Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Καθυστερεί η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων: Ανησυχία για μεγάλες μειώσεις επιδοτήσεων

Εχει καθυστερήσει η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και υπάρχει ανησυχία στους αγρότες. Ομως, εκτιμάται, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από έγκυρες πηγές, πως η προκαταβολή της ενίσχυσης θα δοθεί κανονικά τον Οκτώβριο, όπως προβλέπεται.
Εκείνο που μετράει, είναι φέτος να μην υπάρξουν μεγάλες μειώσεις και απρόσμενες περικοπές, όπως σημειώθηκαν την περυσινή χρονιά και προκάλεσαν σημαντικές απώλειες για τους αγρότες της Μεσσηνίας και της πατρίδας μας.
Ειδικότερα, μετά από διαμαρτυρίες που δεχθήκαμε από παραγωγούς που μας θύμισαν ότι τέτοια περίοδο άλλες χρονιές η ενεργοποίηση είτε τελείωνε είτε βρισκόταν σε εξέλιξη, αναζητήσαμε υπεύθυνη ενημέρωση.
Σύμφωνα με αυτή, πράγματι η διαδικασία της ενεργοποίησης έχει πάει πιο πίσω σε σχέση με το 2023, όπου, μάλιστα, είχε καταγραφεί καθυστέρηση και αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου. Φέτος εκτιμάται ότι η διαδικασία θα προχωρήσει πιο ομαλά, χωρίς εμπλοκές, καθώς η εφαρμογή ισχύει από πέρυσι. Και αυτό είναι, που, όπως μας επισημάνθηκε, παρά την ευρωπαϊκή επιτήρηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, οδηγεί στην εκτίμηση ότι η ενίσχυση θα καταβληθεί τον χρόνο που προβλέπεται (το δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου η προκαταβολή).
Και φέτος η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων θα υλοποιηθεί από πιστοποιημένους φορείς, συνεταιριστικούς και ιδιωτικούς.
Εκείνο που προβληματίζει και έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι φέτος να μην σημειωθούν οι περυσινές μειώσεις και περικοπές, για τις οποίες καταλογίστηκαν ευθύνες στη νέα ΚΑΠ, που στην πορεία δεν επιβεβαιώθηκαν, στο μεγαλύτερο μέρος τους, αν όχι στο σύνολό τους.
Η μείωση της βασικής, η αναδιανεμητική που εφαρμόστηκε, το ποσό των 9,5 ευρώ το στρέμμα στις μόνιμες καλλιέργειες για τις οποίες προβλέπονταν μέχρι 20 ευρώ, η μερική ένταξη οικολογικών σχημάτων και η πληρωμή σε αναβαθμίδες που δεν δόθηκε, ήταν οι αιτίες των περικοπών και των απωλειών, σύμφωνα με την ενημέρωσή μας.   Γ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα