Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Φουντώνει το φαινόμενο της “καμένης ελιάς” πάνω στα δέντρα

Ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί από διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τη Στερεά Ελλάδα και τη Φθιώτιδα, αναφέρουν μιλώντας στο Agronewsbomb, προβλήματα στην ηρτημένη εσοδεία.
Το πρωί φιλοξενήσαμε δηλώσεις του προέδρου του ΑΣ Καινούργιου από το Αγρίνιο για τα προβλήματα στους καρπούς και τις μεγάλες αποβολές καρπών λόγω λειψυδρίας και ανομβρίας.
Με αφορμή το πρόβλημα που φέτος είναι ιδιαίτερα έντονο, με το Agronewsbomb, επικοινωνούν ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί, αναφέροντας ότι τις τελευταίες ημέρες και ειδικά μετά τους καύσωνες και τα επεισόδια Αφρικανικής σκόνης, παρατηρούν καμένες ελιές πάνω στα κλαδιά, οι οποίες αυξάνουν και πληθύνουν…
Όπως αναφέρει ο έμπειρος ελαιοπαραγωγός από τη νότια Λακωνία, κ. Θόδωρος Παυλάκης: “είχα λίγες ημέρες να πάω στα κτήματά μου στη νότια Λακωνία, όπου διατηρώ ελαιώνες με λαδολιές και Καλαμών. Πηγαίνοντας να αραιώσω τις ελιές παρατήρησα πως σε αρκετά κλαδιά υπάρχουν πολλές καμένες ελιές. Μάλιστα σε συζητήσεις με συναδέλφους, κατάλαβα, ότι υπάρχει και σε άλλα λιοστάσια. Προφανώς υπήρχε και άλλα χρόνια το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά φέτος είναι σε μεγάλη έξαρση. Και δεν είναι από κάποια φροντίδα που δεν κάναμε, ή από κάποια πλημμελή πρακτική, αλλά θεωρώ ότι είναι κάψιμο από τον καιρό και τους καύσωνες”.

Από ελαιώνα στη νότια Λακωνία


Το πρόβλημα με τις εν λόγω ελιές ανέδειξε πρώτο το Agronewsbomb, ένα πρόβλημα που φαίνεται ότι απασχολεί τόσο τους Ιταλούς ελαιοπαραγωγούς, όπως έχουμε γράψει, αλλά και τους Ισπανούς, καθώς επίσης και Αφρικανικές χώρες.
Άραγε οι επίσημοι φορείς των ελαιοπαραγωγών στην Ελλάδα, σκοπεύουν να αναλάβουν κάποια πρωτοβουλία ενημέρωσης της πολιτείας και των παραγωγών για το ζήτημα, όπως κάνουν οι αντίστοιχες με τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια στη βόρεια Ελλάδα;  Agronewsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα