Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Παράνομη συνταγογράφηση: Πόσοι γιατροί έχουν πιαστεί – Ποια φάρμακα γράφουν – Οι περιοχές «πρωταθλήτριες» στις παραβάσεις


Περισσότεροι από 1.100 γιατροί σε όλη τη χώρα έχουν «πιαστεί» μέσα στο αόρατο ηλεκτρονικό δίχτυ , που απλώνει μεθοδικά τους τελευταίους μήνες του υπουργείου Υγείας με την ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ για να ελέγχει την υπερ-συνταγογράφηση φαρμάκων.
Για τους 100 από αυτούς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις παραβατικής συνταγογράφησης και απάτης και έχει δρομολογηθεί η διαδικασία των κυρώσεων από τον ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, τα στοιχεία τους έχουν διαβιβαστεί στον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργο Πιτσιλή, ώστε να ελεγχθεί συνολικά η περιουσιακή τους κατάσταση.
Ωστόσο, όλοι ερευνούνται για τις «ασυνήθιστες συνταγογραφικές συμπεριφορές», όπως προσδιορίζει το υπουργείο Υγείας τις αποκλίσεις της συνταγογράφησης, όπως είναι για παράδειγμα η συνταγογράφηση των ιδίων φαρμάκων σε πολλούς ασθενείς ή μεγάλων ποσοτήτων φαρμάκων ή μικρών ποσοτήτων αλλά με συχνή ανανέωση συνταγής χωρίς ιατρική ένδειξη, ή ο συνδυασμοί φαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν αλληλεπιδράσεις ή ενέργειες, ή η εκτέλεση των συνταγών σε συγκεκριμένα πάντα φαρμακεία.
Το σύστημα ελέγχου που έχει τεθεί σε εφαρμογή (πρόκειται για το σύστημα Βusiness Intelligent, ΒΙ, καθώς και για συστήματα antifraud της ΗΔΙΚΑ) έχει εντοπιστεί γιατρούς τουλάχιστον 17 ειδικότητες σε 29 περιοχές της χώρας που «επέμμεναν» να γράφουν συνταγές με συγκεκριμένα φάρμακα , στην πλειονότητά τους τους για τον σακχαρώδη διαβήτη, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά, διουρητικά, αντιλιπιδαιμικά (χοληστερόλη), αλλά και σίδηρο και μαγνήσιο. Συνολικά, συνταγογραφήθηκαν από 250 έως 422 διαφορετικά φάρμακα ανά ασθενή (ανά ΑΜΚΑ), με συνολικές ποσότητες που κυμαίνονταν από 250 έως 1.630 τεμάχια ανά ασθενή.
« Πρόκειται για ένα πολύ μικρό κλάσμα γιατρών μπροστά σε χιλιάδες Έλληνες γιατρούς που κάνουν τη δουλειά τους. Είναι αυτονόητο ότι μπλοκάραμε τη συνταγογράφησή τους. Αλλά δεν φτάνει αυτό. Θα καταλογισμοί για όλα, δεν πρόκειται να μην δοθούν αυτά τα χρήματα με κάποιο τρόπο πίσω στο ελληνικό κράτος. Εκτιμάται ότι η παράνομη αυτή συνταγογράφηση φαρμάκων και η απάτη ζημιώνει τον ΕΟΠΥΥ και το κράτος κατά περίπου 55 εκατομμύρια τον χρόνο . Αναλογιστείτε το ποσό της ζημίας που προκύπτει σε βάθος δεκαετίας. Πλέον αυτό θα σταματήσει » λέει στο ΘΕΜΑ ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης .
« Με το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο αναμορφώθηκε το πεδίο επιβολής κυρώσεων και ποινών για ιατρούς και φαρμακοποιούς. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα ad-hoc ελέγχων με παραπομπή στην Επιτροπή που ελέγχει τη συνταγογράφηση ιατρών κατόπιν σχετικής εντολής του αρμόδιου Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης, όταν υφίστανται ισχυρές ενδείξεις παραβατικής συνταγογράφησης. αντιδιαβητικό φάρμακο » σημειώνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη , προσθέτοντας ότι έχει διακοπεί η συνταγογράφηση σε πέντε γιατρούς και έχουν επιβληθεί κυρώσεις άνω των 2,5 εκατ. ευρώ.
Η ακτινογραφία των παραβατών γιατρών

Συνολικά γιατροί 17 διαφορετικών ειδικοτήτων εμπλέκονται στην πρώτη φουρνιά επίορκων που εντόπισαν τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ. Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι γιατροί δύο ειδικότητες, παθολόγοι και γενικοί γιατροί.
Ωστόσο, στην τελική λίστα υπάρχουν πολλές ειδικότητες: νεφρολόγοι, καρδιολόγοι, νευρολόγοι, ψυχίατροι, παθολόγοι-ογκολόγοι, πνευμονολόγοι-φυματιολόγοι, γαστρεντερολόγοι, ορθοπεδικοί, ενδοκρινολόγοι, χειρουργοί, ουρολόγοι, αιματολόγοι, ρευματολόγοι, ογκολόγοι.
Οι δύο περιπτώσεις δέκα εξόφθαλμων περιπτώσεων που παρουσιάστηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, την περασμένη Τετάρτη, δίνουν το στίγμα των επίμαχων ειδικοτήτων. Μία παθολόγος, με ιατρείο στη Γλυφάδα, συνταγογραφήθηκε 221 διαφορετικά φάρμακα, σε ποσότητα 1.621 τεμαχίων, σε συγγένεια της πρώτης βαθμού – και οι συνταγές έγιναν όλες στο ίδιο φαρμακείο. Γενικός ιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογραφήθηκε 258 σκευάσματα σε ποσότητα 704 τεμαχίων σε συγγενή, τα οποία εφαρμόστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.
Τόσο η Μυτιλήνη όσο και άλλες περιοχές της Λέσβου δίνουν αρνητική πρωτιά στο νησί και στους συγκεκριμένους γιατρούς που φαίνεται κυριαρχούν στους πρώτους 100 επίορκους που ήδη ελέγχονται από την ΑΑΔΕ. Στον χάρτη με τις κόκκινες, λόγω υπερσυνταγογράφησης γιατρών, περιοχές βρίσκονται η Μυτιλήνη, η Αγιάσος, τα Βατερά, ο Πολυχνίτος, η Πέτρα.
Στο Κέντρο Υγείας της Μυτιλήνης εργάζεται άλλωστε και ο παθολόγος που δέχθηκε το τηλεφώνημα από τον Υπουργό Υγείας, μόλις εντοπίστηκε η συνταγογραφική της δραστηριότητα. Η συγκεκριμένη γιατρός είχε συνταγογραφήσει – κυρίως το έκανε βράδυ- 705 σκευάσματα σε ποσότητα 1.818 τεμαχίων στα μέλη της οικογένειας της, σύζυγο και ανήλικα παιδιά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ο Γεωργιάδης, όταν την ρώτησε γιατί έγραφε τρεις διαφορετικές θεραπείες (στατίνες για τη χοληστερόλη) στην 15χρονη κόρη της, του απάντησε ότι «έχει μια πολύ σπάνια πάθηση» και «δεν θα ξαναγίνει». Αλλά και ο σύζυγος της υπεραμύνθηκε της συνταγογραφικής δραστηριότητας της γιατρού, καθώς μιλώντας σε δημοσιογράφο της δημόσιας τηλεόρασης, ανέφερε το βαρύ ιατρικό ιστορικό του που κατά τον ίδιο δικαιολογούσε την πληθώρα φαρμάκων που του έγραφε η σύζυγός του.
Η Αττική βρίσκεται όπως είναι αναμενόμενο στον ίδιο χάρτη με τις παραβατικές συνταγογραφήσεις. Εκτός από τη Γλυφάδα , όπου δρούσε ο παθολόγος με τα 221 διαφορετικά φάρμακα που έγραφαν στη συγγενή της, άλλες περιοχές όπου εντοπίστηκαν παραβάτες γιατροί είναι – κατά σειρά παραβάσεων- η Νίκαια, οι Άγιοι Ανάργυροι, η Νέα Ιωνία, η Αθήνα, το Χαϊδάρι, το Ίλιον και η Νέα Σμύρνη.
Ο υπουργός Υγείας είχε αναφερθεί σε γιατρό ορθοπεδικό στην Πάτρα, που συνταγογραφήθηκε σε 4 ασθενείς 320 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1760 τεμαχίων. Στον νομό Αχαΐας εντοπίστηκαν και άλλοι γιατροί με παραβατική συνταγογράφηση, στις περιοχές της Πάτρας, στην Περιβόλα Πάτρας, στο Μπεγουλάκι Πάτρας.
Τρίκαλα, Βόλος, Λάρισα και Πάτρα καταλαμβάνουν θέσεις στην 1η δεκάδα των «κόκκινων» περιοχών μαζί με τις περιοχές του Λέσβου και της Αττικής (Γλυφάδα και Νίκαια είναι οι δύο περιοχές του λεκανοπεδίου που φιγουράρουν σε αυτές με τις παραβάσεις).
Από τη βόρεια Ελλάδα στον ίδιο χάρτη το σύστημα ελέγχου εντόπισε προβληματική συνταγογράφηση στη Θεσσαλονίκη και την Πτολεμαΐδα. Στη δεκάδα με τις εξόφθαλμες όπως τις χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας περιπτώσεις παραβατών γιατρών, βρισκόταν παιδίατρος στην Καλαμαριά, που συνταγογραφήθηκε σε 4 παιδιά, μέλη συγκεκριμένου αθλητικού συλλόγου, 300 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.350 τεμαχίων, που εφαρμόστηκαν σε κεντρικό φαρμακείο της ίδιας περιοχής. Ενώ καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα συνταγογραφήθηκε σε 2 αλλοδαπούς 500 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 925 τεμαχίων.
Οι περιοχές με τους 100 παραβάτες γιατρούς συμπληρώνονται με τη Νάξο, τις Μικρές Κυκλάδες, την Καλαμάτα, την Ηράκλεια και το Ηράκλειο Κρήτης .
Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα που συνταγογραφήθηκαν και διακινήθηκαν, αυτό που συνταγογραφήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο ένα δημοφιλές διουρητικό, το οποίο γραφόταν κατά κόρον από τους παθολόγους και τους γενικούς γιατρούς, αλλά και από τους νεφρολόγους.
Στην πρώτη πεντάδα των φαρμάκων που συνταγογραφούνται κατά κόρον βρίσκονται επίσης βιταμινούχο αιμοποιητικό σκεύασμα (σίδηρος), ακετυλοσαλικυλικό οξύ (σκεύασμα ασπιρίνης), φάρμακο για τον σακχαρώδη διαβήτη και αγχολυτικό. Στη συνέχεια με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που… χτύπησαν συνεχόμενα καμπανάκια στην ΗΔΙΚΑ βρίσκονται ακόμη διάφορα σκευάσματα για τον διαβήτη (που συνήθως δίνονται χωρίς ιατρική ένδειξη για βάρος), για την υπερλιπιδαιμία (υψηλή χοληστερόλη), διουρητικά, αντιπηκτικά, αντιθρομβωτικά, αντικαταθλιπτικά, οπι αναλογικά. , μαγνήσιο καθώς και δερματολογικό σκεύασμα με υαλουρονικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια
Δεν βρέθηκαν σχόλια γι'αυτό το άρθρο.
Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει το άρθρο χρησιμοποιώντας την παρακάτω φόρμα