Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Ελαιόλαδο: Η έλλειψη βροχοπτώσεων και το θερμό καλοκαίρι προβληματίζουν τους παραγωγούς


Εικόνα Αυγούστου από τις αρχές Ιουνίου παρατηρείται σε ελαιόδεντρα
Σχετική σταθερότητα, μετά την ανοδική τάση που κατέγραψαν οι τιμές για τον παραγωγό κατά τις τελευταίες εβδομάδες, εξακολουθεί να χαρακτηρίζει το εγχώριο εμπόριο ελαιολάδου.
Στη Λακωνία, οι τιμές της τάξεως των 8,5 ευρώ διατηρήθηκαν έως και το τέλος Μαΐου και πλέον συνεταιριστικές οργανώσεις και παραγωγοί περιμένουν να δουν αν η τάση θα συνεχιστεί και τον Ιούνιο, ίσως κερδίζοντας και κάτι παραπάνω στις τιμές για τις λίγες σχετικά ποσότητες που παραμένουν αδιάθετες, δεδομένης πάντα της μικρής φετινής παραγωγής που καταγράφηκε σε εθνικό επίπεδο.
Ομοίως, και σε περιοχές της Μεσσηνίας οι τιμές, μετά την υποχώρηση των προηγούμενων μηνών, έφτασαν έως και τα 8,10 ευρώ για τον παραγωγό, ενώ όλοι αναμένουν ποια θα είναι η εξέλιξη του καλοκαιριού για να προβούν στις ανάλογες κινήσεις.
Όλα, βέβαια, είναι σε συνάρτηση με τη νέα παραγωγή, η οποία, παρά την καλή εικόνα που δείχνει σε διάφορα παραγωγικά κέντρα εντός των συνόρων, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαρίας Αντωνίου στην “Ύπαιθρο Χώρα”, καθώς ο ήπιος χειμώνας και η έλλειψη επαρκών βροχοπτώσεων κρατούν σε επιφυλακή τους παραγωγούς για το πώς θα ανταποκριθούν τα δέντρα εν όψει του καλοκαιριού.
Σταθερότητα και τιμές έως τα 8,10 καταγράφονται στη Δ. Μεσσηνία
«Γενικότερα, υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις για την παραγωγή που θα έρθει, αλλά απαισιόδοξες σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες. Ένα ζήτημα που το βιώνουμε κι εμείς», σχολιάζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νηλέας, Γιώργος Κόκκινος, επισημαίνοντας το ζήτημα της έλλειψης υγρασίας, δεδομένων των λίγων βροχοπτώσεων που προηγήθηκαν.
Σε γενικές γραμμές, η καρπόδεση έχει εξελιχθεί καλά στη Δυτική Μεσσηνία, όπως αναφέρει, όμως ο προβληματισμός παραμένει, εν όψει και ενός μακρύ και θερμού καλοκαιριού –για το οποίο μιλούν οι προβλέψεις–, καθώς ήδη παρατηρούνται σημεία εξάντλησης στα ελαιόδεντρα αντίστοιχα με αυτά που άλλες φορές παρατηρούνταν στις αρχές Αυγούστου.
«Εάν το δέντρο αντιμετωπίζει πρόβλημα επιβίωσης, αποβάλλει τον καρπό ή ο καρπός μπορεί να μείνει πολύ μικρός, να μην έχει ελαιοπεριεκτικότητα κ.λπ.», εξηγεί ο κ. Κόκκινος.
Ο ίδιος, πάντως, μεταφέρει και στο ρεπορτάζ την αγωνία του για το κατά πόσο η ελιά ως μονοκαλλιέργεια μπορεί να παρέχει οικονομική στήριξη στην περιοχή για το μέλλον, απουσία στρατηγικής από την Πολιτεία και καθώς συνολικότερα η γεωργία παραμένει στο έλεος της κλιματικής κρίσης.
Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, οι τιμές έως το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας έφτασαν έως τα 8-8,10 ευρώ, από τα 7,5 που είχαν κατέβει, ενώ γίνονται πράξεις στην περιοχή, με τη χαρακτηριστική, βέβαια, συγκράτηση από πλευράς παραγωγών, που κινούνται στο πλαίσιο των αναγκών τους, να παραμένει.
Και πάνω από τα 8,50 ευρώ βλέπει η Λακωνία
Ομαλότητα στην αγορά και μικρή τάση ανόδου στην τιμή αναφέρει και από τη Λακωνία ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, Νίκος Γραμματικάκης, με τις τιμές στο επίπεδο των 8,5 ευρώ, με βάση τις πράξεις των προηγούμενων ημερών και εν αναμονή των επόμενων. Κατά τον ίδιο, οι ποσότητες που απομένουν αδιάθετες δεν είναι πολλές, ενώ και οι παραγωγοί εξακολουθούν να δίνουν φειδωλά, καθώς περιμένουν υψηλότερες τιμές, σχολιάζοντας από την άλλη τις προσπάθειες των Ισπανών «να κρατήσουν χαμηλά, όσο μπορούν, τις τιμές», έχοντας παραγάγει τελικά μεγαλύτερη ποσότητα από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοπρασίας για το Συνεταιρισμό Μεταμόρφωσης Λακωνίας αναμένει η περιοχή, προσδοκώντας ίσως και κάτι καλύτερο ως προς την τιμή παραγωγού. Ο συνεταιρισμός επρόκειτο να πραγματοποιήσει διαγωνισμό για τη διάθεση 28 τόνων (σ.σ. 1 βυτίο) ελαιολάδου, οξύτητας 0,28.
Ο πρόεδρός του Γιάννης Λάγγης, μιλώντας νωρίτερα στην «ΥΧ», ανέφερε: «Ο πήχης θεωρώ ότι θα είναι άνω των 8,50 ευρώ. Δεν μπορούμε να δώσουμε λάδι αυτήν τη στιγμή με λιγότερο», δεδομένου και του ποιοτικού προϊόντος που παράγει ο συνεταιρισμός, αλλά και των «εσκεμμένων» πολλές φορές εκτιμήσεων που διατυπώνονται επιδρώντας στις τιμές και κατευθύνοντας ανάλογα και τους παραγωγούς.
«Έχουν γίνει όλοι ειδήμονες, όλοι ασχολούνται με το πόσο θα είναι η παραγωγή και πόσο θα είναι το επόμενο έτος, κι εδώ δεν ξέρουμε πόσο λάδι μας έχει μείνει φέτος», σχολιάζει, υπογραμμίζοντας και το «αδιανόητο» του να μη γίνονται γνωστά τα αποθέματα εγχώρια.
Η εικόνα ως προς τη νέα παραγωγή στη Λακωνία συνεχίζει να είναι καλή, σύμφωνα με τους συνομιλητές από την περιοχή, με εξαίρεση τη νότια περιοχή της Αθηνοελιάς, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα. Βέβαια, η απουσία βροχοπτώσεων προβληματίζει και εκεί τους παραγωγούς, μαζί με ό,τι αυτή συνεπάγεται για τα δέντρα, τον υδροφόρο ορίζοντα, αλλά και το κόστος της καλλιέργειας.
«Αναγκαζόμαστε να ποτίζουμε περισσότερο, από ό,τι θα έπρεπε, γιατί δεν υπάρχει υγρασία, με αποτέλεσμα να λιγοστεύει ο υπόγειος υδάτινος ορίζοντας και, ως εκ τούτου, να πιέζει και η θάλασσα προς τα μέσα», εξηγεί ο κ. Λάγγης, αναφέροντας και το ζήτημα της υφαλμύρωσης που απασχολεί την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα