Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Σαν σήμερα 7/8, Γκουανταλκανάλ: τελικά η Ιαπωνία δεν ήταν αήττητη – Η αρχή του τέλους για τις μάχες στον Ειρηνικό


Το Γκουανταλκανάλ είναι το μεγαλύτερο από τα Νησιά του Σολομώντα, που βρίσκεται στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, βορειοανατολικά της Αυστραλίας. Το Γκουανταλκανάλ ήταν στρατηγικής σημασίας για τους Ιάπωνες, που το είχαν καταλάβει για να κόψουν τις γραμμές επικοινωνίας και ανεφοδιασμού των Συμμάχων προς την Αυστραλία. Η μάχη για τον έλεγχο του νησιού ήταν σκληρή και δοκίμασε την αποφασιστικότητα και τις στρατιωτικές δυνατότητες και των δύο πλευρών: Αμερικανών και Ιαπώνων.
Η εκστρατεία του Γκουανταλκανάλ άρχισε μια μέρα σαν σήμερα, 7 Αυγούστου του 1942, όταν αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάστηκαν στο νησί, όπου τους περίμενε σκληρή ιαπωνική αντίσταση.
Τα στρατεύματα των Ιαπώνων ήταν αποφασισμένα να κρατήσουν το έδαφος τους. Η μορφολογία του εδάφους και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες (βροχές, υγρασία, τυφώνες) περιέπλεξαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Τους επόμενους μήνες, και οι δύο πλευρές υπέστησαν σοβαρές απώλειες: 7.100 νεκροί για τις Ηνωμένες Πολιτείες και 8.500 για τους Ιάπωνες.
Η εκστρατεία εξελίχθηκε σε απελπισμένο αγώνα, με την κάθε πλευρά να προσπαθεί να κυριαρχήσει. Η ναυτική συνιστώσα της μάχης ήταν εξίσου έντονη: οι Αμερικανοί έχασαν 29 πλοία, ενώ οι Ιάπωνες 38. Η πλάστιγγα έγειρε τελικά προς τους Συμμάχους τον Νοέμβριο του 1942 με τη Ναυμαχία του Γκουανταλκανάλ και μια κομβικής σημασίας ιαπωνική επίθεση για την ανακατάληψη του αεροδρομίου Χέντερσον, το οποίο είχαν απωλέσει από νωρίς.
Τα συμμαχικά χερσαία στρατεύματα, υποστηριζόμενα από ναυτική και αεροπορική δύναμη, απώθησαν με επιτυχία τους Ιάπωνες. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 1943, οι δυνάμεις του Αυτοκρατορικού Στρατούθ είχαν αποσύρει τους άνδρες τους, αφήνοντας το νησί υπό τον έλεγχο των Συμμάχων. Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη χερσαία επίθεση κατά των Ιαπώνων και επίσης η πρώτη τους σημαντική ήττα.
Η εκστρατεία Γκουανταλκανάλ ήταν κομβικό σημείο για τις μάχες στον Ειρηνικό, γκρεμίζοντας τον μύθο της αήττητης Ιαπωνίας. Και το πιο σημαντικό: επέτρεψε στους Συμμάχους να αποκτήσουν έδαφος στα Νησιά του Σολομώντα και να δημιουργήσουν βάση για μελλοντικές επιθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα