Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Πόσο καλοφτιαγμένα είναι τα ρούχα που αγοράζετε; Τι να τσεκάρετε πριν πάτε δοκιμαστήριο


Η παραγωγή αλλά και η κατανάλωση στις high street αλυσίδες ρούχων έχουν εκτοξευτεί, από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η εκτόξευση αυτή έφερε και κατακόρυφη πτώση των τιμών και, η μόδα, έγινε κάτι άμεσα προσβάσιμο σε εκατομμύρια περισσότερους καταναλωτές.
Το ζητούμενο για καλοφτιαγμένα ρούχα μπορεί να μην είναι τόσο επιτακτικό, ωστόσο όλοι αναγνωρίζουμε ένα πραγματικά καλοραμμένο κομμάτι όταν το πετυχαίνουμε. Πόσο χρήσιμη είναι αυτή η διαπίστωση;
Αρκετά, αν ξέρουμε τι ψάχνουμε. Παρακάτω, οι ειδικοί εξηγούν πώς μπορούμε να καταλάβουμε εάν ένα ρούχο είναι φτιαγμένο με φροντίδα και προσεγμένη τεχνική πριν πάμε δοκιμαστήριο.
Η αρχική επιθεώρηση
Ο ιδιοκτήτης του vintage consignment store Shop Bruce, Dan Neilsenbeck, λέει στο getpocket.com ότι, «ο καλύτερος τρόπος για να αξιολογήσετε την ποιότητα κατασκευής ενός ρούχου είναι να κοιτάξετε μέσα».
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε, αφού κοιτάξετε μέσα, είναι εάν το στρίφωμα και οι ραφές είναι ίσια και στη θέση τους καλά. Σύμφωνα με τον λέκτορα σχεδίου μόδας στη φημισμένη σχολή Parson's στο Παρίσι, Max Sanderson, ένα χαλαρό στρίφωμα είναι εύκολο να πιαστεί με τον αντίχειρα ή το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Ο ίδιος λέει ότι, στη συνέχεια, αυτό που πρέπει να εξετάζουμε είναι οι ραφές. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι, οι μικρές βελονιές, είναι πιο ανθεκτικές από τις μεγαλύτερες, οι οποίες και μαρτυρούν ότι, το ρούχο που κρατάμε, έχει φτιαχτεί βιαστικά. Τέλος, καλό είναι να ελέγχουμε ολόκληρο το fashion item στα χέρια μας για κλωστές που ξεκολλάνε ή εμφανή σημάδια ότι έχει υποστεί ζημιά ή έχει τραβηχτεί.
Οι ετικέτες
Στο εσωτερικό του ρούχου, οι ετικέτες είναι αυτές που θα μας δώσουν όλη την πληροφορία που χρειαζόμαστε: πού κατασκευάστηκε, ποια είναι η σύνθεση του υφάσματός του και πώς θα το φροντίσουμε. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν «κλειδιά», όταν αποφασίζουμε εάν ένα fashion item ταιριάζει στις ανάγκες μας. Αν, για παράδειγμα, ψάχνουμε κάτι για να φοράμε σε καθημερινή βάση, πιθανότατα είναι καλή ιδέα να αποφύγουμε ρούχα των οποίων οι ετικέτες μας ενημερώνουν ότι πρέπει να πλένονται μόνο στο χέρι ή θέλουν μόνο στεγνό καθάρισμα.
Τα υλικά
Η σύνθεση του υφάσματος, ομοίως, μάς λέει πώς θα φορέσουμε ένα ρούχο. Οτιδήποτε είναι κατασκευασμένο από πρωτεϊνικές ίνες, όπως το μαλλί, θα μας κρατήσει ζεστούς όταν κάνει κρύο αλλά και θα «αναπνέει» αν ζεσταινόμαστε. Προσέξτε λεπτομέρειες όπως, η εξωτερική ενίσχυση των ρούχων, που βοηθάει να μην πλένονται συχνά ή η ανθεκτικότητά τους στο τσαλάκωμα, που τα κάνει ανθεκτικά στα ταξίδια.
Οι ίνες από φυτική ύλη, όπως το βαμβάκι, το λινό ή η βισκόζη ρεγιόν, «αναπνέουν» εξίσου, αλλά δεν κρατούν την θερμοκρασία του σώματός μας στο κρύο. Πλένονται εύκολα και είναι ιδανικά για να τα φοράμε κοντά στο σώμα μας. Στα αρνητικά τους, ότι τσαλακώνονται εύκολα.
Οι συνθετικές ίνες όπως ο πολυεστέρας ή το νάιλον είναι κάπως πιο δύσκολες. Δεν αναπνέουν και παγιδεύουν την οσμή του σώματος, οπότε αν τα φοράμε πάνω στο δέρμα μας, μπορεί να παρατηρήσουμε ότι προκαλούν ιδρώτα ή κακοσμία. Ο Sanderson λέει, ωστόσο, ότι μπορεί να είναι απαραίτητα για συγκεκριμένες καταστάσεις και κομμάτια, όπως είναι τα αδιάβροχα ή αντιανεμικά μπουφάν και τα αθλητικά ρούχα.
Καλής ποιότητας υφάσματα
Σύμφωνα με τον Neilsenbeck, «θα νιώθετε καλύτερα στο δέρμα σας τα υφάσματα καλής ποιότητας και γενικώς θα έχουν καλύτερη εφαρμογή, θα διπλώνουν και θα φοριούνται ευκολότερα».
Για να καταλάβετε την ποιότητα ενός ενδύματος αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να δοκιμάσετε την αίσθηση του υφάσματος στο χέρι σας. Η σχεδιάστρια μόδας Bianca Spender συνηθίζει να τραβάει το ύφασμα ανάμεσα στους αντίχειρές της για να δει αν τεντώνεται ή αν κρατάει τη φόρμα του. Στη συνέχεια, το τρίβει απαλά να δει αν χαλάει η υφή του.
Ο Sanderson συνιστά να τρίβουμε το ύφασμα σε κάποιο σημείο του σώματός μας που είναι πιο «ευαίσθητο» από την παλάμη του χεριού μας, όπως το πλάι του λαιμού ή ο πήχης.
Ο τρόπος κατασκευής
Η ετικέτα made in Italy μπορεί, πριν 20 χρόνια, να υποδήλωνε ανώτερο επίπεδο δεξιοτεχνίας και ποιότητας αυτό, όμως, σήμερα δεν ισχύει απαραιτήτως. Μεταξύ των εργοστασίων και εντός των χωρών, οι γνώσεις και η τεχνογνωσία ποικίλλουν ευρέως. Μερικές από τις πιο προηγμένες τεχνολογίες και μέρος τους πιο εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού μπορεί να βρίσκονται στην Κίνα και σε άλλα κράτη του παγκόσμιου Νότου.
Υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει κανείς να εξετάσει με βάση το πού κατασκευάζεται κάπου, όπως η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και οι εργασιακές συνθήκες της εκάστοτε χώρας. «Θα πρέπει πάντα να αναρωτιέστε αν η τιμή του ρούχου αντικατοπτρίζει τη δουλειά που γίνεται σε αυτό», τονίζει ο Spender.
Ραφές
Για να κρίνουμε τη φροντίδα και την προσοχή που δόθηκαν στην κατασκευή ενός ρούχου, ο έλεγχος τον ραφών μπορεί να είναι το ακριβέστερο, τεχνικό τεστ. Σύμφωνα με την Spender, «ελέγχουμε πάντα εάν οι ραφές είναι σταθερές και εάν στέκονται ίσια». Αν ένα ρούχο είναι φτιαγμένο από ύφασμα με prints, ο Neilsenbeck τσεκάρει πάντα εάν τα μοτίβα κατά μήκος των ραφών ταιριάζουν.
Στο εσωτερικό των ρούχων τα φινιρίσματα των ραφών μπορούν επίσης να μάς πουν πολλά για τον χρόνο και τη φροντίδα που επιστρατεύθηκε για την κατασκευή του. Ένας καλός γενικός κανόνας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ακατέργαστα στριφώματα. «Το θέμα είναι τα σωστά τελειώματα για τα σωστά υλικά», καταλήγει ο Spender.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα