Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Στα μαύρα σκοτάδια το Κάστρο της Κυπαρισσίας

Στα μαύρα σκοτάδια βρίσκεται το Κάστρο της Κυπαρισσίας τα τελευταία χρόνια, γεγονός που προβληματίζει τους κατοίκους της περιοχής, αλλά αφήνει και στην αφάνεια τον εμβληματικό αυτό χώρο τις βραδινές ώρες.
Το κάστρο αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη και ιστορικό μνημείο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτή. Ωστόσο από το ξεκίνημα των εργασιών συντήρησης που ξεκίνησαν το 2021 μέχρι και σήμερα παραμένει στα σκοτάδια. Χωρίς να υπάρχει και κάποια ουσιαστική απάντηση για το τι θα γίνει με το φωτισμό του. Η εικόνα που παρουσιάζει είναι αρνητική τόσο για τον ίδιο το χώρο όσο και για την πόλη.
Πρόσφατη είναι η επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας που εξέφραζε τον προβληματισμό του για αυτή την κατάσταση και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το Κάστρο, πέρα από την ιστορική του αξία, αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες, ιδίως κατά τις βραδινές ώρες, με τη βοήθεια του κατάλληλου φωτισμού. Είναι σήμα κατατεθέν της πόλης μας, το οποίο όμως παραμένει στα “μαύρα σκοτάδια” εδώ και χρόνια. Δυστυχώς, ο εξωτερικός φωτισμός παραμένει ανενεργός, υποβαθμίζοντας τόσο την εικόνα του μνημείου όσο και της πόλης μας, ενώ περιορίζει την τουριστική και εμπορική προβολή του. Ο φωτισμός του Κάστρου δεν είναι απλώς ένα τεχνικό ζήτημα, αλλά συνδέεται άμεσα με την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής και την τουριστική αξιοποίηση. Με δεδομένη τη σημασία του μνημείου για την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά μας, θεωρούμε επιτακτική την αποκατάσταση του φωτισμού, προκειμένου να αναδειχθεί ξανά το Κάστρο σε όλη του τη δόξα».
Σε ό,τι αφορά το έργο που είχε δημοπρατηθεί μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου είχε να κάνει με τη «Στερέωση βραχωδών πρανών και θεμελίωσης των τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας στο Νομό Μεσσηνίας» προϋπολογισμού 1.565.712,71. Ενώ σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση που υπογράφτηκε από τον τότε Περιφερειάρχη στις 14 Ιουνίου του 2023, αποφασίστηκε «Τροποποίηση (αύξηση) της συνολικής και επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης με βάση την έγκριση του 3ου ΑΠΕ (Τακτοποιητικού) του Υποέργου 1»… «Το οικονομικό αντικείμενο της Σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 1.615.085,42 ευρώ με αναθεωρήσεις και ΦΠΑ δηλαδή παρουσιάζει αύξηση κατά 130.441,49 ευρώ από το αρχικό ποσό της σύμβασης.
Τροποποίηση της ημερομηνίας λήξης της πράξης (έως 31/07/2023) για την ολοκλήρωση του οικονομικού αντικειμένου της».
Εν τω μεταξύ στο μεσοδιάστημα από την έναρξη των εργασιών και με τα σκοτάδια να κυριαρχούν στο Κάστρο, το 2021, υπήρχε και ερώτημα στη Βουλή προς την αρμόδια υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη, των βουλευτών της «Ελληνικής Λύσης», Απόστολου Αβδελά και Κωνσταντίνου Χήτα. Στην τότε απάντηση της υπουργού μεταξύ άλλων ανέφερε: «…ο φωτισμός έχει διακοπεί προσωρινώς, εν γνώσει του Δήμου Τριφυλίας, για λόγους ασφαλείας. Με την ολοκλήρωση των εργασιών στερέωσης των τειχών θα επαναλειτουργήσει ο φωτισμός».
Ενώ το Δεκέμβριο του 2023 η υπουργός Πολιτισμού απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας Ιωάννη Λαμπρόπουλου με θέμα «Πορεία Εκτέλεσης Εργων Ανάδειξης, Προστασίας και Αναστήλωσης των Μνημείων του Νομού Μεσσηνίας». Σχετικά με το Κάστρο της Κυπαρισσίας μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΔΑΒΜΜ) το έργο βρίσκεται στο στάδιο υποχρεωτικής συντήρησης από τον ανάδοχο μέχρι την ποιοτική και ποσοτική παραλαβή του από την επιτροπή του άρθρου 172 του ν. 4412/2016, ήτοι έως τις 8.5.2024».
Το ζητούμενο όμως είναι τι γίνεται σήμερα καθώς από ό,τι φαίνεται οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί αλλά το Κάστρο μένει στα σκοτάδια. Υπάρχει σχετικός προγραμματισμός για την αποκατάσταση και λειτουργία του φωτισμού και γενικά πότε θα φωτιστεί και πάλι το Κάστρο της Κυπαρισσίας;   
Ρεπορτάζ: Κώστας Μπούρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα