Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 4η θέση απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027 στην ΕΕ και στην 6η θέση όσον αφορά την απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με ποσοστό 47,9%, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ βρίσκεται στο 33,8%.
Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, σε συνέντευξη Τύπου, εκτιμώντας ότι η θέση αυτή θα βελτιωθεί περαιτέρω, καθώς είναι σε εξέλιξη πολλά έργα σε όλη την επικράτεια, χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκούς πόρους, και θα ληφθεί υπόψη η πρόσφατη έγκριση του 4ου αιτήματος ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα ανεβάσει το ποσοστό απορρόφησης στο 50,5%.
Ο υπουργός τόνισε ότι η εκπλήρωση των οροσήμων συνδέεται με σημαντικές μεταρρυθμίσεις και απάντησε στις επικρίσεις σχετικά με το ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ δεν στηρίζουν επαρκώς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύνολο του ΕΣΠΑ κατευθύνεται προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), ενώ στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ήδη ενταχθεί 347.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε προγράμματα επιδότησης. Επίσης, από τα 844 επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στο δανειακό σκέλος, τα 515 προέρχονται από ΜμΕ, αντιπροσωπεύοντας το 61%.
Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε επίσης στο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το πρώτο του είδους του στην Ε.Ε., ύψους 1,6 δισ. ευρώ, που αναμένεται να δημιουργήσει 4.000 νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας περαιτέρω την επιχειρηματικότητα. Τονίστηκε επίσης ο ρόλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία με δανειακά κεφάλαια ύψους 3,9 δισ. ευρώ, συμβάλλει στην επέκταση της χρηματοδότησης των ΜμΕ. Ειδικά μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ, έχουν χορηγηθεί δάνεια ύψους άνω των 2,2 δισ. ευρώ, με το 84% αυτών να απευθύνονται σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζόμενους και το 81% σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών κάτω των 10 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, το 60% των δανείων κατευθύνεται σε επιχειρήσεις της Περιφέρειας, ενώ με το νέο Ταμείο Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης αναμένεται να χορηγηθούν δάνεια ύψους 187 εκατ. ευρώ σε πολύ μικρές, νεοσύστατες και γυναικείες επιχειρήσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα