«Δεν είμαι θεός» τόνισε ο δήμαρχος Τριφυλίας, Γιώργος Λεβεντάκης, στις καταιγιστικές ερωτήσεις που έθεσε η Χάιδω Παναγιωτοπούλου και στις έντονες και αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες προέδρων Δημοτικών Κοινοτήτων και κατοίκων στο θέμα του νερού, το οποίο συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας το βράδυ της Τετάρτης, ύστερα από αίτηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, από την οποία συζήτηση, ωστόσο, και μέσα στα πρώτα λεπτά αυτής, αποχώρησαν δήμαρχος και συμπολίτευση.
Του θέματος «Επί αιτήσεως δέκα δημοτικών συμβούλων με θέμα: “Ύδρευση στην Τριφυλία. Σοβαρά προβλήματα σε κατοίκους, παραθεριστές, καταστήματα-επιχειρήσεις και παραλίες από τις συνεχείς διακοπές υδροδότησης και την έλλειψη νερού. Συζήτηση και προτάσεις για λύσεις”», αν και ήταν πρώτο, προηγήθηκαν εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα. Κι αυτό, παρότι σε όλες τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Τριφυλίας τα εκτός Η.Δ. εισάγονται και συζητούνται μετά το πέρας της συζήτησης των θεμάτων της Η.Δ., προκαλώντας αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, προέδρων Δ.Κ. και κατοίκων.
Στην εισήγησή της η κα Παναγιωτοπούλου τόνισε: «Είμαστε εν μέσω κορύφωσης της τουριστικής περιόδου και κίνησης στην Τριφυλία και καθόμαστε και συζητάμε για την έλλειψη του πόσιμου νερού […] Είναι πραγματικά ντροπή να συζητάμε για έλλειψη νερού στις Κοινότητες που υπάρχουν πηγές…». Ακολούθως έθεσε σειρά ερωτημάτων, όπως αν έχει γίνει καταγραφή γεωτρήσεων, δεξαμενών και υδραγωγείων, αν έχουν καθαριστεί οι δεξαμενές και τα υδραγωγεία και από ποιον, αν υπάρχει αρμόδια και υπεύθυνη επιτροπή ή πρόσωπο της ΔΕΥΑΤ ή του Δήμου που να πιστοποιεί τη συντήρηση και τον καθαρισμό τους, αν γίνονται έλεγχοι καταλληλότητας στο νερό, στις γεωτρήσεις, στις πηγές και στις δεξαμενές, εάν υπάρχει κάποιος που να κλείνει το νερό από τις γεωτρήσεις όταν γεμίζουν οι δεξαμενές και ποιος είναι αυτός ή το νερό χάνεται και τρέχει στη θάλασσα και, από την άλλη, χρεώνεται η ΔΕΥΑΤ υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος.
Η ίδια ρώτησε για την Κυπαρισσία: «Πόσο νερό απαιτείται κατ’ άτομο για κατανάλωση; Πόσα κυβικά μέτρα νερού έχει η Κυπαρισσία κάθε μέρα; Γνωρίζει κανείς;
[…] Η κατανάλωση δεν είναι ίδια όλο το 24ωρο, ούτε όλες τις μέρες. Κάποιες ώρες δε φτάνει το νερό, και κάποιες ώρες περισσεύει! Τις ώρες που περισσεύει, πού πηγαίνει το νερό; Αποθηκεύεται ή χάνεται; Πόσα κ.μ. νερού πάει για άλλες χρήσεις; Γνωρίζει κανείς;
[…] Οι απαντήσεις (σ.σ. σε αυτές τις ερωτήσεις) περιέχουν και τη λύση του προβλήματος!».
Η ίδια κατέθεσε πρόταση για αυτοκαθαριζομενες δεξαμενές νέου τύπου, πάνω από την υπάρχουσα δεξαμενή, παράλληλα με τον αγωγό που έρχεται με φυσική ροή από το Κεφαλάρι Βρυσών έως τη δεξαμενή. «Από τις Βρύσες- ανέφερε- έρχονται 2.500 κυβικά την ημέρα. Πέντε τέτοιες δεξαμενές των 1.000 κυβικών θα έλυναν το πρόβλημα!». Ακολούθως ρώτησε εάν υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης, με εναλλακτικό δίκτυο άλλων πηγών, νερού ακατάλληλου για τον άνθρωπο για δευτερεύουσες χρήσεις και εάν έχουν (σ.σ. η Δημοτική Αρχή και η ΔΕΥΑΤ) ξεχωρίσει στις Κοινότητες την άρδευση από την ύδρευση, δηλαδή πότισμα πρασίνου του Δήμου, αλλά και ιδιωτών για κήπους, πράσινο κ.τ.λ., ενώ αναφέρθηκε σε αξιοποίηση του νερού από το ΒΙΟ.ΚΑ. Κυπαρισσίας που καταλήγει στη θάλασσα.
«Η Τριφυλία έχει πάνω από 2.500 γεωτρήσεις. Πόσες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για ύδρευση σε μια δύσκολη περίοδο; Έχει γίνει καταγραφή καταλληλότητας του νερού σε κάθε μία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ύδρευση ή και για αγορά της σε περίπτωση ανάγκης;» σχολίασε και ρώτησε εάν γίνεται έλεγχος των δικτύων, ενώ αναφέρθηκε στη μελέτη αντικατάσταση δικτύου Κυπαρισσίας, που έχει υποσχεθεί ο κ. Λεβεντάκης, αλλά δεν έχει κάνει. Ρώτησε, επίσης, εάν στη ΔΕΥΑΤ τηρείται βιβλίο βλαβών και επισκευών, γιατί δεν έχουν βάλει μετρητές στο κεντρικό δίκτυο της πόλεως ώστε να ελέγχουν και τυχόν κλοπές, εάν έχουν φτιάξει τα αρδευτικά δίκτυα στις Κοινότητες κ.ά.
«Πώς έχετε απαίτηση από τους πολίτες των Κοινοτήτων να μην παίρνουν νερό να ποτίζουν τους κήπους τους και τα κηπευτικά τους; Τους έχετε βρει λύσεις για την άρδευση; Πώς τους κατηγορείται ως κλέφτες; Και τους στιγματίζετε χωρίς δισταγμό για να βγείτε εσείς λάδι; Να καλύψετε την ανεπάρκειά σας για το νερό;», αναρωτήθηκε η κα Παναγιωτοπούλου, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Λεβεντάκη και ακολούθως την λεκτική τους αντιπαράθεση, με αναφορές και στις εκλογές, το εκλογικό αποτέλεσμα και τα ποσοστά των συνδυασμών, με τον κ. Λεβεντάκη να αναφέρεται στο 44% που πήρε και επανεξελέγη και την κα Παναγιωτοπούλου να λέει ότι το 56% δεν τον ψήφισε.
Η ίδια είπε επίσης ότι «πέντε χρόνια είστε εσείς (σ.σ. δήμαρχος και δημοτική Αρχή) και δεν καθαρίσατε τις δεξαμενές…».
Παίρνοντας το λόγο, ο δήμαρχος Τριφυλίας, μεταξύ άλλων, ανέγνωσε (από το προεκλογικό φυλλάδιο του συνδυασμού του) εργασίες και επεμβάσεις που έγιναν κατά την περίοδο 2019 – 2023, με κάποιες εξ αυτών να ισχυρίζεται ότι πληρώθηκαν από τον ίδιο και, μεταξύ άλλων, να αποδίδει τη λειψυδρία και τις διακοπές νερού στην ανομβρία, την πτώση της στάθμης των γεωτρήσεων, τις βλάβες του δικτύου, τις κλοπές νερού και την αλόγιστη χρήση από κάποιους, προκαλώντας αντιδράσεις.
Οι αντιδράσεις και διαμαρτυρίες κατοίκων συνεχίστηκαν, όταν ο πρόεδρος είπε ότι διακόπτει για δέκα λεπτά τη συνεδρίαση και ο κ. Λεβεντάκης τόνισε: «Όποιος νομίζει ότι αδικείται από το Δήμο κι ότι δεν κάνει σωστή διαχείριση στο νερό και δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, εδώ είναι ο εισαγγελέας. Δε συνεχίζω, δε δίνω καμία απάντηση άλλη. Όλη η Τριφυλία έχει νερό. Αυτή τη στιγμή όλη η Τριφυλία έχει νερό».
Τότε σηκώθηκε από τα έδρανα αποχωρώντας από την αίθουσα, με δημοτικούς συμβούλους, κατοίκους και προέδρους να χειροκροτούν ειρωνικά και να φωνάζουν «ντροπή» και «αίσχος».
Μαζί με τον κ. Λεβεντάκη αποχώρησαν και οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης. Η διακοπείσα συνεδρίαση συνεχίστηκε έπειτα από λίγα λεπτά, απόντων του δημάρχου και της συμπολίτευσης, με το λόγο να παίρνουν επικεφαλής παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Δ.Κ., εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι, εξαπολύοντας βολές κατά ριπάς σε βάρος της Δημοτικής Αρχής για τη διοίκηση και του λειτουργία του Δήμου και της ΔΕΥΑΤ, καθώς και στον πρόεδρο του Σώματος για τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στο τέλος δε, ελήφθη ομόφωνα απόφαση για έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο στη ΔΕΥΑ Τριφυλίας από το 2019 έως τώρα. Του Ηλία Γιαννόπουλου tharros
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα