Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Βούιτσιτς – EKT: Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία για νέα μείωση επιτοκίων


Mια μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο θα απαιτούσε βελτίωση των προοπτικών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μπόρις Βούιτσιτς.
Μιλώντας σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο διοικητής της Τράπεζας της Κροατία, υπογράμμισε ότι αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς μία ακόμα μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο, περισσότερα δεδομένα και νέα σειρά προβλέψεων θα είναι διαθέσιμα δύο μήνες αργότερα. Οποιαδήποτε ένδειξη καθυστέρησης στην επίτευξη του στόχου της ΕΚΤ θα μείωνε τις πιθανότητες για νέα μείωση του κόστους δανεισμού εκείνη τη στιγμή.
«Για να κάνουμε περισσότερα, πρέπει να δούμε περισσότερα», είπε ο Βούιτσιτς στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας. «Οποιαδήποτε παράταση στην υποχώρηση του πληθωρισμού προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο αποδυναμώνει την υπόθεση για μείωση των επιτοκίων και το αντίστροφο».
Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο — εννέα μήνες μετά την τελευταία αύξηση. Η απόφαση ήρθε παράλληλα με τις προβλέψεις που έδειχναν ελαφρώς ταχύτερο πληθωρισμό φέτος και το επόμενο έτος και κάπως μακρύτερη πορεία προς το 2%.
Στο ραντάρ τα στοιχεία
«Θα παρακολουθήσουμε τα εισερχόμενα στοιχεία μέχρι τον Σεπτέμβριο, μέχρι τότε θα έχουμε τρεις ακόμη μετρήσεις για τον πληθωρισμό, την οικονομική δραστηριότητα, την αγορά εργασίας και τα δεδομένα της χρηματοπιστωτικής αγοράς», είπε ο Βούιτσιτς. «Ο Ιούλιος είναι πάντα μια επιλογή, αλλά πολύ περισσότερα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα τον Σεπτέμβριο. Όλα είναι ανοιχτά σε αυτή τη συνάντηση — μια παύση ή μια περικοπή. Δεν θέλω να δείξω κανένα σήμα για το τι θέλουμε να κάνουμε πριν δούμε περισσότερα δεδομένα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Λετονού συναδέλφου του Βούιτσιτς Μάρτινς Καζάκς, σε ξεχωριστή συνέντευξη στο Bloomberg. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν πρέπει να επιτρέψουν στον πληθωρισμό να παραμείνει πάνω από το 2% το 2026, είπε. Η ΕΚΤ αναμένει επί του παρόντος να φτάσει σε αυτό το ορόσημο το τέταρτο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Άλλοι αξιωματούχοι έχουν επίσης προτρέψει για σύνεση. Ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός πρόκειται να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι τον Αύγουστο και υποστήριξε ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να βασίζονται σε δεδομένα. Ο Σλοβένος ομόλογός του, Bostjan Vasle, υποστήριξε ότι τα επιτόκια δεν θα μειωθούν με τον ίδιο γρήγορο ρυθμό που αυξήθηκαν.
Οι υπηρεσίες
Ο Βούιτσιτς είπε ότι ενώ η γραμμή βάσης της ΕΚΤ δείχνει ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς τον στόχο, οι αξιωματούχοι «πρέπει να παρακολουθούν ιδιαίτερα τις υπηρεσίες».
Είναι λιγότερο εμπορεύσιμες και πιο ευαίσθητες στους μισθούς, είπε, επομένως ο πληθωρισμός σε αυτό το τμήμα της οικονομίας είναι «πιθανότατα πιο δύσκολο να μειωθεί».
«Η ζήτηση εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρή στις υπηρεσίες και υπάρχει το ερώτημα εάν γινόμαστε μάρτυρες μιας πιο μόνιμης αλλαγής στις προτιμήσεις των καταναλωτών προς τις υπηρεσίες από αγαθά», είπε. «Δεν έχω απάντηση τώρα, αλλά θα μάθουμε εν ευθέτω χρόνω».
Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό είναι «πιθανώς πιο ισορροπημένοι από ό,τι ήταν στο παρελθόν», πρόσθεσε. «Μια πολύ ταχύτερη μείωση του πληθωρισμού δεν είναι πολύ πιθανή γιατί θα μπορούσε να συμβεί κυρίως μέσω των αγαθών. Η δυναμική των υπηρεσιών είναι ένας ανοδικός κίνδυνος, αν και αναμένουμε να μειωθεί σταδιακά στο υπόλοιπο του έτους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα