Μιλώντας στην τηλεόραση BFM Business ο Βιλερουά εξήγησε ότι δεν θα κάνει πρόβλεψη γιατί οι αποφάσεις εξαρτώνται από τα δεδομένα. «Κοιτάμε περισσότερο τις προβλέψεις για το 2025 παρά τις διακυμάνσεις το 2024, καθώς θα υπάρχουν υψηλά και χαμηλά από τον ένα μήνα στον άλλο. Τούτου λεχθέντος, είμαστε ελεύθεροι στις αποφάσεις μας, αλλά σήμερα οι προσδοκίες της αγοράς για την πορεία των επιτοκίων μου φαίνονται μάλλον λογικές».
Οι έμποροι τιμολογούν 20 μονάδες βάσης μειώσεις επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής τον Σεπτέμβριο, που ισοδυναμεί με πιθανότητα 80% για μια κίνηση τετάρτου της μονάδας. Εξακολουθούν να κλίνουν προς δύο μειώσεις αυτού του μεγέθους για το υπόλοιπο αυτού του έτους.
Η ΕΚΤ διατήρησε την Πέμπτη το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75%, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να λέει ότι η απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση στις 11-12 Σεπτεμβρίου είναι «ανοιχτή». Ωστόσο, με τις πληθωριστικές πιέσεις να παραμείνουν, οι αξιωματούχοι γίνονται λιγότερο σίγουροι ότι η πορεία για δύο περαιτέρω μειώσεις είναι ρεαλιστική και δεν θέλουν οι επενδυτές να υποθέσουν ότι μια κίνηση τον Σεπτέμβριο είναι τελειωμένη συμφωνία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Περιστέρι και ο Λιθουανός Σίμκους
Μιλώντας αργότερα την Παρασκευή, ο Λιθουανός ομόλογός του Βιλερουά, Γκεντιμίνας Σίμκους, είπε ότι συμφωνεί επίσης με την τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς.
«Εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις ή μαύροι κύκνοι και ο πληθωρισμός κινηθεί όπως αναμένεται, η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα είναι αναμφίβολα στο τραπέζι στις επόμενες συναντήσεις», είπε στους δημοσιογράφους στο Βίλνιους.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το θέμα της περικοπής θα τεθεί προς συζήτηση τον Σεπτέμβριο», είπε ο Σίμκους, αν και τόνισε ότι δεν είναι σαφές εάν θα πραγματοποιηθεί μια κίνηση, καθώς η ΕΚΤ πρέπει να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα τις επόμενες εβδομάδες.
Το στρατόπεδο των επιφυλακτικών
Ωστόσο άλλοι είναι πιο επιφυλακτικοί, όπως ο Εσθονός Madis Muller που προειδοποιεί για προ-δεσμεύσεις.
«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό εάν η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είναι τον Σεπτέμβριο, να μην υποσχεθούμε πάρα πολλά εκ των προτέρων», είπε. Ο Muller αναγνώρισε τις προσδοκίες της αγοράς για «τουλάχιστον μια ακόμη μείωση», αλλά πρόσθεσε ότι «προσωπικά δεν θα σχολίαζα».
Σε συνέντευξή του στο τοπικό ραδιόφωνο Aripaev, τόνισε ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών γύρω στο 4% και η αύξηση των μισθών στο 5% «δεν συμβαδίζουν με τον στόχο του 2%. Ωστόσο, «νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό ότι στους επόμενους 12 μήνες, ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να παρουσιάζει επιβράδυνση», είπε.
Ο Φινλανδός Όλι Ρεν προειδοποίησε επίσης ότι δεν πρέπει να δεσμευτεί εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη διαδρομή για το κόστος δανεισμού, λέγοντας ότι οι ανοδικοί κίνδυνοι για τις τιμές εξακολουθούν να υφίστανται.
Ο πληθωρισμός
Η τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή έδειξε ότι η κεντρική τράπεζα θα επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό το 2025. Οι τιμές καταναλωτή θα αυξηθούν κατά 2% το επόμενο έτος — αντίστοιχες με τις προβλέψεις της προηγούμενης δημοσκόπησης. Η πρόβλεψη για το 2024 παρέμεινε επίσης αμετάβλητη στο 2,4%, ενώ οι προοπτικές για το 2026 μειώθηκαν στο 1,9% από 2%.
Ο Βιλερουά τόνισε ότι ο αποπληθωρισμός συνεχίζεται όπως αναμενόταν και ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών θα συνεχίσει να επιβραδύνεται με βεβαιότητα. Το να φτάσουμε στον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό το επόμενο έτος είναι μια δέσμευση και όχι απλώς μια πρόβλεψη, εκτός από τα σοκ, είπε.
Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης είπε επίσης ότι η ΕΚΤ ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στον πληθωρισμό στις υπηρεσίες, όπου υπάρχουν πιο επίμονες τάσεις.
Αναφερόμενος στην πατρίδα του, η οποία έχει συγκλονιστεί από αβεβαιότητα μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Βιλερουά είπε ότι «δίνεται προσοχή» σε αυτό που συμβαίνει.
«Υπάρχει το ζήτημα του spread, το οποίο ήταν 50 μονάδες βάσης με τη Γερμανία σε 10ετή επιτόκια πριν από τη διάλυση του κοινοβουλίου — αυξήθηκε σημαντικά, αλλά σήμερα είναι 65 μονάδες βάσης», είπε. «Δεν θα προβλέπω επιλογές που θα γίνουν, αλλά είναι πολύ σημαντικό η Γαλλία να διατηρήσει τον έλεγχο του δημόσιου χρέους και του δημόσιου ελλείμματός της – αυτό είναι που θα παρακολουθείται περισσότερο για την εξάπλωση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα