Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Γρίπη των πτηνών H5N1: Πρώτο κρούσμα στην Αυστραλία – Εντοπίστηκε σε παιδί


Η Αυστραλία ανέφερε την Τετάρτη το πρώτο της ανθρώπινο κρούσμα γρίπης των πτηνών σε ένα παιδί που, σύμφωνα με τις αρχές, είχε μολυνθεί στην Ινδία, αλλά ανάρρωσε πλήρως, ενώ ένα διαφορετικό άκρως μεταδοτικό στέλεχος βρέθηκε σε μια φάρμα αυγών.
Τι ανακοίνωσε η Αυστραλία
Όπως μεταδίδει το Reuters, το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών έχει σαρώσει τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια, σκοτώνοντας δισεκατομμύρια εκτρεφόμενα και άγρια πτηνά και εξαπλώνοντας σε δεκάδες είδη θηλαστικών.
Οι υγειονομικές αρχές στη νοτιοανατολική πολιτεία Βικτώρια της Αυστραλίας δήλωσαν ότι η ανίχνευση επαφών δεν εντόπισε άλλα κρούσματα και ότι υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα να μολυνθούν και άλλοι, καθώς η γρίπη δεν μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.
«Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο ανθρώπινο κρούσμα γρίπης των πτηνών στην Αυστραλία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δρ Κλερ Λούκερ, επικεφαλής της υγειονομικής υπηρεσίας της πολιτείας.
Ήταν η πρώτη περίπτωση ανίχνευσης του στελέχους Η5Ν1 σε άνθρωπο ή ζώο στη χώρα, πρόσθεσε η ίδια. «Το παιδί παρουσίασε σοβαρή λοίμωξη, αλλά δεν είναι πλέον αδιάθετο και έχει αναρρώσει πλήρως».
Το κρούσμα στη Βικτώρια αφορά έναν ιό Η5Ν1, αλλά το στέλεχος δεν είναι το ίδιο με εκείνο που ευθύνεται για τις επιδημίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε η Λούκερ.
Ένας εργαζόμενος σε φάρμα στο Τέξας βρέθηκε θετικός στον ιό νωρίτερα φέτος, καθώς ο ιός εξαπλώθηκε στο κοπάδι βοοειδών των ΗΠΑ.
Η Αυστραλία είναι η μόνη ήπειρος όπου τα ζώα έχουν παραμείνει μέχρι στιγμής απαλλαγμένα από τον ιό της γρίπης των πτηνών Η5Ν1, αλλά οι αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι ένα διαφορετικό στέλεχος της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας ανιχνεύθηκε σε μια φάρμα αυγών κοντά στη Μελβούρνη.
Οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι ο ιός αυτός ήταν ένα άγνωστο ακόμη στέλεχος Η7, το οποίο πιθανότατα προερχόταν από τον πληθυσμό των άγριων πτηνών και είχε παρατηρηθεί στην Αυστραλία στο παρελθόν, δήλωσε ο Γκρέιαμ Κουκ, επικεφαλής κτηνίατρος της Βικτώριας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα