι «αδιάφθοροι» είχαν θέσει σε επιτήρηση το κτίριο της ΔΟΥ Χαλκίδας και μεσημβρινές ώρες της εντόπισαν πολίτη να μπαίνει κρατώντας φάκελο στα χέρια του. Όταν βγήκε έξω τον προσέγγισαν και σε σχετική τους ερώτηση τους ανέφερε ότι παρέδωσε στην προϊσταμένη της υπηρεσίας, μέσα στο γραφείο της, έναν κλειστό φάκελο, λευκού χρώματος, ο οποίος περιείχε 10.000 ευρώ, κατόπιν εκβίασης.
Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο της προϊσταμένης της ΔΟΥ Χαλκίδας βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό 10.000 ευρώ που μόλις είχε παραδώσει ο συγκεκριμένος πολίτης.
Σε λοιπές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν (σωματικές, κατ’ οίκον, οχημάτων κλπ) ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων:
  • το συνολικό χρηματικό ποσό των78.795 ευρώ,
  • 10 κινητές τηλεφωνικές συσκευές,
  • 4 σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις.
  • Επίσης, βρέθηκαν πλήθος φωτοαντιγράφων υποθέσεων της ΔΟΥ Χαλκίδας και ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια.
Τα σημειωματάρια με το ονόματα
Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο της προϊσταμένης της εφορίας βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, καθώς και ο φάκελος εντός του οποίου προφανώς είχε παραδώσει το ανωτέρω ποσό ο εν λόγω πολίτης.
Επίσης ελήφθησαν αντίγραφα υποθέσεων, από το συμβατικό αρχείο της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας, όπου οι ιδιώτες κατέβαλαν χρήματα, προκειμένου πραγματοποιηθεί ενδελεχής φορολογικός έλεγχος.
Ειδικότερα, σε σημειωματάριο που κατασχέθηκε κατά την έρευνα που διενεργήθηκε στο γραφείο της προϊσταμένης, αναγράφονται ιδιόχειρες σημειώσεις με ονόματα μελών της οργάνωσης και εμπλεκομένων, που προέκυψαν κατά την έρευνα, ημερομηνίες και αναγραφόμενα χρηματικά ποσά δίπλα σε αυτά.
Ειδικότερα, αναγράφονται τα ονόματα ΒΑΡ., ΝΤΑ., «ΛΙΝΑ», «ΣΠΥΡΟΣ», με αναγραφόμενα ποσά δίπλα από 250 έως 11.000 και ημερομηνίες από 4-11-2020 έως και τον Μάιο του 2024.
Τι είπε στους «αδιάφθορους» η προϊσταμένη ΔΟΥ Χαλκίδας
Κατά την προσαγωγή της, η προϊσταμένη της ΔΟΥ ανέφερε προφορικά ότι πριν ακόμα λάβει τη θέση της ως προϊσταμένη στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών «διευκολύνσεων» σε εταιρείες.
Όταν ανέλαβε τη θέση της Προϊσταμένης, την προσέγγισαν δύο υπάλληλοι αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσε να έχει και η ίδια έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές της ανάγκες, πείθοντάς την να συμμετέχει ως προϊσταμένη στις παράνομες ενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα