Τα μεγάλα ποσοστά των αστοχιών των φορολογικών ελέγχων φταίει η πολύπλοκη φορολογική νομοθεσία, οι πιέσεις στους εφοριακούς υπαλλήλους να διενεργήσουν συγκεκριμένο αριθμό ελέγχων και να βεβαιώσουν συγκεκριμένα ποσά φόρων και προστίμων, καθώς και οι χρόνοι παραγραφής των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, που οδηγούν σε γρήγορους και πρόχειρους φορολογικούς ελέγχους.
Στο πλαίσιο αυτό τα λάθη είναι αναμενόμενα με αποτέλεσμα να υποβάλλονται κατά χιλιάδες προσφυγές φορολογουμένων στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ.
Η προσφυγή στη ΔΕΔ υποβάλλεται εντός 30 ημερών από τη ημερομηνία έκδοσης της Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού του Φόρου, ενώ κατόπιν χάνεται το δικαίωμα προσφυγής και ο φορολογούμενος δεν μπορεί να προσφύγει ούτε στα διοικητικά δικαστήρια.
Επίσης, για να προσφύγει ο ελεγχόμενος στη ΔΕΔ, θα πρέπει να καταβάλει το 50% των φόρων και των προστίμων που του καταλόγισε ο έλεγχος και αν δικαιωθεί, το ποσό επιστρέφεται.
Πάνω από 32% τα λάθη του 2024
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου υποβλήθηκαν συνολικά 4.186 ενδικοφανείς προσφυγές στη ΔΕΔ, που αμφισβητούν τα αποτελέσματα ισάριθμων φορολογικών ελέγχων.
Από αυτές τις υποθέσεις εκδικάστηκαν οι 4.062 και στις 1.306 δικαιώθηκαν οι φορολογούμενοι εξασφαλίζοντας ολική ή μερική διαγραφή καταλογισθέντων φόρων, προσαυξήσεων και προστίμων.
Το ποσοστό της δικαίωσης έφτασε στο 32,16% δηλαδή ένας στους τρεις φορολογούμενους γλύτωσε φόρους και πρόστιμα που του είχαν επιβάλει οι φορολογικοί ελεγκτές.
Οι 2.756 προσφυγές απορρίφθηκαν από τη ΔΕΔ., ενώ 117 προσφυγές απορρίφθηκαν σιωπηρώς, επειδή εξέπνευσε το περιθώριο των 120 ημερών για την εξέτασή τους και 7 υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο λόγω παραίτησης των προσφυγόντων.
Από τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, που καλύπτουν την περίοδο από το 2013 έως και τον Αύγουστο του 2024, έχουν υποβληθεί συνολικά 92.670 ενδικοφανείς προσφυγές, από τις οποίες εκδικάστηκαν οι 88.605.
Από αυτές, σε 21.859 περιπτώσεις, η ΔΕΔ ακύρωσε στις αποφάσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού και δικαίωσε τους φορολογούμενους, ακυρώνοντας φόρους και πρόστιμα, για έναν στους τέσσερις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα