Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Του χρόνου η απόφαση για ερευνητική γεώτρηση στον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα τοποθετούν κύκλοι της Helleniq Energy τη λήψη της επενδυτικής απόφασης ως προς το αν θα προχωρήσει σε ερευνητική γεώτρηση στις θάλασσες της Κρήτης και στο block 10 του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ ιστοσελίδας energypress.gr σύμφωνα με το οποίο «εφόσον η απόφαση είναι θετική, τότε μαζί με το χρόνο που θα απαιτηθεί για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η πρώτη ερευνητική γεώτρηση θα πρέπει να αναμένεται στα τέλη του 2025. Δηλαδή σε περίπου 18 μήνες από σήμερα μπορεί να δούμε το πρώτο γεωτρύπανο.
Αυτό το περίπου 18μηνο, μέχρι να έρθει η ώρα της ερευνητικής γεώτρησης, προκύπτει από το γεγονός ότι μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης, θα πρέπει να συνυπολογιστεί η περίοδος έκδοσης των αδειοδοτήσεων και των περιβαλλοντικών μελετών.
Βέβαια, όπως έλεγαν χθες οι ίδιες πηγές, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της Helleniq Energy, εν αντιθέσει με το πετρέλαιο, όπου η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα, στο σενάριο που τα ευρήματα αφορούν φυσικό αέριο, τότε η ερευνητική γεώτρηση μπορεί πολύ σύντομα να γίνει και παραγωγική.
Στην ουσία, τα όσα λένε οι πηγές του ομίλου παραπέμπουν σε ένα κατά τι μεγαλύτερης διάρκειας roadmap έναντι όσων είχε υποστηρίξει το Μάιο, ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της ExxonMobil Κύπρου, Βαρνάβας Θεοδοσίου, στο πλαίσιο του East Med Gas Forum στην Αθήνα.
Το στέλεχος της ExxonMobil Κύπρου είχε αποκαλύψει ότι στα μέσα Μαΐου είχε ολοκληρωθεί από τον αμερικανικό όμιλο η πρόσκτηση στα δύο οικόπεδα της Κρήτης των τρισδιάστατων (3D) σεισμικών δεδομένων, μαζί με μια βασική περιβαλλοντική μελέτη και μια γεωχημική.
Και θα ακολουθούσε το επόμενο βήμα, δηλαδή η αξιολόγηση και ερμηνεία των δεδομένων, δίνοντας ο ίδιος ως χρονοδιάγραμμα λήψης της επενδυτικής απόφασης για έναρξη ερευνητικής γεώτρησης τα τέλη του 2024. Σε αυτό το σενάριο, τότε γύρω στα τέλη του 2025 - αρχές 2026, μπορεί να δούμε και το πρώτο γεωτρύπανο, όπως είχε εκτιμήσει ο κ. Θεοδοσίου.
Έχει τη σημασία του ότι ανάλογη εκτίμηση με το στέλεχος της ExxonMobil είχε κάνει από το βήμα του ίδιου συνεδρίου και ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα