Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τα κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς να δώσουν περισσότερο χώρο στο «μαζί», προειδοποιώντας ότι όποιος αγνοήσει αυτό το αίτημα της κοινωνίας θα δει να τον προσπερνούν οι εξελίξεις.
Ο πρώην πρωθυπουργός απηύθυνε αυτή την έκκληση μέσα από την τοποθέτησή του στη συζήτηση με την οποία έπεσε η αυλαία της Διεθνούς Διάσκεψης για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη, που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα αποτελεί ένα σημείο καμπής, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι οι πολίτες «γύρισαν μαζικά την πλάτη» στο πολιτικό σύστημα.
«Φταίει μια συγκεκριμένη αντίληψη της πολιτικής, που έχει σε μεγάλο βαθμό επιβληθεί. Η εξουδετέρωση της αλήθειας από την καταιγιστική επικράτηση της προπαγάνδας, η εξουδετέρωση της ουσίας από την επικοινωνία. Η πεποίθηση που σιγά-σιγά έγινε κοινός τόπος, ότι άλλα κέντρα και όχι τα θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις», υπογράμμισε.
«Πρέπει να δούμε την αλήθεια κατάματα: Οι ευθύνες για την εξέλιξη αυτή μας αφορούν όλους, όλο το πολιτικό σύστημα. Με καθοριστικές ναι, αλλά όχι αποκλειστικές, τις ευθύνες της δεξιάς κυβέρνησης», τόνισε.
Προειδοποίησε ότι όταν οι πολίτες απομακρύνονται από την πολιτική, τότε «κερδίζει η πολιτική που ευνοεί τις ελίτ, που τρέφει την ακραία αδικία, ευνοεί την άκρα Δεξιά, περιφρονεί τη Δημοκρατία, δεν διστάζει να υπονομεύει τους θεσμούς και να ταπεινώνει ακόμα και τη Δικαιοσύνη. Η πολιτική που ζούμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα».
Οι προοδευτικές δυνάμεις «δεν μπορούν να μένουν απαθείς» σε αυτές τις συνθήκες, ούτε να «εξουδετερώνουν» η μία την άλλη, με «ανώφελους και άγονους εμφύλιους», επεσήμανε. «Είναι πρωτίστως δικό τους καθήκον, κατά τη γνώμη μου, να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες. Για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης. Αλλά και για να αποκτήσει εκ νέου το πολιτικό μας σύστημα πολιτική και κοινοβουλευτική ισορροπία», υπογράμμισε.
Αν δεν αποκατασταθεί αυτή η δημοκρατική ισορροπία, τότε είναι «παραπάνω από ορατός» ο κίνδυνος να ενταθεί στην Ελλάδα η «ώσμωση Δεξιάς και Ακροδεξιάς που παρακολουθούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη», συνέχισε.
«Γιατί είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, δίπλα σε μια δεξιά κυβέρνηση, να ενισχύονται ως δεύτερη αθροιστικά δύναμη, κόμματα που φλερτάρουν με το ρατσισμό, την ομοφοβία, τον ακραίο εθνικισμό, ακόμα και το φασισμό. Και την ίδια ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να παραμένουν κατακερματισμένες και περιχαρακωμένες καθεμιά στην αυτάρκειά της», πρόσθεσε.
«Η πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκης της κοινωνίας, επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Να μάθουν πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουν την αφαίρεση και τη διαίρεση. Να βάλουν μπροστά το εμείς και να αφήσουν το εγώ. Να δώσουν περισσότερο χώρο στο “μαζί”, στην από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, δίνοντας ρεαλιστική υπόσταση στην προοπτική μιας νικηφόρας προοδευτικής συμμαχίας. Αυτό είναι σήμερα το αίτημα της κοινωνίας και των προοδευτικών πολιτών. Και όποιος το αγνοήσει, αργά ή γρήγορα θα δει να τον προσπερνούν η ζωή και οι εξελίξεις», προειδοποίησε.
«Καμπάνα κινδύνου» το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί «καμπάνα κινδύνου».
«Η αντιπολιτική και η ακροδεξιά ενισχύονται. Οι κατακερματισμένες προοδευτικές δυνάμεις αποδυναμώνονται και οι τάσεις στο Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα για στροφή στα δεξιά ενισχύονται ακόμα περισσότερο. Οφείλουμε να αναστοχαστούμε», επεσήμανε.
Η εύκολη απάντηση, συνέχισε, είναι ότι για αυτό φταίει η ανασφάλεια των αλλεπάλληλων κρίσεων, οι οποίες γεννούν ανασφάλεια και φόβο. Όμως, πρόσθεσε, είναι «επικίνδυνο να αποδεχθούμε ότι η εποχή της πολυκρίσης θα είναι νομοτελειακά μια εποχή χαμηλών προσδοκιών για τους πολίτες», γιατί έτσι «στρώνεται ο δρόμος στον ακροδεξιό λαϊκισμό».
Η υποχώρηση της Αριστεράς έναντι της Ακροδεξιάς, παρατήρησε, οφείλεται και στην «αδυναμία των προοδευτικών δυνάμεων να εμπνεύσουν και να πείσουν για το πολιτικό τους σχέδιο. Οφείλεται στην υποχώρηση των οραμάτων και των ιδεών».
«Η Αριστερά, λοιπόν, με την πληθυντική της έννοια- οι ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις - οφείλουν να ξαναδώσουν με αυτοπεποίθηση τη μάχη των ιδεών και της επικράτησης προοδευτικών πολιτικών προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος», τόνισε.
«Οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να αναγνωρίσουν τόσο τον κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς όσο -και ακόμη περισσότερο- της νομιμοποίησής της Ακροδεξιάς ρητορικής αλλά και των ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων, από το ευρωπαϊκό συντηρητικό πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο», συνέχισε και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η νίκη της Μελόνι στην Ιταλία, αλλά και η πιθανότητα να «πορευθεί χέρι χέρι, αν όχι αγκαλιά, με την Φον Ντερ Λάιεν».
«Οι δυνάμεις της κεντροδεξιάς, μπροστά στο κίνδυνο να χάσουν ψήφους προς τα δεξιά τους, είτε υιοθετούν την ακροδεξιά ρητορική είτε νομιμοποιούν με εκλογικές συμμαχίες και πολιτικές συμφωνίες την ακροδεξιά. Και αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό από ότι αυτή καθεαυτή η άνοδος της ακροδεξιάς», υπογράμμισε.
«Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι σοσιαλιστές, οι αριστεροί και οι πράσινοι, οφείλουμε να θέσουμε σε δεύτερη μοίρα τις υπαρκτές διαφορές μας. Να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό μίνιμουμ πλαίσιο αξόνων για τη διακυβέρνηση της Ε.Ε. την επόμενη πενταετία και να συγκροτήσουμε ενιαία πολιτική ομάδα, με συνομοσπονδιακούς όρους, στο επόμενο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Μια ενιαία ομάδα που με βάση τους αριθμούς θα είναι η ισχυρότερη του ευρωκοινοβουλίου. Θα είναι πρώτη δύναμη με διαφορά από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», ανέφερε στη συνέχεια.
«Χρειαζόμαστε μια προοδευτική δύναμη που θα ξυπνήσει μια Ευρωπαϊκή ηγεσία που υπνοβατεί προς το χείλος του γκρεμού», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Η προειδοποίηση Τσίπρα για τα δυτικά Βαλκάνια
Στην τοποθέτησή του, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να ακολουθήσει ενεργητικές πολιτικές για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων.
«Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην περίοδο πριν τις Πρέσπες όπου η ενταξιακή διαδικασία είχε παγώσει και ο ρόλος της ΕΕ γινόταν όλο και πιο αδύναμος προς όφελος τρίτων επικίνδυνων κρατικών και μη -κρατικών δυνάμεων», τόνισε.
«Δεν πρέπει να αφήσουμε τα Βαλκάνια να γίνουν ένα ανεξέλεγκτο πεδίο ανταγωνισμού δυνάμεων, που - όπως έχει αποδειχτεί ιστορικά - οδηγεί σε τραγωδίες», συμπλήρωσε.
«Και η ΕΕ πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι αν αποδειχθεί αναξιόπιστη ως προς την υπόσχεσή της στα Δυτικά Βαλκάνια – στη γειτονιά της – τότε δεν θα έχει καμία αξιοπιστία ως διεθνής γεωπολιτική δύναμη πέρα από αυτήν», υπογράμμισε.
Για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία
Η συζήτηση για ενίσχυση των κοινών αμυντικών δυνατοτήτων είναι εύλογη, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Άλλωστε το κόστος του κατακερματισμού των αμυντικών αγορών στην Ευρώπη υπερβαίνει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως», σημείωσε. «Δεν μπορούμε, όμως, να μιλάμε για μια κοινή ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, αν δεν καταλήξουμε πρώτα στους κοινούς μας στόχους και δεν απαντήσουμε στο κρίσιμο ερώτημα: Ποιος πρέπει να είναι σήμερα ο γεωστρατηγικός ρόλος της ΕΕ; Θα αποτελεί η ΕΕ παρακολούθημα των στρατηγικών προτεραιοτήτων των ΗΠΑ;», διερωτήθηκε.
Στη Γάζα, τόνισε, το ευρωπαϊκό μήνυμα για άμεση κατάπαυση πυρός πρέπει να είναι απόλυτα σαφές και να μην εκφράζεται μόνο με δηλώσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ. «Η απόλυτη καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς από όλους μας, δεν μπορεί επ’ ουδενί να αποτελεί λευκή επιταγή για τον θάνατο χιλιάδων Παλαιστίνιων αμάχων και μια πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή», τόνισε και υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ αν δεν τερματιστούν οι επιχειρήσεις.
Σε ό,τι αφορά στον πόλκεμο στην Ουκρανία, παρατήρησε ότι είναι «ακατανόητο η ΕΕ να μην επενδύει στον διπλωματικό, μεσολαβητικό της ρόλο για ειρήνη στη βάση του διεθνούς δικαίου» και τόνισε ότι είναι αναγκαία μια μόνιμη κατάπαυση πυρός, που θα δίνει μια ευρωπαϊκή προοπτική στον ουκρανικό λαό, «αποκλείοντας όμως ρητώς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ».
Παράλληλα, τόνισε ότι το ίδιο έντονα και αποτελεσματικά πρέπει «να παλέψουμε για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ». Η ΕΕ «πρέπει να αναλάβει έναν πιο δυναμικό και ουσιαστικό ρόλο για την επανεκκίνηση των συνομιλιών από το σημείο που διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά το 2017», υπογράμμισε.
«Το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δυσμενείς εξελίξεις στην Κύπρο θα επηρεάσουν αρνητικά όχι μόνο τις ελληνοτουρκικές αλλά και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ η πρόοδος στο Κυπριακό, είναι η μόνη εξέλιξη που θα τις αναβαθμίσει», πρόσθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα