Αγωνιστής της Αριστεράς, ο Σωτήρης Πέτρουλας έχασε τη ζωή του στις 21 Ιουλίου 1965, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην Αθήνα, που κατέληξε σε σύγκρουση με την Αστυνομία.
Ήταν το μοναδικό θύμα μιας ιδιαίτερα ταραγμένης περιόδου των πρώτων μεταπολεμικών δεκαετιών, που έμεινε στην ιστορία ως «Αποστασία».
Ο Σωτήρης Πέτρουλας γεννήθηκε το 1942 στο Οίτυλο της Μάνης από γονείς αγρότες.
Το 1946 η αριστερών φρονημάτων οικογένειά του αναγκάζεται να καταφύγει στην Αθήνα, καθώς βρίσκεται στο στόχαστρο των τοπικών συμμοριών της Δεξιάς.
Ο νεαρός Σωτήρης τελειώνει το Δημοτικό το 1954 και εγγράφεται στην Εμπορική Σχολή, από την οποία αποφοιτά το 1960.
Παράλληλα, εργάζεται για να βοηθήσει την οικογένειά του.
Το 1960 γίνεται δεκτός, κατόπιν εξετάσεων, στην ΑΣΟΕΕ (νυν Οικονομικό Πανεπιστήμιο) και από την πρώτη στιγμή δραστηριοποιείται στο φοιτητικό κίνημα.
Στις κινητοποιήσεις για το «1-1-4» και το «15%» είναι ένα από τα βασικά καθοδηγητικά στελέχη.
Τον Ιούλιο του 1962 είναι επικεφαλής μιας ομάδας που υψώνει τη σημαία του «1-1-4» στην Ακρόπολη, στο υπουργείο Βιομηχανίας και στο Πανεπιστήμιο.
Από το 1959 είναι μέλος της Νεολαίας ΕΔΑ και, παρά τη διαφωνία του για τη διάλυσή της, εντάσσεται στη Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη (ΔΝΛ) αμέσως μετά την ίδρυσή της, το 1964, και αποτελεί ηγετικό στέλεχος της αριστερής πτέρυγάς της.
Το Μάρτιο του 1965 το Κ.Σ. της ΔΝΛ τού επιβάλλει την ποινή της μομφής, λόγω διαφωνιών του με τη στρατηγική της οργάνωσης.
Ο Σωτήρης Πέτρουλας σκοτώθηκε στις 21 Ιουλίου 1965 στην Αθήνα (στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω), όταν εβλήθη στο κεφάλι από δακρυγόνο που εκτόξευσε αστυνομικός, κατά τη διάρκεια ογκώδους διαδήλωσης καταδίκης του λεγόμενου «βασιλικού πραξικοπήματος», που είχε οδηγήσει σε παραίτηση τον τότε λαοπρόβλητο πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου (15 Ιουλίου 1965).
Την Ελλάδα κυβερνούσε η «πρώτη κυβέρνηση των Αποστατών», με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Αθανασιάδη – Νόβα, ηγετικό στέλεχος της Ένωσης Κέντρου.
Η κηδεία του Σωτήρη Πέτρουλα έγινε στις 23 Ιουλίου και έλαβε παλλαϊκό χαρακτήρα καταδίκης της «Αποστασίας».
Τη νεκρώσιμη ακολουθία στο μητροπολιτικό ναό παρακολούθησαν ο Γεώργιος Παπανδρέου και άλλοι πολιτικοί ηγέτες.
Τη νεκρική πομπή προς το Α’ Νεκροταφείο ακολούθησε πλήθος κόσμου, που φώναζε συνθήματα, όπως «Δημοκρατία», «Προδότη Νόβα», «1-1-4», «Ο Σωτήρης Ζει».
Από τον κύκλο των ομοϊδεατών του Σωτήρη Πέτρουλα ιδρύθηκε μετά το θάνατό του η Πανσπουδαστική Δημοκρατική Κίνηση (ΠΑΝΔΗΚ), που τοποθετήθηκε στα αριστερά της ΔΝΛ.
Ο Μίκης Θεοδωράκης, την παραμονή της κηδείας του, έγραψε τους πρώτους στίχους του τραγουδιού «Σωτήρης Πέτρουλας», που μελοποίησε αργότερα.
Το 1975 οι φοιτητές της ΑΣΟΕΕ αποφάσισαν να δώσουν το όνομά του στο σύλλογο φοιτητών της σχολής τους.
Ο Δήμος Ζωγράφου, τιμώντας τη μνήμη του, έδωσε το όνομά του στο αθλητικό κέντρο της Αθήνας που βρίσκεται κοντά στην Πανεπιστημιούπολη.
Οδοί με το όνομά του υπάρχουν σε πολλούς αθηναϊκούς δήμους (Ηράκλειο, Φυλή, Αχαρνές, Άγιοι Ανάργυροι, Αγία Βαρβάρα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα