Υπάρχουν αυξημένες ενδείξεις ότι η περιστροφή του πυρήνα έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια, αλλά οι επιστήμονες παραμένουν διχασμένοι σχετικά με τα αίτια. Τις προσπάθειες να κατανοηθεί δυσχεραίνει το γεγονός ότι δεν μπορούμε ούτε να πάρουμε δείγμα από τον πυρήνα ούτε να τον παρατηρήσουμε.
«Η διαφορική περιστροφή του πυρήνα της Γης προτάθηκε ως φαινόμενο τη δεκαετία του 1970 και του '80, αλλά μόλις τη δεκαετία του '90 δημοσιεύθηκαν σεισμολογικά στοιχεία», επεσήμανε στο CNN η Δρ Lauren Waszek, λέκτορας φυσικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο James Cook της Αυστραλίας.
Η περιστροφή του πυρήνα της Γης θα αρχίσει να ξαναεπιταχύνεται
Οι ερευνητές διαφωνούσαν για το πώς να ερμηνεύσουν αυτά τα ευρήματα. «Ως αποτέλεσμα, οι μελέτες που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες διαφωνούν σχετικά με τον ρυθμό περιστροφής, την κατεύθυνσή της σε σχέση με τον μανδύα», πρόσθεσε.
Ένα μοντέλο που προτάθηκε το 2023 υποστηρίζει ότι ο πυρήνας κινούταν αρχικά ταχύτερα από τη Γη, έπειτα συγχρονίστηκαν, αλλά κινείται σήμερα με πιο αργό ρυθμό. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 12 Ιουνίου στο περιοδικό Nature φαίνεται ότι στηρίζει το μοντέλο αυτό. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι η περιστροφή του πυρήνα ακολουθεί ένα έναν κύκλο 70 ετών κι ότι σύντομα θα αρχίσει να επιταχύνεται και πάλι.
«Διαφωνούμε γι' αυτό εδώ και 20 χρόνια, αλλά νομίζω ότι τελειώσαμε τη συζήτηση τελειώνει εδώ», δήλωσε ο John Vidale, κοσμήτορας καθηγητής Γεωεπιστημών στο Κολέγιο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών Dornsife του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα