Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

ΗΠΑ: 16 νομπελίστες οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι ο Τραμπ θα αυξήσει τον πληθωρισμό


Δεκαέξι νομπελίστες οικονομολόγοι υπέγραψαν επιστολή με την οποία προειδοποιούν ότι ενδεχόμενη επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ θα βλάψει την αμερικανική οικονομία και θα ενισχύσει τον πληθωρισμό.
Στην επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι οικονομολόγοι ανέφεραν ότι ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος θα υποδαυλίσει την αστάθεια και θα αναζωπυρώσει τον υψηλό πληθωρισμό με τους δημοσιονομικά ανεύθυνους προϋπολογισμούς του.
«Μεταξύ των σημαντικότερων παραγόντων για την οικονομική επιτυχία είναι το κράτος δικαίου και η οικονομική και πολιτική βεβαιότητα.
Για μια χώρα, όπως οι ΗΠΑ, η οποία είναι βαθιά συνδεδεμένη με άλλες χώρες, η συμμόρφωση με τους διεθνείς κανόνες και η ύπαρξη κανονικών και σταθερών σχέσεων με άλλες χώρες είναι επίσης επιτακτική ανάγκη», αναφέρουν οι νομπελίστες στην επιστολή τους.
«Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι απρόβλεπτες ενέργειες και πολιτικές του απειλούν αυτή τη σταθερότητα και τη θέση των ΗΠΑ στον κόσμο», προσθέτουν.
Έπαινοι για τον Μπάιντεν
Οι οικονομολόγοι επαίνεσαν τα πεπραγμένα του προέδρου Τζο Μπάιντεν στον τομέα της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της «αξιοσημείωτα ισχυρής και ευρείας» ανάκαμψης της αγοράς εργασίας μετά την πανδημία της COVID-19.
«Αν και έχουμε διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις επιμέρους οικονομικές πολιτικές, όλοι συμφωνούμε ότι η οικονομική ατζέντα του Τζο Μπάιντεν είναι κατά πολύ ανώτερη από εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ», ανέφεραν οι οικονομολόγοι.
«Στα πρώτα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του, ο Τζο Μπάιντεν προώθησε με νόμο σημαντικές επενδύσεις στην αμερικανική οικονομία, μεταξύ άλλων στις υποδομές, την εγχώρια μεταποίηση και το κλίμα.
Μαζί, οι επενδύσεις αυτές είναι πιθανό να αυξήσουν την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα θα μειώσουν τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις και θα διευκολύνουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια».
Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την επιστολή είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Columbia, Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο καθηγητής του Yale, Ρόμπερτ Σίλερ και ο σερ Ανγκους Ντίτον.
Οι Αμερικανοί εμπιστεύονται περισσότερο τον Τραμπ
Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι, ωστόσο, έχουν επανειλημμένα αξιολογήσει τον Τραμπ ως πιο αξιόπιστο σε θέματα οικονομίας από τον Μπάιντεν.
Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί να μειώσει τους φόρους, να πατάξει την παράνομη μετανάστευση, να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές και να ανατρέψει πολλές από τις πρωτοβουλίες του Μπάιντεν για την καθαρή ενέργεια, αν επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία στην προεδρία.
Σε δημοσκόπηση του ABC News/Ipsos που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι εμπιστεύονται τον Τραμπ να κάνει καλύτερη δουλειά στην οικονομία και τον πληθωρισμό από τον Μπάιντεν με διαφορά 14 ποσοστιαίων μονάδων.
Με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα