Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Σαν σήμερα 28/6, Δυο σφαίρες αλλάζουν την πορεία του Κόσμου: ένας Σέρβος βάζει φωτιά στην πυριτιδαποθήκη της Γης…

Η πορεία του Κόσμου άλλαξε σε μια στιγμή. Αν γνώριζε ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ, ο Σέρβος που πυροβόλησε, μια μέρα σαν σήμερα 28 Ιουνίου του 1914, τον Αρχιδούκα Φραγκίσκο Φερδινάνδο της Αυστρίας, διάδοχο του θρόνου της Αυστροουγγαρίας και τη γυναίκα του Σοφία, Δούκισσα του Χόχενμπεργκ, πόσους αθώους θα… σκότωναν οι σφαίρες του στα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα προτιμούσε να είχε αυτοκτονήσει.
Η δολοφονία είχε οργανωθεί από πέντε Σέρβους επαναστάτες που ήταν μέλη της μυστικής οργάνωσης «Μλάντα Μπόσνα» (Νέα Βοσνία). Ο πολιτικός στόχος της δολοφονίας ήταν η απόσπαση των νότιων σλαβικών επαρχιών της Αυστρουγγαρίας έτσι ώστε να μπορέσουν να αποτελέσουν τμήμα της Μεγάλης Σερβίας ή της Γιουγκοσλαβίας. Ο 20χρονος Σερβοβόσνιος Γκαβρίλο Πρίντσιπ επιτέθηκε με πιστόλι των 9 mm., όταν είδε το αυτοκίνητο που επέβαινε ο Αρχιδούκας και η σύζυγός του να έχει σταματήσει από μηχανική βλάβη σε αδιέξοδο.
Λίγη ώρα πριν, είχε ρίξει χειροβομβίδα στο αυτοκίνητο ο Σέρβος εθνικιστής, Νεντζέλκο Καμπρίνοβιτς, χωρίς επιτυχία. Να σημειωθεί πως ο οδηγός του αυτοκινήτου, είχε ταραχτεί από την πρώτη επίθεση και είχε πάρει λάθος δρόμο. Ο Γκαμπρίλο Πρίντσιπ είχε απογοητευτεί από την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα και είχε αποτραβηχτεί σε καφέ της περιοχής βέβαιος πως όλα είχαν τελειώσει. Το λάθος του οδηγού ήταν μοιραίο: έφερε τον Φερδινάνδο και την Σοφία μπροστά στα μάτια του Πρίντσιπ, που δεν δίστασε στιγμή: άναψε το φιτίλι του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου!

 
Ο Αρχιδούκας Φερδινάνδος χτυπημένος στο λαιμό έπεσε νεκρός στην αγκαλιά της συζύγου του που χαροπάλευε και κατέληξε λίγη ώρα αργότερα. Ο στόχος είχε επιτευχθεί: από το 1914 έως και το 1918 περίπου 40 κράτη από όλο τον κόσμο παρασύρονται στη δίνη ενός από τους πιο πολύνεκρους πολέμους που γνώρισε ποτέ η Γη. Το σύνολο των θυμάτων έφτασε με πρόχειρους υπολογισμούς στα 18,6 εκατομμύρια ανθρώπους: 9,7 στρατιώτες και 8,9 άμαχοι!
Ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ πέθανε φυματικός στη φυλακή σε ηλικία 23 χρονών, επτά μήνες πριν σωπάσουν τα κανόνια στα πεδία των μαχών, στις 28 Απριλίου του 1918. Και η ειρωνεία: Την άνοιξη του 1914, ένα μήνα πριν ξεσπάσει ο Μεγάλος Πόλεμος, ουδείς φανταζόταν τι θα ακολουθούσε, μάλιστα ένας βρετανός αξιωματούχος είχε σχολιάσει πως, από τότε που υπηρετούσε στο υπουργείο των Εξωτερικών ποτέ δεν είχε ξαναδεί να επικρατεί «τέτοια ηρεμία»… Διορατικός!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα