Στόχος είναι να δοθούν κίνητρα ώστε οι οφειλέτες να παραμένουν εντός ρυθμίσεων και να μην βγαίνουν εκτός, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα και οδηγεί στη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων χρεών, τα οποία έχουν υπερβεί τα 107 δισ. ευρώ και το 45% του ΑΕΠ.
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται να ληφθούν υπέρ των οφειλετών που εξυπηρετούν κανονικά τις ρυθμίσεις των χρεών τους είναι η σημαντική μείωση των συντελεστών με τους οποίους υπολογίζεται η παρακράτηση ποσών στις περιπτώσεις που αυτοί ζητούν την έκδοση αποδεικτικών φορολογικής ενημερότητας για την είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο ή για την πώληση ακινήτων.
Σήμερα, τα εν λόγω ποσοστά κυμαίνονται από 10% έως και 70% για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα αποδεικτικά ζητούνται για την είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο και κλιμακώνονται ανάλογα με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην πληρωμή των ρυθμισμένων οφειλών των αιτούντων τα αποδεικτικά.
Έτσι, όσο πιο μεγάλο ποσοστό της συνολικής ρυθμισμένης οφειλής έχει εξοφληθεί τμηματικά τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό παρακράτησης που επιβάλλεται στο ποσό που θέλει να εισπράξει ο αιτών από το Δημόσιο.
Ακόμη, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα αποδεικτικά ζητούνται για την πώληση ακινήτων τα ποσοστά παρακράτησης επί των τιμημάτων πώλησης κυμαίνονται μεταξύ 50% και 70%.
Για παράδειγμα, κάποιος που χρειάζεται σήμερα ενημερότητα προκειμένου να μεταβιβάσει ένα ακίνητο και εξοφλεί συστηματικά τις μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης, αντί με το πιστοποιητικό να παρακρατηθεί ποσοστό 70% επί του τιμήματος της πώλησης, θα παρακρατηθεί ποσοστό 50%. Ανάλογο θα είναι το μπόνους και για την είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο.
Πρόσθετη έκπτωση για συνεπείς
Παράλληλα, ως μέτρο επιβράβευσης των συνεπών φορολογουμένων εξετάζεται από το επόμενο έτος η παροχή εκπτώσεων επί των οφειλόμενων φόρων, οι οποίες θα κλιμακώνονται μεταξύ ποσοστών 2% και 4% ή ακόμη και 5%, ανάλογα με το πόσο νωρίτερα σε σχέση με τις προβλεπόμενες προθεσμίες υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις και με το πόσο νωρίτερα καταβάλλονται εφάπαξ τα οφειλόμενα ποσά.
Δηλαδή εάν μια δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβληθεί ένα μήνα πριν την προθεσμία υποβολής και ο φόρος εξοφληθεί εφάπαξ επίσης πολύ νωρίς να ισχύει μεγαλύτερη έκπτωση φόρου από την περίπτωση κατά την οποία η δήλωση υποβάλλεται λίγο πριν ή κατά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής και ταυτόχρονα εξοφλείται εφάπαξ και ο οφειλόμενος φόρος.
Αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών
Σημειώνεται τέλος ότι σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Α.Α.Δ.Ε. για το τρέχον έτος, από τον Δεκέμβριο θα ενεργοποιηθεί, η ήδη νομοθετημένη από το 2019, διαδικασία, σύμφωνα με την οποία οι οφειλέτες με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς θα μπορούν να ανακτούν σταδιακά τον έλεγχο τους κερδίζοντας ακατάσχετο όριο ακόμη και πάνω από τα 1.250 ευρώ. Το ακατάσχετο ποσό θα αυξάνεται σταδιακά όσο εξυπηρετούν τους όρους των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης στις οποίες έχουν εντάξει τις οφειλές τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα