Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Τα 8,90 ευρώ χτύπησε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Κρήτη

Οι τιμές παραγωγού συνεχίζουν την υψηλή πτήση τους αλλά η αγορά εξακολουθεί να παραμένει παγωμένη! Τα γενικά επίπεδα που κινούνται οι τιμές εξακολουθούν να παραμένουν περίπου ίδια με τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά οι αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται είναι πολύ περιορισμένες.
Πάνω από τα μισά ελαιοτριβεία που δίδουν τιμές στο Δελτίο του ΣΕΔΗΚ στην πράξη έχουν αναστείλει την δραστηριότητα τους στην αγορά, αφού αυτή την εβδομάδα, ένα ποσοστό της τάξεως του 75% στην Κρήτη και 55% στην Πελοπόννησο δεν απαντούν η δεν αγοράζουν.
Αλλά και τα ελαιοτριβεία που αγοράζουν δεν φαίνεται να έχουν μεγάλη κίνηση. Οι παραγωγοί που εξακολουθούν να διαθέτουν κάποιες ποσότητες αποθηκευμένες σε αυτά φαίνεται να ρισκάρουν για κάποιο ακόμη χρόνο αναμένοντας υψηλότερες τιμές.
Από την άλλη πλευρά οι αγοραστές προσπαθούν να εκτιμήσουν αν και κατά πόσο μπορούν να αυξηθούν ακόμη οι ήδη υψηλές τιμές στην κατανάλωση η οποια σύμφωνα με έκθεση της πρεσβείας μας στο Λονδίνο δε φάνηκε να επηρεάστηκε πολύ από τις τελευταίες αυξήσεις στις τιμές.
Όλοι όμως αγωνιούν για το τελικό ύψος της ερχόμενης παραγωγής η οποία, εκτός του ότι γενικά δεν δείχνει ικανοποιητική, αρχίζει να δοκιμάζεται σοβαρά από την παράταση των υψηλών θερμοκρασιών που φαίνεται να επικρατούν σε πολλές ελαιοπαραγωγικές χώρες.
Αγωνία όμως υπάρχει και για το ύψος των αποθεμάτων τα οποία συνεχώς εξαντλούνται σε όλες τις χώρες προκαλώντας φόβους για μηδενισμό τους πριν έλθει η νέα εσοδεία!
Τιμές στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες
Τελικά με βάση τις τιμές που δίδουν όσοι απαντούν στο Δελτίο του ΣΕΔΗΚ και τα στοιχεία που αντλούμε από διεθνή έγκυρα sites, τα επίπεδα των τιμών παραγωγού για τα έξτρα παρθένα, στις 25 Ιουνίου παρουσιάζονται διεθνώς ως εξής (Πιν.1):



-Στην Ελλάδα οι τιμές του έξτρα διατηρήθηκαν περίπου ίδιες και κυμάνθηκαν από 7,00 οι χαμηλότερες μέχρι έως 8,90 €/κ. οι υψηλότερες.
-Στην Κρήτη, αυξήθηκαν ελαφρά οι ελάχιστες και κυμάνθηκαν μεταξύ 7,80-8,90 €/κ, στην Πελοπόννησο διατηρήθηκαν μεταξύ 7,00 – 8,52€/κ. και στα νησιά έπεσαν από τα 8,50 στα 7,60€/κ.
-Στην Ισπανία παρουσίασαν κάποια αύξηση οι μέγιστες και κάποια πτώση οι ελάχιστες και κυμάνθηκαν τελικά μεταξύ 7,48€/κ και 8,80€/κ.
-Στην Ιταλία διατηρήθηκαν ίδιες και κυμάνθηκαν μεταξύ 8,10 ως 9,50€/κ.
-Στην Τυνησία μετά από την άνοδο που είχαν πριν τρεις εβδομάδες, έπεσαν και διατηρούνται στα 7,83 €/κ.   Πηγή: ΣΕΔΗΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα