Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Δημόσιο: Χρωστάει 3,2 δισ. ευρώ στους ιδιώτες - Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές «ανηφορίζουν»

Το ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης στερώντας πολύτιμη ρευστότητα σε περίοδο υψηλού πληθωρισμού από την αγορά και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται. Όπως αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών τον Ιούλιο καταγράφηκε έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημόσιου προς τους ιδιώτες καθώς διαμορφώθηκαν στα 3,2 δις ευρώ από 2,8 δις ευρώ που ήταν στα τέλη του 2023.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παρά τις όποιες συμφωνίες με τους θεσμούς για τη δραστική μείωση τους, παραμένουν μιά ανοιχτή πληγή για την οικονομία καθώς αντί να μειώνονται αυξάνονται υπονομεύοντας τις αντοχές του εγχωρίου επιχειρείν.
Τα δημόσια νοσοκομεία, αποτελούν το μεγαλύτερο αγκάθι στον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, αφού αναδεικνύονται πρωταθλητές.
Με δεδομένο ότι στόχος ήταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων να φτάσουν στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαπενταετίας προς το τέλος της χρονιάς και να μηδενιστούν μέσα στο 2025, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν οτι η επίτευξη του στόχου μοιάζει με όνειρο…. θερινής νυκτός.
Σημειώνεται ότι στον φετινό προϋπολογισμό έχει εγγραφεί κονδύλι 400 εκατ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στα νοσοκομεία με στόχο την εξάλειψη των εκκρεμοτήτων.
Προειδοποίηση από την Κομισιόν
Σημειώνεται ότι η Κομισιόν έχει παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την πρακτική πληρωμών από ελληνικά δημόσια νοσοκομεία προς τους προμηθευτές τους που παραβιάζουν την σχετική κοινοτική Οδηγία και παρεμποδίζουν την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων που εργάζονται στον τομέα της υγείας ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εκθέσεις της, εκτός από την καθυστέρηση του μηδενισμού των οφειλών, αναφέρει και ως μέτρο πίεσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει την κοινοτική οδηγία για μείωση του χρονικού ορίου μετά από το οποίο μια οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη, από τις 90 στις 30 ημέρες.
Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων και φορέων της Γενικής Κυβέρνησης εφτασαν σχεδόν τα 2,6 δις. ευρώ ενώ σε 605 εκατομμύρια ευρώ ανήλθαν οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, με αποτέλεσμα το συνολικό χρέος να διαμορφώνεται στα 3,2 δις. Ευρώ.
Τον περασμένο Δεκέμβριο οι το σύνολο των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων ήταν 2,8 δις ευρώ που σημαίνει ότι μέσα σε διάστημα επτά μηνών,οι οφειλές αβγάτισαν κατά 400 εκατ. ευρώ.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Ειδικότερα: 
  • Πρωταθλητές στα εκκρεμή χρέη ανακηρύσσονται τα νοσοκομεία με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές στο τέλος Ιουλίου να φθάνουν στο 1,182 δισ. ευρώ από 1,319 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2023.
  • Αύξηση καταγράφεται σα ληξιπρόθεσμα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης που ανήλθαν στα 619 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο από 607 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο .
  • Ανοδικά κινήθηκαν τα χρέη των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης που ανήλθαν σε 305 εκατ. ευρώ από 162 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023.
  • Αύξηση σημείωσαν οι «κόκκινες» οφειλές των ΟΤΑ προς τρίτους καθώς διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο στο ποσό των 298 εκατ. ευρώ από 273 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο
  • Σε υψηλότερα επίπεδα διαμορφώνονται και οι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου που ανήλθαν στο ποσό των 605 εκατ. ευρώ έναντι 558 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023. Από αυτά τα 185 εκατ. ευρώ πηγάζουν από άμεσους φόρους, τα 297 εκατ. ευρώ από έμμεσους φόρους ενώ 116 εκατ. ευρώ ανήκουν στη κατηγορία των φορολογικών εσόδων. Πάντως από το συνολικό ποσό φόροι ύψους 173 εκατ. ευρώ παραμένουν στα αζήτητα καθώς οι φορολογούμενοι δεν εμφανίζονται στην εφορία για να εισπράξουν τα ποσά που δικαιούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα